Genomineerden 3voor12 Award 2014 bekend

De twaalf beste albums van de afgelopen 12 maanden volgens VPRO 3voor12

Ingmar Griffioen en Atze de Vrieze ,

Voor de elfde achtereenvolgende keer reikt VPRO 3voor12 de 3voor12 Award uit aan de maker(s) van het beste Nederlandse album van het afgelopen seizoen, ongeacht verkoopcijfers of genre. Roosmarijn Reijmer maakte zojuist in 3voor12 Radio op NPO 3FM de twaalf genomineerde albums bekend.

De genomineerden

Awanto 3 - Opel Mantra
Een paar jaar geleden verdween Steven De Peven ineens van het toneel. We kenden hem van Rednose Distrikt (de malle act met zijn maat Aardvarck) en als dj uit het Amsterdamse circuit. Hij trok zich overspannen terug in een oude hippie-enclave in Bergen Aan Zee, waar hij therapeutisch grappige straatbordjes maakte, en zich genoeg herpakte om tot deze uitstekende organische houseplaat te komen. House met zowel spirituele waarde als een dikke knipoog.

 

 

Blaudzun - Promises Of No Man's Land
Na het overweldigende succes van Heavy Flowers (winnaar 3voor12 award 2012) komt Blaudzun sterk terug met Promises Of No Man's Land. Mede dankzij de NOS, dat het liedje onder de samenvattingen van Sotsji plakte, scoorde hij met het titelnummer zijn grootste hit tot nu toe. Het recept is bekend: weelderig gearrangeerde indierock met intelligente teksten en de uitgesproken stem van Johannes Sigmond.
David Douglas - Moon Observations
Nog meer Blaudzun op het debuutalbum van producer David Douglas. Hij doet mee op het nummer White Heat Blood, een melancholische elektronische song, waarin hij zowaar als Thom Yorke klinkt. Het geluid van David Douglas raakt wel aan die van het Duitse Moderat. Moon Observations kwam dit voorjaar min of meer uit het niets, op het label van Applescal, die dan weer vorig jaar genomineerd was voor de 3voor12 Award. 
De Jeugd Van Tegenwoordig - Ja, Natuurlijk!
Na de Lachende Derde komen de gekke boys van De Jeugd Van Tegenwoordig met een gemene vierde. Zowel met de beats van Bas Bron als met de teksten van het trio halen ze het bloed onder je nagels vandaan. Naast singles De Formule en Een Barkie vind je er ook het episch lange en gitzwarte Dromen Van Karton. Ze wonnen de Award al eens met De Machine, flikken ze het nog eens?
De Staat - I_Con
Zou De Staat een blijvertje zijn? Nou, Torre Florim ging daar vanaf het begin zonder meer vanuit. Niet voor niets had hij meer dan tien jaar gewerkt aan zijn debuutplaat. Inmiddels is de band - allang geen eenmansproject meer - gelouterd op de Nederlandse podia en toe aan album nummer drie. Het is een speelse, maar toch ook wel een tikkeltje duistere plaat, waarin de band zware rock dansbaar maakt en allerlei schimmige personages de revu laat passeren. 
Eefje de Visser - Het Is
Het Is. Zo heet het tweede album van de Utrechtse zangeres Eefje de Visser. Het had ook Er Is kunnen heten. Of Er Zijn. In elk geval een allesomvattende titel, maar toch ook pas het begin van een serieus statement. Eefje doet zeker haar best om aan grote zaken te raken, maar het wordt geen moment zwaar of gewichtig. Eigenlijk zoals wij allemaal, maar dan net wat mooier verwoord, met sfeervolle arrangementen.

Jungle By Night - The Hunt
Hoe die negen Amsterdamse jongens gegroeid zijn konden we afgelopen weekend op Lowlands zien, waar ze een ramvolle Bravo een uur lang in hun greep hielden. Hoe Jungle By Night gegroeid is hoorden we al eerder op tweede album The Hunt, waarop de Afrobeat en funk gekruid werd met dance-invloeden (opgedaan bij samenwerkingen met The Gaslamp Killer), Turkse psychedelica en andere exotica. Luister maar naar die Oriëntaalse invloeden in het bezwerende Piranha en de weergaloze single Attila.

Moss - We Both Know The Rest Is Noise
Sinds tweede album Never be scared / Don't be a hero behoort Moss tot de buitencategorie Nederlandse gitaarbands. Niet voor niets wonnen ze daarmee in 2010 de 3voor12 Award en sindsdien verandert veel van wat de Amsterdamse band doet in goud. Deze vierde plaat is weer een intrigerend staaltje, een groeiplaat waarop de groep rond Marien Dorleijn teruggreep naar de gitaren. Noise is overdreven, maar Moss grossiert weer in mooie, eigen gitaarliedjes.

Thomas Azier - Hylas
'De zwarte popprins uit Berlijn' is Thomas Azier al gedoopt. De in Friesland opgegroeide Nederlander kwam inderdaad in de Duitse hoofdstad tot muzikaal wasdom en heeft zich een wat donker, en poppy elektronisch geluid aangemeten. Dat vatte hij eerst op twee sterke EP's, waarna langspeler Hylas ook allerminst teleurstelde. De conceptplaat ontpopt zich tot een spannende zoektocht naar intensiteit en schoonheid. Het grote Universal (Frankrijk) zit er al even bovenop, Azier schreef mee aan een paar Duitse hits en aan het album van Stromae en bleef in de Lowlands Bravo fier overeind.

Tom Trago - The Light Fantastic
The Light Fantastic is alweer het derde album van Tom Trago, de Amsterdammer met hiphopachtergrond die we op productiegebied eerst nog als laatbloeier zagen. Het is een slimme plaat geworden die een plek verdient in de huidige golf van Engelse houseproducers als Disclosure, Ben Pearce en George Fitzgerald. Trago werkte op de vorige nog met Romanthony, maar was ditmaal minder op zoek naar de popcross-over en integreert even makkelijk zwoele Zuid-Amerikaanse soulpop en heupswing als disco, electro en straffe beats.

traumahelikopter - I Don't Understand Them At All
Dat was even schrikken: de nieuwe traumahelikopter duurt anderhalf keer zo lang als het debuutalbum, terwijl er wederom elf nummers op de band geslingerd zijn. Zouden de Groningers de no-nonsense garage rock 'n roll-furie verruild hebben voor 'echte liedjes'? Nope. Maar de tweede kent wel meer diepgang en variatie. En naast een akoestische track van bijna 4 minuten horen we met de bondiger garagepunkknaller Shithole in C ook vintage traumahelikopter.

Typhoon - Lobi Da Basi
Duurde even die tweede plaat van Typhoon, maar dan heb je ook wat. Zeven jaar na debuutalbum Tussen Licht En Lucht is daar Lobi Da Basi (Liefde is de Baas), een volwassen album van de gevoelige, intelligente rapper uit Zwolle. Geen typische of puristische hiphop, maar een plaat waarin Glenn de Randamie op zoek gaat naar zijn Surinaamse roots, het slavernijverleden en verhaalt over onder meer liefde en pijn. Er is naast die topband nog een reden dat Typhoon, de rasentertainer met de aanstekelijke lach, het overal live zo fenomenaal goed doet: dit gouden materiaal.

3voor12 Award?

De winnaar wordt gekozen door een twaalfkoppige jury, bestaande uit vier deskundigen uit de muziekwereld en vier Nederlandse popmuzikanten en vier publieksjuryleden. De winnaar van de 3voor12 Award wordt bekend gemaakt op donderdag 11 september in de Tolhuistuin in Amsterdam. De feestelijke uitreiking is live te volgen in 3voor12 Radio tussen 22.00-01.00 uur, op NPO 3FM en NPO 101.

Eerdere winnaars van de 3voor12 Award zijn: at the close of everyday (2004), Voicst (2005), Opgezwolle (2006), Aux Raus (2007), De Jeugd van Tegenwoordig (2008), De Staat (2009), Moss (2010), I Am Oak (2011), Blaudzun (2012) en Jacco Gardner (2013). Aan de 3voor12 Award is behalve de eeuwige roem een geldprijs verbonden van 1203,12 euro.

Meer informatie over genomineerde albums vind je in het dossier, waarin bijna alle albums al gerecenseerd zijn. Tevens zijn alle albums ook te beluisteren in de 3voor12 Spotify app, gebundeld in deze Spotify-playlist.