#SXSW13 Kim Dotcom: "Zet de popcorn maar klaar"

Megaupload cultfiguur geeft Skype interview

Atze de Vrieze ,

Samenzwering, het witwassen van geld. Het zijn aanklachten die normaal verbonden zijn aan kopstukken van de georganiseerde misdaad. Nu zijn ze ten laste gelegd aan Kim Dotcom en zijn compagnons, de mannen achter cyberlocker Megaupload. De Duitser bevecht momenteel zijn uitlevering aan Amerika, en dus spreekt hij SXSW toe via Skype, vanuit zijn huis in Nieuw Zeeland. "Zet de popcorn maar klaar, we gaan een hoop spectaculaire onthullingen doen bij de hoorzittingen."

Zouden we iets van zijn megavilla zien? Zou Kim in zijn Call Of Duty control room zitten? Zou hij zijn helikopter strategisch in beeld geparkeerd hebben? Het zijn zo van die vragen die in je opkomen vlak voor een uur rond de Megaupload baas, een flamboyant en veelbesproken internetkarakter. Wie hem op Instagram of Twitter volgt weet hoe belangrijk het mooie leven voor hem is. Maar Dotcom kent ook een andere kant - die van verbeten strijder tegen Hollywood en de Amerikaanse overheid. Verbeten maar met gevoel voor humor. Die toont hij vandaag. En dus zien we vandaag Kim Dotcom als talking head, zwevend in het zwart. Een hoofd, twee handen, meer niet. Vandaag wordt hij geïnterviewd door Charles Graeber, die voor Wired een uitmuntend en zeer uitgebreid profiel over de cultfiguur maakte, een van de beste 'muziekverhalen' van 2012.

Massaal de straat op
"Hollywood heeft een ouderwets business model", berijdt Dotcom zijn stokpaardje. "Je kunt niet meer zeggen: kom over drie maanden maar terug, zeker niet als de content beschikbaar is. Dat helpt piraterij in de hand." Dotcom vecht zijn strijd tegen de grote filmmaatschappijen, maar zeker ook tegen president Obama, op de man af. Dotcom is ervan overtuigd dat hij in een politiek spel beland is. "De bedoeling was dat Hollywood als beloning voor jarenlange steun in verkiezingstijden als beloning de wet SOPA zou krijgen. Toen men massaal de straat op ging en het plan Obama serieus stemmen dreigde te kosten, trok Amerika zich terug en werd overgeschakeld op plan B. En dat waren wij."

Dat de CIA uitgerekend hem eruit pikte en niet een van de andere online opslagplaatsen is wel te begrijpen. Dotcom houdt er een levensstijl op na die de filmbazen in LA groen en geel van jaloezie maakt, met een fabuleus huis, mooie auto's en een eigen golfbaan. Bovendien werd de site inderdaad massaal gebruikt om illegaal bestanden te delen. "Toch zijn wij ervan overtuigd dat wij onder de safe harbour bepaling van de DMCA vallen. Die bepaalt dat een dienst niet zomaar verantwoordelijk gehouden kan worden voor wat zijn gebruikers doen, zolang maar adequaat opgetreden wordt. Bovendien is het interessant om te weten dat ongeveer de helft van alle bestanden nog niet één keer gedownload zijn. Oftewel: mensen gebruikten het als opslag van hun bezittingen."

Silicon Valley vs de contentindustrie
Het is geen toeval dat Dotcom zich laat interviewen tijdens het Interactive deel van de conferentie, en niet een paar dagen later voor gasten uit de muziekindustrie. De zaak Megaupload hoort ook bij de strijd tussen Silicon Valley en de contentindustrie. Tech bedrijven hebben op het gebied van rechten vaak radicaal andere belangen dan bijvoorbeeld labels. Het is dan ook geen toeval dat Dotcom vandaag door vragenstellers uit de zaal eerder bewonderd dan aangevallen wordt.

Natuurlijk voert Dotcom een scherpe eigen agenda, maar hij heeft wel een aantal punten. Waarom wordt de data van alle gebruikers zonder waarschuwing in pardon in beslag genomen? Om af te schrikken? Waarom krijgt een internetentrepeneur de aanklachten van een mafiabaas aan zijn broek? Zelfs het befaamde Napsterproces was een civiele zaal, dit is een strafzaak die Dotcom 55 jaar achter de tralies kan doen belanden. Omdat de Amerikanen voor enkel auteursrechtenschending nooit een uitleveringsverzoek zouden kunnen indienen? Waarom mag Megaupload het bewijsmateriaal niet inzien? Om een adequate verdediging te sabotteren? Waarom werkte Nieuw Zeeland mee aan een agressieve politieactie op hun grondgebied plus spionage bij een van hun staatsburgers? Omdat het land graag aantrekkelijk wil blijven als filmlocatie voor Hollywood? Heel de Lord Of The Rings serie werd er bijvoorbeeld geschoten. Volgens Dotcom wijzen al deze zaken richting een corrupt systeem, maar zal dat er niet in slagen hem te vloeren. "Waar ik over twee jaar ben? Zonder twijfel niet in een Amerikaanse cel. Ik ben dan nog steeds innovator en ondernemer. Zet de popcorn maar klaar voor het proces, we gaan spectaculaire onthullingen doen. Te beginnen in april, bij een hoorzitting over de spionagepraktijken. Daarbij zullen we laten zien dat de Nieuw-Zeelandse premier loog in het parlement."

Revolutie
Dotcom gelooft in zijn zaak en bovendien in de steun van de Nieuw-Zeelandse media en publieke opinie. "De tendens is in de media hier is vrijwel unaniem pro Megaupload. Mensen vinden het schandalig wat er is gebeurd. Het zou me niet verbazen als het bij de volgende verkiezingen een rol gaat spelen."

Ondertussen werkt het team gestaag verder. Enige tijd geleden lanceerde het Mega, de opvolger van Megaupload, een cloud storage service met versleutelde bestanden, waardoor het bedrijf geen zicht op en dus ook geen verantwoordelijkheid zegt te kunnen dragen voor het uploadgedrag van zijn gebruikers. En er wordt gewerkt aan de herlancering van Megabox, de gratis streamingdienst die volgens Dotcom voor een revolutie zal zorgen, omdat de tussenkomst van labels erin overbodig gemaakt wordt. "En als je met artiesten praat hebben ze het áltijd over hoe ze hun labels haten." Dotcom verwacht een release binnen zes maanden. Volgens hem is de Amerikaanse hitproducer Swizz Beats nog altijd bij dat project betrokken. "Eigenlijk zijn alle partijen waarmee we voor de inval werkten, gewoon terug gekomen."