Danceorganisaties: ‘Buma begaat zoveelste misstap met eigen evenement’

“Buma verkwanselt andermans geld met evenement dat fiasco dreigt te worden”

Timo Pisart ,

Naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van Buma organiseert de muziek-auteursrechtenvereniging zeven evenementen door het land. Voornamelijk het dance-evenement dat 1 juni plaatsvindt in Almere schoot in het verkeerde keelgat bij de grote dance-organisaties van Nederland wegens de oneerlijke concurrentiepositie. “Het heeft er alle schijn van dat dit een groot fiasco gaat worden.” Buma reageert: “We hebben inmiddels wel geleerd dat wat je ook organiseert, je nooit iedereen blij maakt.”

Aanstaande zaterdag 1 juni treden onder andere The Partysquad, Mr. Polska, Yellow Claw en FeestDJRuud op bij het Buma Dance Event op het Atlantis Strand in Almere. Kaarten zijn slechts 5 euro en zouden ten goede komen aan de Buma Music Academy. Dat evenement schoot compleet in het verkeerde keelgat bij een aantal grote Nederlandse danceorganisatoren, voorheen verenigd in de Belangenvereniging Dance (BVD), die wegens de zakelijke relatie met Buma liever anoniem willen blijven. Een van hen laat weten: “Wij dragen een aanzienlijk deel van onze recette af voor het muziekgebruik op onze evenementen. Het lijkt er nu op dat deze afdracht wordt gebruikt om een eigen festival te organiseren.” Dat evenement is ook nog eens oneerlijke concurrentie. “Er treden artiesten op bij Buma die ook op reeds-bestaande festivals zijn geprogrammeerd, maar dan voor een fractie van de entreeprijs.”

Groot financieel fiasco
Het evenement dreigt uit te lopen op een “groot fiasco”, denken de dance-organisatoren. “Met de zeer lage entreeprijs van 5 euro is het vrijwel onmogelijk om dit evenement kostendekkend te worden. Er is nauwelijks animo voor te vinden onder de potentiële bezoekers en op de druk bezochte dance georiënteerde website Partyflock was al te lezen dat er 350 kaarten gratis werden weggegeven.”

De dance-organisatoren vragen zich af waarom Buma dit meent te moeten doen. “Mag deze stichting zijn activiteiten zomaar uitbreiden en afwijken van de reden waarom ze is opgericht, namelijk het behartigen van de belangen van de bij hen aangesloten auteurs? Zo ja, op welke manier dient dit festival dan hun belang?”

Ze concluderen: “Het is na eerdere verhalen over financiële malversaties en gouden handdrukken voor bestuursleden in de ogen van de dance-organisaties de zoveelste misstap die Buma begaat. Het vertrouwen in de organisatie is behoorlijk gedaald.”

Buma kan niets met de kritiek
“Ik kan helemaal niets met de kritiek dat we met die eenmalige feesten afwijken van waarvoor we zijn opgericht”, reageert Buma Cultuur-directeur Frank Helmink. “We organiseren (ook als partner) al jaren tientallen evenementen per jaar waaronder het belangrijkste dance-evenement van de wereld: het Amsterdam Dance Event.” Vandaag zit Helmink in Nijmegen voor de eerste editie van Buma Rocks. “Het doel daarbij is om muziek van Nederlandse bodem te promoten. Dit is één van de doelstellingen van Buma.”

Helmink suggereert dat de dance-organisaties het gewoon Buma niet ‘gunnen’ en niet hadden geklaagd als zij waren ingehuurd voor het opzetten van het evenement. “We hebben inmiddels wel geleerd dat wat je ook organiseert, je nooit iedereen blij maakt.”

Verder stelt Helmink dat de opbrengst en kosten van de jubileumfeesten los van elkaar staan. “De kosten worden door Buma gedragen. Zoals Henk Westbroek eerder al treffend zei in de Telegraaf: ‘We hebben al 99 jaar voor ons jubileum gespaard.’ Gelukkig zijn er ook dance-evenement-organisatoren die wél vinden dat dit een goede manier is om je jubileum te vieren. Zij bellen ons op om ons veel succes en plezier te wensen. Het is dus niet allemaal kommer en kwel.”