Het beste uit Die Zwölf Von Drei Vor Zwölf

Vijf hoogtepunten uit de Duitse popmuziek van nu

Willem van Zeeland ,

Angela Merkel heeft, zoals verwacht, met ruime voorsprong de Duitse verkiezingen gewonnen. De afgelopen weken was er naar aanleiding van die verkiezingen ruim aandacht voor Duitse popmuziek op 3voor12. Roosmarijn Reijmer maakte afgelopen woensdag een speciale 3voor12 Radio-uitzending met veel Duitse popmuziek en zondagavond presenteerde 3voor12-eindredacteur Willem van Zeeland een mini-college over Duitse popmuziek in de Melkweg in Amsterdam. Daar werden de Duitse verkiezingen gevolgd en geduid tijdens de Kanzlernacht. Lees hier de volledige tekst van dat mini-college en bekijk de video's.

Op de website van 3voor12 maakten wij, onder de titel Die Zwolf Von Drei Vor Zwolf, een selectie van de 12 hotste Duitse acts van nu. We gaan het dus niet hebben over de geschiedenis van de Duitse popmuziek, maar over de beste muziek van vandaag. Ik geef 5 voorbeelden, de rest vind je op de 3voor12-website.

Kraftklub

Het is al vaker gezegd vanavond: creatieve jongeren uit de hele wereld trekken naar Berlijn. Berlijn is hot. Maar onlangs las ik over dit verschijnsel een artikel in die Frankfurter Allgemeine en wat blijkt: Het zijn allemaal losers! Al die creatieven in Berlijn, ze behoren zelden tot de wereldtop. Maar ze vormen een scène in Berlijn en samen zijn ze heel wat.

Is dit waar? Ik vrees dat er ook wel een sausje van Frankfurter jalouzie overheen zit. In Frankfurt is meer geld en hebben ze alles veel beter georganiseerd. En dan wordt de hele wereld verliefd op dat armoedige Berlijn. Hoe kan dat nou?

De band Kraftklub heeft het ook niet zo op Berlijn. Ze komen uit Chemnitz, het voormalige Karl Marx Stadt. Ze klinken als de Duitse Franz Ferdinand en ze hebben de humor van Madness. Kraftklub neemt de Berlijnse hipsterscene op de hak in Ich Will Nicht Nach Berlin.

Milky Chance

Ook vanuit Nederland trekken dj's en muzikanten naar Berlijn. Een van hen is Arnold Scheepmaker, geen loser trouwens, dj van de Noodlanding in Paradiso en van Kill All Hipsters, een dansavond die zowel hier in de Melkweg plaatsvindt als in White Trash, een club in Berlijn. Hij tipte me het volgende nummer. Iedere keer als hij het draait staan er mensen aan zijn dj-booth om te vragen: "Wat is dit?" Stolen Dance van Milky Chance zou het anthem van de Berlijnse jongeren kunnen zijn: "We can dance and boogie all night long, stoned in paradise."

DJ Koze

Maar Berlijn is vooral ook de stad van de elektronische muziek. Een zeer eigenzinnige figuur in dit genre is DJ Koze. Op zijn laatste album Amygdala zet hij je in een reis langs vele muzikale uithoeken voortdurend op het verkeerde been. Hij verbindt zelfs de elektronische muziek met de traditie van het Duitse lied in deze bewerking van Ich Schreib Dir Ein Buch van Hildegard Knef.

Neosignal

Een van de leukste attracties van Berlijn is het Computerspiele Museum. Retro-gaming is het nu helemaal in Berlijn en al die ouwe games kun je in het museum spelen. De electro-act Neosignal laat er verschillende voorbeelden van zien in deze video. Je ziet ook een paar internetbrowsers uit de vorige eeuw. Neosignal is volgende maand hier in de Melkweg te zien tijdens het Amsterdam Dance Event.

Moderat

De laatste video die ik laat zien is van een act die dit jaar en album heeft gemaakt dat door de critici gerekend zal worden tot een van de beste van dit jaar. Niet van Duitsland, maar van de hele wereld. Moderat is een samenwerking van Modeselektor en Apparat en hun album heet simpelweg Moderat II. Moderat maakt een mix van electro en pop. Ze werken veel samen met beeldend kunstenaars uit Berlijn en zijn daarmee typische vertegenwoordigers van de creatieve scène van het Berlijn van nu. Je ziet het aan hun video voor Bad Kingdom, gemaakt door het Berlijnse collectief Pfadfinderei. Dit zijn geen losers, dit is de wereldtop.