Jameszoo werkt met Thundercat en dropt Jheronimus (Bosch) EP

Gilles Peterson draait track al op BBC Radio 6

Ingmar Griffioen ,

Jameszoo werkte een maand geleden in New York nog met Flying Lotus-bassist Thundercat en toetsenist August Rosenbaum (bekend van werk met Rhye en Quadron). Weer in Nederland zijn is "wel een domper", bekent hij. Toch is er alle reden tot opgetogenheid: 1 juli komt zijn Jheronimus EP uit, geïnspireerd door stadgenoot Jheronimus Bosch en BBC Radio-jock Gilles Peterson draait al een track. Vandaag is het eerste nummer met Bosch-waardige clip los en de agenda is gevuld met mooie boekingen als Pitch en XO Live.

De samenwerking met Thundercat en Hannibal is misschien wel het mooiste wat hij overhield aan de maand die hij dankzij de uitverkiezing door de Red Bull Music Academy in New York doorbracht. "Die toetsenist (Rosenbaum, red.) was toevallig ook mee. Dat klikte en ik heb met hem en Thundercat ook tracks opgenomen." Die komen niet op de aanstaande Jheronimus EP, die 1 juli op vinyl en digitaal via Rwina Records verschijnt. "We gaan er waarschijnlijk een aparte EP van maken. Ik denk dat het dan beter tot zijn recht komt dan als losse tracks."

Het niveau lag in de VS zoveel hoger dan in Nederland dat Jameszoo (Mitchel van Dinther) het "heel confronterend" vond. "Daar spelen gasten in de metro die hier op het hoofdpodium staan." Als voorbeeld noemt hij Matana Roberts, "een hele goede saxofoniste, die daar ook een tijd heeft lopen klooien". Voet aan de grond krijgen in Amerika acht Van Dinther niet zo waarschijnlijk. Het stimuleert hem wel om er nog harder voor te werken. "Aan de andere kant is New York maar een stijltje en is er in Europa ook nog veel te winnen. Ik denk dat ik me daar op moet focussen." Niet dat het niveau hem ontmoedigde. "Het is niet zo dat ik elke keer dat ik een Dimlite plaat opzet, denk dat ik beter kan stoppen."

In Engeland kreeg hij onder meer support van radio-man en platenbaas Gilles Peterson, die het nummer Poek van de aanstaande EP al een paar keer op Radio 6 draaide (luister hier vanaf 15.20) met de aankondiging "this guy is a little bit... different, a bit special, from the Netherlands". De EP opent met Blue Flutebird, waarin Jameszoo voor het eerst zingend te horen is. "Ik kan ook helemaal niet zingen, dus heb ik het zwaar vervormd." De EP is een ode aan Jheronimus Bosch, die net als Van Dinther afkomstig is uit Den Bosch. De opener is over een van zijn karakters geschreven. "De Blauwe Fluitvogel ziet er supergezellig uit, maar hij fluit mensen op zijn neus naar de hel. Ik ga stiekem best veel naar musea. Zijn schilderijen zijn een inspiratiebron, een afspiegeling van de samenleving, maar dan in zijn hoofd. Hij had voor 500 jaar geleden toch een 'twisted mind'", grinnikt Van Dinther.

Bosch schilderde volgens de jonge beatmaker even fantastisch en vreemde werken als hijzelf met muziek doet. De net verschenen clip door Niels de Haar bij The Clum Twins is ook helemaal in bizarre, verknipte Bosch-stijl. "The Clum Twins is weer een hersenspinsel van mij, maar geen expliciete verwijzing naar Bosch." Meer goed nieuws, want Jameszoo werkt ook aan zijn debuutalbum. "Ik ben er weer aan het sleutelen. het wordt een plaat met veel live-muziek en minder elektronisch. Het is gericht op uitvoering met bijvoorbeeld een jazz-kwartet. Ik ken veel gasten met wie ik dat zou willen uitvoeren." Het wordt hoog tijd voor een volledig album, vindt hij zelf. "Het was al twee keer af, maar dan gebruikte ik toch weer een track voor een EP... Nu moet het echt gebeuren."

Jameszoo is de komende tijd onder meer te vinden op Pitch (6 juli) en XO Live (13 juli). Vorig jaar stond hij ook al op Pitch; 's middags in de Westerunie, ditmaal is hij gepromoveerd naar een betere spot. "Ik sta rond een uur of elf in het Transformatorhuis. Erg blij mee. Maar ik denk niet dat het druk wordt, want ik sta tegelijkertijd met Jamie Lidell en Disclosure." Het wordt een dj-set van anderhalf uur, waarin we "van alles en nog wat kunnen verwachten; wereldmuziek, beats en blije up-tempo muziek".