Zeker sinds het drama op Pukkelpop 2011 zijn festivals naarstig op zoek naar manieren om tegen de weergoden in opstand te komen. De bedoeling van de hagelkanonnen is dan ook om de verwachte regen- en hagelbuien op Tomorrowland te doen afnemen. "Met de hagelkanonnen kunnen we de hagel en de regen fel verminderen. Om de zeven seconden gaan we knallen de lucht in schieten. Zo wordt het drukgebied boven de festivalweide en de camping gebroken", meldde Debby Wilmsen van Tomorrowland aan de VRT.
‘Hagelkanonnen Tomorrowland gaan niet werken’
“Totaal niet wetenschappelijk onderbouwd”
Regen en hagel, met als gevolg een terrein als een modderpoel. Het is niet bepaald een ideaalbeeld van de gemiddelde festivalbezoeker. Het grote Belgische dancefestival Tomorrowland wil nu hagelkanonnen inzetten om regen en hagel uit de buurt te houden. Sander Hoogendoorn belde vanavond in 3voor12 Radio met NOS-weervrouw Willemijn Hoebert om uit te vinden of dat zin heeft. “Al zullen hagelkanonverkopers daar anders over denken, ik kan me niet voorstellen dat het werkt.”
Ouderwetse paraplu
Weervrouw Willemijn Hoebert van de NOS stelt echter dat hagelkanonnen alleen bedoeld zijn voor hagel. “De kanonnen schieten om de zoveel seconden een keiharde knal de lucht in, van rond de 140 decibel. Dat geluid zou zo hoog moeten komen om de grote hagelstenen te breken.” Maar tegen regen halen de kanonnen niets uit. “Tegen regen heb je je ouderwetse parapluutje nodig”, aldus Hoebert.
Oogst beschermen
Oorspronkelijk worden de hagelkanonnen gebruikt door boeren, om hun oogst te beschermen. Hoebert: “Er ging regelmatig oogst verloren omdat er hagel overheen ging. Daar probeerden boeren uit alle macht iets aan te doen. Bijvoorbeeld door een hagelkanon.”
“Ik kan me niet voorstellen dat het werkt”
Maar Hoebert denkt niet dat de hagelkanonnen echt werken. “Ik ben geen hagelkanonnenexpert, maar heb me er wel in verdiept. Ik kan met niet voorstellen dat het werkt, al denk ik dat hagelkanonverkopers daar anders over denken.” Waarom dan niet? Hoebert: “Het geluid van de donder is veel krachtiger dan wat een hagelkanon kan produceren. Als zelfs donder die grote hagelstenen niet kan breken, hoe kan een hagelkanon dat dan wel?”
Niet effectief
Een ander tegenargument van Hoebert is het gegeven dat geluid met de wind meereist. “Hagelstenen komen met een enorme klap van boven. Op dat moment gaat het geluid van de kanonnen juist omhoog, tegen de wind in dus. Dus verliest het geluid aan kracht, en is niet effectief.” In een rustige atmosfeer kunnen geluidsgolven ver komen, zegt Hoebert. “Maar in een turbulente omgeving niet.” Er hangt bovendien een flink prijskaartje aan een hagelkanon, zo’n 30 tot 40 duizend euro.
Hoebert: “De werking van deze hagelkanonnen is totaal niet wetenschappelijk onderbouwd. En daar houd ik toch wel van, wetenschappelijke onderbouwing.” Tomorrowland liet weten geen tijd te hebben om te reageren.