Kees de Koning wordt hoofd Nederlandse stal Universal

Hiphop-entrepreneur volgt Wilbert Mutsaers op

Atze de Vrieze ,

Kees de Koning promoveert binnen Universal Music. Per 1 december volgt hij Wilbert Mutsaers op als Director Artist Development. Mutsaers vertrok eerder dit jaar naar 3FM. In zijn nieuwe functie geeft De Koning leiding over de Nederlandse stal van het major label.

Hiphop-entrepreneur volgt Wilbert Mutsaers op

Kees de Koning promoveert binnen Universal Music. Per 1 december volgt hij Wilbert Mutsaers op als Director Artist Development. Mutsaers vertrekt 1 oktober naar 3FM. In zijn nieuwe functie geeft De Koning leiding over de Nederlandse stal van het major label. Daaronder valt niet alleen zijn eigen label Top-Notch, dan anderhalf jaar geleden bij Universal werd ondergebracht, maar ook artiesten als Rigby, Boudewijn de Groot en Room Eleven. “Ik vind het een enorme uitdaging”, zegt De Koning. “Ik hou van mijn werk en wil mijn kennis graag meenemen in deze nieuwe functie.”

In maart 2008 verhuisde De Koning zijn label van independent distributeur PIAS naar Universal Music. In het verleden werkte hij jarenlang als journalist en presentator voor onder meer de VPRO en OOR. Sinds 2007 is hij ook manager van Anouk. “Daardoor heb ik de laatste jaren heel wat nieuwe contacten opgedaan in de Nederlandse muziekwereld. Ik heb daarnaast al een tijdje geleden een ontwikkeling ingezet die ervoor moet zorgen dat Top-Notch meer is dan Kees de Koning. Ik blijf leiding geven aan het label, maar doe het niet alleen. Het is typerend dat een groot deel van de laatste Top-Notch signings bij andere artiesten vandaan kwam.”

Van de overstap naar Universal heeft De Koning dan ook geen spijt. “Het bevalt heel goed. Ik heb enorm veel geleerd. Bij Top-Notch werkte ik meer als individu, op mijn gut feeling. Dat gut feeling is er nog steeds, maar er zijn veel meer ervaren mensen om mee te sparren. Bij Universal zijn simpelweg de mensen met wie ik wil werken.”