Pien Feith: "Ik verkies keiharde romantiek boven fluffy bloemige liefde"

De zangeres en haar geliefde over het ambitieuze Tough Love en op zwart zaad zitten om je doelen te bereiken

Timo Pisart ,

Het beste uit jezelf en anderen halen, zelfs als dat betekent dat je keihard voor elkaar bent en concessies moet doen. Dat is het ambitieuze album Tough Love: de levensinstelling van Pien Feith, maar ook de liefde die de zangeres en haar vriend Melvin Wevers voor elkaar voelen. In gesprek met de twee gelijkgestemde muzieknerds, bandgenoten én geliefden: "Het is een rare vorm van romantiek, maar voor ons heel bijzonder."

"Ze heeft echt schijt aan conventies", lacht Melvin Wevers, partner, producer en bandlid van Pien Feith. Ze zitten gezamenlijk op een bankje in koffietent Two for Joy (what's in a name?), vullen elkaar aan en kibbelen over de betekenissen van Tough Love, het geluid van de snares en ja, ook over elkanders muzikale kwaliteiten. Hij vervolgt: "Ze denkt niet: een liedje moet een intro en couplet hebben, maar kijkt wat ze met haar zang wil vertellen. Dat levert hele rare dingen op."

Eigenlijk wordt Feith normaliter alleen "solo" geïnterviewd, maar zo gek is het niet om te vragen over haar vriend Melvin Wevers ook aanschuift: hoewel zíj overduidelijk de naamdrager van de band is, produceren en schrijven ze alles samen, en zijn ze gezamenlijk ook de bandleiders. Vandaag brengt Pien Feith het uiterst ambitieuze Tough Love uit, nu Album van de Week bij 3voor12, en daarop hoor je hem net zoveel terug als haar. 3voor12 trekt de stoute schoenen aan voor een heus hij/zij-interview.

Zij glimlacht zodra ze over Melvin begint: "Hij probeert me niet recht te trekken. Als ik iets raars maak, dan vecht Melvin voor me. Bovendien: hij is áltijd op de hoogte van de nieuwste muziek. Als hij produceert komt hij met frisse sounds en referenties die pas net ontspruiten."

Wetenschappelijk musiceren

Het woord muzieknerds valt. Zij: "Ja, onwijs. En daarin vonden we elkaar." Eerst als vrienden, vervolgens als bandgenoten en al gauw ook als geliefden. Ze refereren net zo graag naar hedendaagse elektronische pop van Holy Other, Purity Ring, A$ap Rocky en Zola Jesus als oude helden als Whitney Houston, Bruce Springsteen en Sade. Hij: "Ik vind het heel tof om een stroming te nemen, daar één enkel element uit te lichten en dat samen te brengen met andere elementen. Ik promoveer nu als cultuurhistoricus, en dat heeft invloed op hoe we muziek benaderen."
Zij: "Nou ja, hoe jij muziek benadert."
Hij, lachend: "Ja, en dat uit ik dan naar jou. Ik kijk naar een cultureel fenomeen en hoe we ons daartoe relateren. Die referenties maken daar een belangrijk onderdeel van uit: een shakertje uit de jaren 90 Bristol-sound, snares uit de hiphop en synthesizers uit de synthpop van nu: zo krijg je allerlei grappige spanningen."

En waar hoor je The Boss dan in terug? Zij, half oprecht en half overdreven: "Om er iets over te zeggen, Bruce Springsteen heeft de mentaliteit van working on a dream. Pijn en lijden, geen geld hebben en toch keihard voor je muziek werken. Dat vind ik mooi. We maken er grappen over als we geen geld hebben, als andere stelletjes leuke dingen doen en wij in de een of andere stoffige studio zitten. 'Zou Bruce ook doen', zeggen we dan."
Hij: "Ja, alleen krijgt hij er een miljoen voor per optreden."

Op zwart zaad maar niet zeiken

Zij, tegen hem: "Dat waardeer ik ook in je: je bent een harde werker. We zijn heel ambitieus en hebben dat Springsteen-ding: reach for the sky. Laat je niet vertellen dat iets niet lukt, maar ga erachteraan. Dan maakt het niet uit dat je op een kutbank slaapt, die shit neem je om je doelen te bereiken."
Hij: "En dan hebben we het niet zozeer over 'zo groot mogelijk worden', maar een visie die we nastreven. We wilden heel graag werken met een Amerikaanse producer, omdat ze daar veel vaker bands en elektronica combineren. Hier is er veel sterker een tweedeling. Dat het ons is gelukt, komt doordat we er zo hard voor knokken."
Zij: "En omdat we een jaar lang op zwart zaad hebben geleefd."

Dat klinkt als een lastig besluit: met een Amerikaanse producer in zee gaan, maar daardoor wél een jaar lang droge cornflakes moeten eten. Zij: "Ja, dat was best pittig, maar we kunnen er allebei om lachen en elkaar erdoorheen slepen. Jij had een fase dat je echt liep te zeiken, dan zei ik: 'Kom schatje, nog heel even, we zijn er bijna.' Ik had dat twee maanden geleden: 'Fuck, ik kan nooit schoenen kopen en al die vrouwen hebben mooie schoenen!' Dan zei jij weer: 'Komt wel goed.' We doen het samen, daardoor trekken we het."
Hij: "Juist omdat we allebei in de muziek zitten, begrijpen we elkaar. Ook al zitten we in de VS lange dagen te maken in de studio, we doen het wél samen. Dat is misschien een rare vorm van romantiek, maar voor ons heel bijzonder."

Onbewust is dat ook de lading van Tough Love: het beste uit elkaar halen, ook al betekent dat dat je keihard voor elkaar moet zijn. Zij: "De klassieke betekenis van de uitdrukking is: 'Streng zijn voor iemand van wie je houdt, om ze vooruit te helpen.' Ik zie het iets breder: ik sta perfectionistisch in het leven, ben streng tegen mezelf maar ook tegen Melvin en de bandleden: als we iets willen, moet je af en toe shit inleveren. Dat zit in mijn karakter: als mensen klagen over hun leven terwijl ze daar niets aan doen, kan ik daar geen medelijden voor voelen. Ik ga dan geen thee drinken en zeggen: 'Het komt wel goed.' Daar ben jij ook best hard in, toch?"
Hij: "Misschien nog wel harder."
Zij: "Wellicht zijn we te streng voor onszelf, maar als je een shitty relatie of shitty job hebt: WERK DAARAAN. Elke dag kun je je leven veranderen."
Hij: "De plaat gaat niet zozeer over onze relatie, maar met terugwerkende kracht kun je het wel zo interpreteren."
Zij: "Het zijn geen fluffy bloemige liefdesliedjes, maar het is keiharde romantiek. 'Ik ga sterven als het kapot gaat.' Niets geen 'Ik vind je zo leuk omdat je een tof jasje hebt' maar 'ik vind je écht leuk, dus maak wat van jezelf'. Daarin zijn we best hard tegen elkaar."

Met deuren smijten

Juist doordat ze zo close én streng zijn, kunnen ze zo goed samen muziek maken, denken ze. Zij: "We zijn ook in de muziek heel close en eerlijk. Rond de vorige plaat, Dance on Time, hebben we heel veel uitgevochten. Ja, en ook wel met deuren gegooid. En ook nu hebben we nog felle discussies, maar dat heeft geen effect op onze relatie."

En stel nou dat het toch effect krijgt op de relatie, of dat de relatie voorbij gaat? Feith: "Tja, daar hebben we wel over gesproken. Als het uit gaat, maar het blijft artistiek klikken: dan gaan we gewoon door. Als we elkaar gaan haten moeten we iets anders bedenken."
Hij: "Als ik zou moeten stoppen met het maken van muziek om onze relatie te redden, dan stop ik met het maken van muziek."
Zij: "Echt? Dat zou ik nooit doen."
Het is even stil.
Ze vervolgt: "We leven in het nú, en het voelt nú goed om samen te zijn en te creëren. Mocht dat ooit veranderen, dan zien we het dan wel weer."

Pien Feith presenteerde Tough Love gisteren in Bitterzoet Amsterdam. Het album is nu Album van de Week bij 3voor12 en tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal.