3voor12 Checklist (week 47): o.a. De Staat, Mark Ronson, Antemasque en Migos

Elke week de beste muziek

Tim van der Steen ,

De Staat deden Beastie Boys, wat was dat vet! Verder komt er een nieuw Mark Ronson-album aan, is de plaat van Curtis Harding eindelijk los en hebben Migos een nieuwe mixtape gedropt. Een fonkelnieuwe Checklist dus met de beste muziek van deze week, inclusief een paar hele bijzondere vondsten.

1. (-) De Staat – Input Source Select (live @ Giel!)
De Staat is wat aan arrangementen van hun materiaal gaan sleutelen. Er kon tijdens instore sessions namelijk niet altijd op vol volume worden gespeeld. Dat beviel zo goed dat er nu een EP aankomt met eigen nummers in een nieuw jasje: Vinticious Versions. Misschien is oud jasje een betere benaming want De Staat grijpt terug naar het verleden. Zo werd Input source Select herschreven tot Beastie Boys track, deze werd briljant uitgevoerd in de ochtendschow van Giel! Het dansje maakt het helemaal af.

2. (-) Mark Ronson ft. Kevin Parker – Daffodils (track)
Wordt sterproducer Mark Ronson de Pharrell van 2015? Het zou zomaar kunnen: hij gooide deze week drie tracks van zijn begin volgend jaar te verschijnen album online. Daffodils valt bij ons het meest op, een soort psychedelische disco-knaller met zang van Tame Impala's Kevin Parker en teksten geschreven door Pullitzer-prijs-winnaar Michael Chabon. 

3. (-) Dollkraut – Shimanski’s Black Lullabies (album)
Dollkraut is het alterego van de Nederlandse producer Pascal Pinkert uit Hengelo. Zijn nieuwe plaat Shimanski’s Black Lullabies staat nu op de Luisterpaal en hij is volgende week te bewonderen op Le Mini Who?. Shimanski’s Black Lullabies is een nostalgische elektronikaplaat die klinkt als een soundtrack. Loose Ends is misschien wel de beste nieuwe track van Dollkraut. Zoals dance-specialist René Passet omschrijft: “Vocoder electro meets Onyeabor synths in het rommelhok. Je kunt niet anders dan van deze Nederlandse danceproducer houden. Nu met geweldadig videoclipje. Voel de kracht van het strijkijzer.”

4. (-) Ariel Pink – Pom Pom (album)
Zo ongeveer iedere single die Ariel Pink de afgelopen maanden uitbracht belandde in de Checklist, nu is dan het hele album uit, we hebben hem op de Luisterpaal. Pom Pom is uit op 4AD en bevat onder meer de singles Put Your Number In My Phone en Picture Me Gone. De excentriekeling uit L.A. maakte Pom Pom voor het eerst zonder "Ariel Pink's Haunted Graffiti", geeft tegelijkertijd toe dat dit het minst-solo-album is dat hij ooit maakte. Verwarrend. Hoe dan ook, Pom Pom is een heerlijk weirde psychedelische popplaat.

5. (-) Curtis Harding – Soul Power (album) 
Wat gebeurt er als je soul mixt met garagerock? Soul Power! De broeierige plaat is nu eindelijk uit in Nederland. Hij staat vol met swingende koortjes en blazers... en rammelende gitaartjes natuurlijk, want Curtis Harding is de enige soulartiest op garagerocklabel Burger Records. Soul Power is 3voor12 Album van de Week en staat nu op de Luisterpaal, met daarop ook de 3FM Megahit Keep On Shining. Aankomende woensdag is hij te gast bij 3voor12 Radio als aftrap van zijn 3voor12 Presents Curtis Harding-tour, waarmee hij ook op Le Guess Who staat.

6. (-) Doc Daneeka – From Mine To Mistress EP
Soulvolle house op de From Mine To Mistress EP van Doc Daneeka, de labelbaas van Ten Thousand Yen. Seven Davis Jr. doet mee op twee van de vier tracks en moet haast wel de geheime zoon van househeld in ruste Romanthony zijn. De andere twee tracks zijn fijne uitstapjes richting disco en acid, dus voor ieder wat wils.

7. (-) Antemasque – Hanging In The Lurch (track)
Uit de as van The Mars Volta verrijst Antemasque, de nieuwe band van Omar Rodriguez-Lopez en Cedric Bixler Zavala. De voormalige boegbeelden van At The Drive-In hebben de ruzie blijkbaar bijgelegd en zijn een nieuwe band begonnen in hetzelfde ADHD-progrock straatje als The Mars Volta.

8. (-) Stromae ft. Lorde, Pusha T, Q-Tip & Haim – Meltdown (track)
Meltdown is gemaakt voor de door Lorde gecureerde soundtrack van de aankomende Hunger Games film, Mockingjay pt. 1. Stromae’s Merci is de basis van de track, met gastvocalen van Pusha T, Q-Tip, Haim en uiteraard Lorde zelf.

9. (-) Mark Ronson ft. Bruno Mars – Uptown Funk (track)
Zoals eerder genoemd in deze lijst, Mark Ronson komt met een nieuw album. Het gaat Uptown Special heten en komt 11 januari 2015 uit. Het is de vierde langspeler van Ronson, onder meer verantwoordelijk voor het grote succes van Amy Winehouse (hij produceerde Valerie en Rehab). Deze samenwerking met is geen grote verrassing, Ronson produceerde Gorilla en Locked Out Of Heaven van Bruno Mars’ album Unorthodox Jukebox. Deze superfunky track doet zijn naam ruimschoots eer aan. Ongetwijfeld de hit van het album.

10. (-) Migos – Rich Nigga Timeline (mixtape)
De mannen die met Versace de rapgame op zijn kop zetten zijn terug. Met een verse mixtape welteverstaan en daarmee kunnen zij zomaar eens hetzelfde trucje flikken.

11. (-) Einstürzende Neubauten – Lament (album)
Einstürzende Neubauten is een experimentele avant-garde industrial act, in 1980 opgericht in West-Berlijn. Het is hun schuld trouwens dat je geen plastic flessen meer mag meenemen naar concerten. Toen zij in ’93 voor U2 openden in De Kuip was het publiek niet van ze gecharmeerd. Kan gebeuren natuurlijk, als je consequent grensverleggend bezig bent. Niet makkelijk, wel heel knap, en volgende week live te zien! Ze staan op Le Guess Who? met hun nieuwe album Lament. Echt iets dat je fysiek moet meemaken.

12. (2) Foo Fighters – Sonic Highways (documentaireserie)
Kijk, leer en luister. Voor het nieuwe album van de Foo Fighters reizen Dave Grohl en consorten door Amerika om in acht Amerikaanse steden een nummer op te nemen, in verschillende toonaangevende studio’s. Dit gaat gepaard met een documentaireserie op HBO. Hierbij wordt de muzikale geschiedenis van de steden blootgelegd aan de hand van interviews met lokale beroemdheden, producers en wereldsterren als Dolly Parton en Pharrell. Op een prachtige manier wordt de muzikale ontwikkeling van de steden en de bandleden van de Foo Fighters getoond. Ook niet onbelangrijk, per aflevering krijgen we een nieuw nummer van het aankomende album te horen. De teksten van de nummers zijn gefilterd uit de interviews uit de betreffende aflevering en je hoort de muzikale geschiedenis van de steden in de nummers terug.