#GWO13: Fakkelbrigade vlamt feelgood fakkels op Vlielands festival

Liefde tussen Zwols hiphop-platform en publiek geheel wederzijds

Ingmar Griffioen ,

Zwolle heeft een herwonnen zelfvertrouwen op voetbalgebied; de lokale club PEC, niet lang geleden de gedoodverfde degradatiekandidaat, is zelfs al weken lijstaanvoerder en ambassadeur Sticks draagt het tenue met trots on stage. Jarenlang was Zwolle ook koploper in de NL hiphop, op dat gebied wordt ook weer zelfvertrouwen getankt met releases van Stick Bukowski, Great Minds (met Sticks) en dit najaar de reggaeplaat van Rico. Niet dat ze dat nodig hadden, zo toont de complete Fakkelbrigade show van vandaag, en de show van Typhoon gisteren. En dan treden Freez en Rico & A.R.T. morgen nog op.

HET CONCERT:

Fakkelbrigade, Into The Great Wide Open Sportveld, zaterdag 7 september

DE ACT:

De Fakkelbrigade is feitelijk de doorstart van Opgezwolle. Nadat beatmaker Delic voor een wereldreis en de kunst koos, gingen Rico en Sticks met maatje Typhoon en beatmaker Ali Reza Tahoeni (A.R.T.) aan de slag. De laatste leverde eerder al de beat voor classic Spaanse Vlieg (van de Sticks & Delic plaat) en liet de pure hiphop-aanpak los. De Zwolse jongen die met Iraanse muziek opgroeide, legde in een interview uit breder te denken ("zo ontstaan dopere tracks") en te experimenteren met nu eens een breakbeat, wat reggae, salsa of met een vleugje oriëntaals. Dat werkt wonderwel, zeker op album Colucci Era (2009). Sindsdien gebeurt er veel, ook op samplers van de Fakkelteitgroep (het rond Fakkelbrigade opgetrokken platform aka FTG), maar vooral in wisselende samenstelling. Vandaag is de Nieuwegeinse FTG'er Freez ook van de partij.

HET NUMMER:

Heel moeilijk kiezen in een set van zo'n twintig nummers die vele kanten op gaat. Zo komt er materiaal van Typhoon, Sticks, Freez, Opgezwolle, Rico & Kubus en een recente van Sticks & Moon (die samen Stick Bukowksi maakten) voorbij. Spaanse Vlieg, Colucci, Ga en Bumayé hadden ook prima gekund. Maar uiteindelijk ging het misschien toch wel het hardst los bij Opgezwolle klassieker Hoedenplank met de rake line: "Voer voor je hoedenplank, tast toe, proef die woofers" en dat uit alles herkenbare intro ("En waar komt dat geluid dan vandaan, dat whooooff").

HET MOMENT:

Ook arbitrair, want wat een aaneenschakeling van opmerkelijke momenten was deze set. Met een stuk of vijftien kids die in de goot voor het podium genood waren en stonden te zwaaien en genieten. Met zoveel verschillende hoogtepunten van diverse albums en collabs op het podium en met zo'n relaxed en vol zelfvertrouwen vloeiende groep, die weer even losjes doceert uit een decennium vaderlandse hiphop-geschiedenis. Knoop door: Brand Los van Typhoons solo-album Tussen Licht en Lucht, een relaxede hiphoptrack tot halverwege die drum 'n bass er in pompt. Dat gaat hier ook hard los (nog harder dan het ook door Diplo/Major Lazer ontdekte Bumayé), zeker als Typhoon met broertje en spreekstalmeester O.Dog wat gabberpasjes eruit gooit.

OOK OPMERKELIJK:

Mooi stukje mime-spel in Rustug van het tweede Opgezwolle album Vloeistof (2003). Eerst gooit Sticks die retorische vraag "Willen jullie iets van Opgezwolle?" erin. Nog eentje: "Kennen jullie Opgezwolle? Nee, jullie kunnen het niet kennen", wijst hij naar de aandachtige jonkies voor hem. Dan gooien ze hem tijdens Rustug helemaal stil en blijven bevroren staan, terwijl het applaus aanzwelt. Waarmee het effect als die beat er weer inklapt, alleen maar groter wordt.

HET PUBLIEK:

Veel opkomst en liefde vanaf het Sportveld voor de Zwollenaren. Ja ook van die paar Cambuur-supporters waar Sticks in z'n Zwolle-shirt nog even mee dolt: "Fokkin Cambuur Leeuwarden pappies zijn opeens all over the place. Je weet ik hou me niet zo bezig met voetbal, vind het allemaal infantiele shit…" Het tekent de goede, losse sfeer op het veld, dat ruim vijf kwartier afgeladen staat te springen en wapperen met die handjes. En naast de (bijna-) pensionado's is ook de jongste lichting fans aangeboord.

HET OORDEEL:

Ja, dat was een best plan van de organisatie om niet enkel de Fakkelbrigade, maar het Fakkelteitgroep platform hier uit te nodigen, om ze een week in een huisje te stoppen, zodat de creativiteit vrij kan vloeien en de heren ontspannen en uitgerust op het podium staan. ITGWO13 is zeker geen standaard hiphopshow voor de heren (die ook niet elke week in deze samenstelling optreden), maar Vlieland begint wel vaste prik te worden en de liefde is volledig wederzijds. Nee, dit festivalpubliek zit waarschijnlijk niet te wachten op harde hiphop van een Hef of Hydroboyz, maar in ieder geval wel op slimme, feelgood hiphop. Geen lege feesthuls of softe hitparadehop, maar vol inventieve wordplay, grapjes én veelzijdige, harde beats van A.R.T., Delic en Kubus.

DE FOTO: