3voor12 Checklist (week 21): o.a. Chromeo, Royal Blood en Usher 3voor12 Checklist (week 21): o.a. Chromeo, Royal Blood en Usher

Elke week de beste muziek

, Ralph-Hermen Huiskamp

3voor12 Checklist (week 21): o.a. Chromeo, Royal Blood en Usher

Elke week de beste muziek

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Met het weekend voor de deur is het tijd voor een nieuwe 3voor12 Checklist, de chart met de beste muziek die je deze week gehoord moet hebben. Chromeo is intussen doorgestoten de eerste plek, de bak herrie die Royal Blood over Paradiso heen stortte staat op twee en de slicke r&b waarmee Young & Sick Giel afgelopen week mee verblijdde maakt de top drie af. Daarnaast natuurlijk negen andere nummers die boven kwamen drijven in onze poll onder kenners, en alles in één playlist zodat je je vrijdagmiddagborrel niet hoeft te onderbreken. Goed weekend!

1. Chromeo – White Women (album)
Chromeo zoekt op zijn nieuwste plaat weer het randje op. Het duo balanceert tussen catchy retropop en kitscherige persiflages van de jaren tachtig. Soms slaat het bijna door naar die laatste, maar ze weten het binnen de perken te houden. Als je stiekem ook al uitkijkt naar het concert van Hall & Oates op North Sea Jazz kun je met deze plaat alvast je honger stillen.

2. Royal Blood - Live @ London Calling

Het concert van Royal Blood werd unaniem verkozen tot absolute hoogtepunt van de laatste editie van London Calling. De enorme muur van geluid die het tweetal uit slechts een basgitaar en een drum wisten te halen maakte indruk. Songs vol gierende riffs , met telkens net genoeg ademruimte om even bij te komen en je vuist in de lucht te steken. Hele show hier.

3. Young & Sick - live in 3voor12 Radio

Intussen heb je vast al tig keer gelezen dat Young & Sick een Nederlander is, albumhoezen ontwierp voor een hoop grote artiesten, en zelf goede r&b maakt. Hij kwam Giel en Roos afgelopen week verblijden met z’n muziek, en kreeg als dank dan ook een, uhm, ananas. Kijk het hele optreden hier terug.

4. Swans - To Be Kind (album)

Toen een paar jaar terug Swans na een ingelaste pauze van maar liefst dertien jaar aankondigde weer met een album te komen, werden er nogal wat wenkbrauwen opgetrokken. Was het uit geldnood, en wilden ze met een reünietour nog even flink cashen? Misschien wel, maar dan weten ze dat verdomd goed te verhullen. Die comebackplaat was namelijk ijzersterk, en deze opvolger is misschien nog wel beter. Nog steeds lijkt de band compromisloos op zoek naar een manier om zichzelf te uiten, en dat hoeft dus niet per se mooi te zijn. Maar To Be Kind weet je vanaf het eerste nummer naar binnen te trekken, ondanks dat het bij vlagen echt een afstotelijke plaat is. Nu op de Luisterpaal.

5. Chet Faker – 1998 (track)

Dichter bij dansbaar dan op 1998 komt Chet Faker niet op zijn debuutalbum. Zijn zang blijft natuurlijk wel zwijmelend en murmelend als altijd, maar als er een instrumental van deze track komt zou je die maar zo in een club terug kunnen horen.

6. Desperate Journalist – Live @ London Calling

Van tevoren waren de verwachtingen voor Desperate Journalist op de redactie nog niet heel hoog. De bandnaam was vooral de bron voor een hoop flauwe grappen. Toen de Britten op het podium stapten was het snel klaar met die grappen, ze bleken namelijk nogal goed. Vergelijkingen zijn vaak gemakzuchtig, of het werk van een wanhopige journalist die iets te schrijven wil hebben. Bij deze. Het klonk als Siouxie and the Banshees vs The Smiths vs Savages. En dan nog fris ook. Hele show hier.

7. American Men - AM System (Hudson Mohawk Remix)

Afgelopen week dropte Hudson Mohawk een hoop oude remixes op zijn Soundcloud. De meeste fans zullen ze al kennen van bootlegs uit sets, maar nu staan ze een keer in goede kwaliteit online. En bovendien vaak ook nog eens gratis te downloaden. Bekijk de lijst met remixen hier.

8. Usher – Good Kisser (track)

Usher fans moesten er bijna twee jaar op wachten, maar eindelijk is er dan een nieuwe single van misschien wel de slickste r&b zanger van de laatste tien jaar. Het is zeker geen Climax, maar Kisses blijft wel meteen hangen. Usher laat zien dat hij nog steeds de koning is van de smaakvolle, en tegelijk hitgevoelige glijmuziek.

9. Akka - Amazigh EP (album)

Rwina is al een paar jaar een label wat door liefhebbers van elektronische muziek goed in de gaten wordt gehouden. Labelbaas Akka komt opvallend genoeg nu pas met zijn debuut EP. De tracks hebben hun al weg gevonden naar platentassen van o.a. DJ Shadow, LeFTO en Mary Anne Hobbs. Natuurlijk helpt het om al een netwerk te hebben als labelbaas, maar je plaat moet ook wel goed genoeg zijn. En dat is dan ook zo, zo blijkt.

10. Arcade Fire - We Exist
Met Pinkpop voor de deur komt Arcade Fire met een nieuwe video. Het is opnieuw een opmerkelijke, want we zien dansende mannen in korte broekjes en de hoofdrolspeler uit Spiderman in een jurk. Zonder baard, dat wel. Lees hier alles over de video-geschiedenis van Arcade Fire.

11. Dark Sky – IYP (track)

In augustus brengt Londens productieduo Dark Sky zijn debuutplaat uit op Monkeytown Records, het label van Modeselektor. Hoewel IYP niet op dat album verschijnt, en zelfs op een ander label, zou het niet verkeerd zijn als dat album in de lijn van deze track ligt. Meer van dit soort klappers zijn altijd welkom.

12. Herder - Betrayer Deceiver (track)
Herder is Nederlands bruutste stonerdoomsludgeband en staan bovendien nu op de Luisterpaal. Zien is geloven, maar luisteren is alvast een goed begin.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12