Festivallitis: huisarts haalt top van Afrikaanse muziek naar piepklein Twents dorpje

3voor12 Radio gaat voor zomerserie op zoek naar obscure prachtfestivals

Timo Pisart ,

Je zou bijna door de bomen het bos niet meer zien: zoveel festivals zijn er in Nederland. Roosmarijn scheidt vanaf deze week op 3voor12 Radio het kaf van het koren en gaat op zoek naar de meest bijzondere, curieuze en obscure prachtfestivals van Nederland waar je nog nóóit van hebt gehoord maar waar je écht bij moet zijn. Kortom: festivallitis! Ze trapte eergisteren de serie af met het Afrikafestival Hertme.

Festival: Afrikafestival Hertme (25ste editie)
Waar is het: Hertme dus, een pittoresk piepklein kerkdorpje in Twente met nog geen 500 inwoners, twee straten en evenveel cafés.
Wat kun je er horen: Je zou het bijna niet geloven, maar dit weekend wordt Hertme overspoeld door de absolute top van de Afrikaanse muziek. Op deze jubileumeditie verwelkomt het Afrikafestival onder andere Bassekou Kouyaté, de legendarische Malinese albinozanger Salif Keita (bijgenaamd 'The Golden Voice of Africa'), afrobeat-drummer Tony Allen, de Kameroenese jazzbassist Richard Bona en gitarist Daby Touré.
Beoogde publiek: "Een exotisch bont gezelschap", vindt programmeur Rob Lokin. Zeg maar gerust: Afrika-fetisjisten vanuit heel Nederland én ver daarbuiten, vaak ook met hun kinderen. En iedere Hertmenaar (zeg je dat zo?) steekt z'n handen uit de mouwen om het festival te organiseren. De capaciteit is zo'n 4000 man per dag.
Unique selling point: Ben je nu nóg niet overtuigd? Dit alles vindt plaats in het openluchttheater, de trots van Hertme.
Wat kost het: slechts 21,- euro per dag, en na 20.30 mag je zelfs voor 15 euro binnen.

Het verhaal van het Afrikafestival is een bijzonder: Op een dag krijgt de vrijwilligersgroep van het idyllische openluchttheater in Hertme een Afrikaanse dansgroep in de schoot geworpen. Het publiek, waaronder ook huisarts Rob Lokin, is zo enthousiast dat wordt besloten er een jaarlijks terugkerend festivalletje van te maken. Lokin werd als arts al eerder in de tropen aangestoken met het Afrika-virus en is dolblij eens níet naar de Melkweg of Paradiso te moeten - helemaal aan de andere kant van het land - voor een goede muziekgroep. Hij werpt zich op als programmeur en haalt in de jaren daarop, zonder enige vorm van subsidie, vele toonaangevende Afrikaanse muzikanten naar het piepkleine dorpje, zo vertelde hij eergisteren in 3voor12 Radio. Hij stelt zelfs zijn huis voor ze open en houdt ieder jaar weer intieme, dagenlang durende privé jamsessies in zijn tuin.

Toen hij in '91 begon, kón je nog geen mailtje sturen om een act te boeken. Regelmatig kreeg hij een telefoontje op zijn huisartsenpraktijk: "Er is een fax voor u, meneer Lokin." Vervolgens stapte hij op de fiets naar het gemeentehuis een dorp verder, zette een krabbel onder een contract en stuurde het terug om zo allerlei obscure en bijzondere muzikanten naar Twente te halen.

Hoe lukt het dit festival toch om ieder jaar weer zo'n bijzondere programmering neer te zetten, zónder enige vorm van subsidie? Het hele dorp is laaiend enthousiast en helpt vrijwillig mee. Denk nou niet dat die Afrika-gekte bij hen is overgeslagen, grinnikt Lokin in 3voor12 Radio. "Nee, op de vrijwilligersfeesten staat geen Afrobeat of Senegalese muziek op, dan horen ze liever piratenmuziek."

Afrikafestival Hertme viert aanstaande zaterdag en zondag haar jubileumeditie, er zijn nog kaarten te koop. Heb jij tips voor de Festivallitis van Roosmarijn? Geef je tips in de comments hieronder!