Bijltjesdag bij Universal Music NL na fusie met EMI

Opgaan in één muziekmaatschappij heeft grote gevolgen voor personeel

Ingmar Griffioen en Atze de Vrieze ,

Het samengaan met EMI leidt tot grote ingrepen bij Universal Music Nederland, waar hevig gesneden wordt in het personeelsbestand. De ontslagen vloeien voort uit de wereldwijde overname van EMI door Universal. Diverse bronnen in en rond het bedrijf melden 3voor12 dat de hele A&R-afdeling van Universal verdwijnt en dat bij EMI één A&R persoon blijft. De gevolgen van de nieuwe opzet zijn gisteren en vandaag aan het personeel van beide labels gepresenteerd. Universal wil nu niet ingaan op de precieze personele invulling. Naar verluidt vallen er bij het sinds 2008 aan Universal verbonden label Top Notch geen ontslagen door de fusie.

A&R afdeling Universal verdwijnt, inclusief Kees de Koning

Volgens Entertainment Business wordt bij de reorganisatie gekozen voor een Benelux-structuur, waaronder dus ook Universal België valt. EMI België valt onder de Parlophone Label Group, het deel van EMI dat Universal nog moet zien te verkopen, op last van de Europese Commissie. Details over de precieze personele gevolgen wil Universal nog niet naar buiten brengen (later deze maand in Entertainment Business wel, zo belooft CEO Kees van der Hoeven), maar diverse bronnen in en rond het bedrijf melden dat met name de A&R afdeling flink verkleind wordt.

Zo zou de hele huidige A&R afdeling van Universal verdwijnen, inclusief Top-Notch eigenaar Kees de Koning, die in 2009 Wilbert Mutsaers opvolgde als chef van de Nederlandse Universal-stal. De Koning zou wel verbonden blijven aan Top Notch, het label dat hij oprichtte. In 2008 verkaste hij met Top Notch van independent distributeur PIAS naar Universal Music. Kees de Koning laat aan 3voor12 weten dat zijn rol bij Top Notch ongewijzigd blijft, evenals de relatie tussen zijn label en Universal Music. De Koning blijft eigenaar van Top Notch. Over zijn rol bij Universal wil hij niks kwijt, aangezien hij 'daar niet de baas is'.

De afgelopen jaren al veel ontslagen bij majors

Begin 2011 vielen bij Universal al veel ontslagen als gevolg van een grote reorganisatie. 21 banen verdwenen, bijna een derde van het totale personeelsbestand. Bij die ontslagronde verdwenen alle perspromotors uit het bedrijf. De rol van radio- en tv-pluggers bleef op dat moment onaangetast. Nu moet radiopromotor Rene Harks op zoek naar een andere baan. Andere pluggers blijven wel actief bij Universal. De terugloop in personeel is al langer gaande. Zo ontsloeg Universal in 2003 al 20 werknemers (15% van het totaal) en volgde EMI een jaar later met het ontslag van 16 van de 77 arbeidsplaatsen.