#GWO13: Fakkelbrigade, Typhoon, Rico en Freez geven stukje magie terug aan Vlieland

Fotodagboek 2: Zwolse delegatie neemt op, treedt op, snijdt taart en poseert met Kip de Haan

Ingmar Griffioen ,

Sticks, Rico, Typhoon, Freez en A.R.T. zitten op uitnodiging van Into The Great Wide Open al een week op Vlieland en die rust en inspiratie betaalt zich uit in vier ontspannen en bij vlagen magische shows. Typhoon, Rico, A.R.T. en Freez gingen ook nog op bezoek in twee Vlielandse huiskamers. 3voor12 hoorde Rico bij de lunch uit. Deel 2 van het fotodagboek met Typhoon als taartsnijder, 'geile, geile bitches', het debuut van Rico als iPhone beatmaker en van A.R.T. en Dries Bijlsma als rapper, Kip de Haan en Ty op de Tokkelbaan.

"Dit was een geweldige week", blikt Rico terug in het zonnetje op een picknickbank van Camping Stortemelk. "Normaal zien we elkaar ook bijna dagelijks, maar niet als collectief. En je zit even niet in Zwolle. Hier heb je ook alles, maar hoef  je verder niks." Opnemen, zwemmen, oefenen, stukje over het eiland fietsen en twee huiskamershows; daaruit bestond de Vlieland-week van de leden van de Fakkelteitgroep. De timing is uitstekend, want er moet ook wel gewerkt worden. "Typhoon is bezig met een album, Freez is bezig met een album en ik ook. Die van Freez moet eerst uitkomen, dan die van mij."

Behalve elkaar en het eiland, was er weinig afleiding voor de heren. "Vrijdag kwamen de dames, de aanhang, pas langs. Deze week was ook voor de onderlinge band tof." En Rico kwam graag terug naar Vlieland, waar hij vorig jaar met Typhoon en Muppetstuff optrad (check de sessie). "Ik heb toen gezegd dat dit het meest bijzondere festival is. Dat heeft zeker te maken met het eiland, die locaties, ook waar we die sessie opnamen en de kunst en cultuur worden heel goed gemixt met de rest van het programma. Dat was vorig jaar echt magisch." Rico heeft ook nog een eigen productie opgenomen. "Ik maak altijd beats op mijn iPhone, de jongens zeggen dat ik daar veel te veel mee bezig ben, maar ditmaal zeiden ze: 'deze is wel knetterhard'. Het is een echte swagbeat, gaat over 'm'n bitches, m'n geile geile bitches' en Ali (A.R.T.) en Dries (Bijlsma, de gitarist van Typhoon en Rico) maken hun rapdebuut. Ik weet nog niet of die ook gaat uitkomen..."

ITGWO organiseert net voor het festival de zogenaamde Tussendeurtjes, met kleine optredens en gesprekken over de toekomst van Nederland in Vlielandse huiskamers. Typhoon en Dries gingen zo op bezoek en A.R.T. en Rico ook. Rico maakte deze typerende foto van Ty. "Dat is echt wat voor hem; hij komt net binnen en staat weer voor iedereen taart te snijden. Het gesprek ging bij ons over solidariteit, bij Typhoon over 'broodfondsen', dat zijn potjes voor ZZP'ers waar een man of vijftig geld in stoppen en als er eentje ziek wordt, krijgt die geld uit het potje. Wij mochten het muzikale deel invullen en de bewoners nodigen verder zo'n tien mensen uit waarvoor ze koken. Zo krijg je ook een idee hoe mensen op Vlieland leven."