#GWO13: Kunst en wind gaan goed samen op Vlieland

Al werkt de wind niet altijd mee

Tekst: Obe Alkema, Foto's: Jort Klarenbeek ,

Op elk eiland heb je met wind te maken. De wind vormt het eiland en van tijd tot tijd ook de mensen. Genoeg aardrijkskunde, maar des te meer reden om op zo’n milieubewust festival als Into The Great Wide Open de wind, een gratis energiebron, te gebruiken om kunst te maken. Of dat nou een breiwerkje is of orgelmuziek, de wind weet raad met een grote variatie aan kunstvormen op deze editie. 3voor12 licht een paar kunstprojecten uit.

Windwensen

Het eerste programmaonderdeel is Windwensen. De initiatiefnemers willen met dit project mensen bewust bezig laten zijn met hun wensen. “Het geeft een goed gevoel om stil te staan bij een wens,” zo vertelt een van hen. Bezoekers kunnen namelijk hun wensen op een papieren windmolen schrijven. Die wordt dan in het zand geplant. Zo worden de wensen door de wind verspreid. “Het vormt zo een groter geheel van wensen. Het creëert een gevoel van saamhorigheid.” Nu al schitteren tientallen, zo niet honderden windmolentjes in de zon.

Wind Knitting Factory

Even verderop, ook nabij de Tokkelbaan, staat de Wind Knitting Factory. Het is een idee van de in Londen wonende Merel Karhof. De wind draait een soort Amerikaanse windmolen aan en zo wordt een ingewikkeld mechanisme in gang gezet dat een lap stof breit. Ze gebruikt verschillende kleuren: “Het blauwe en rode gedeelte is donderdag gebreid en het gele gedeelte vrijdag. Vandaag is een slechte dag.” Het gekleurde stuk van zaterdag is nauwelijks een decimeter lang. Het idee is ontstaan naar aanleiding van een opdracht om van de ene plek naar de andere plek in een rechte lijn te lopen. Elk obstakel moest overbrugd worden, maar de lijn moest recht zijn. Karhof kwam continu in doodlopende straatjes uit en daar viel haar de wind op. Hieruit vloeide het idee dat wind een gratis energiebron is en zo ook gebruikt kan worden om te breien. De oogst verwerkt ze tot armbanden en die zijn te koop.

Luchtschip

Vlakbij Wind Knitting Factory staat een zeppelin. Het is het Luchtschip, een initiatief van Jouke Bouwhuis en Maarten Koek. De zeppelin met installatie is vooral vervaardigd uit hout, iets waar de beide heren in gespecialiseerd zijn. Veel meer is er niet te doen en de meeste mensen vervolgen hun weg naar de Tokkelbaan of het Naar Buitenpodium.
 

Windorgel

Het laatste onderdeel dat hier uitgelicht wordt, is het Windorgel. Een grote stellage met horens behelst het idee. Bezoekers kunnen op toetsen drukken en door middel van een ingenieus bouwsel en wind komen er fluittonen uit. Het project is vooral bedoeld als baken, als architectonisch herkenningspunt. En dat is het zeker: aan de Vlielandse kust is vanaf de veerbootterminal het Windorgel in volle pracht en praal te zien.