#GWO13: De beste singer-songwriter van Vlieland (Dag 3)

De grootste talenten volgens 3voor12, met o.a. Sean Rowe en Luke Sital-Singh

Redactie 3voor12 ,

We naderen de ontknoping: Het antwoord op de vraag Wie Is De Beste Singer-Songwriter Van Vlieland? Is het Harry Merry? Broeder Dieleman? Of toch een van de aanstormende talenten uit het buitenland? Ook op dag 3 van Into The Great Wide Open gaat 3voor12 weer op zoek, met een knipoog naar Vara-collega Giel Beelen.

Beren op Vlieland? Sean Rowe is uw man

Zo'n derde dag ben je toch wat ontvankelijker voor een goeie songwriter. Het slaapgebrek begint parten te spelen, de tong is nog dik van de sterke drank gisternacht en de kou is tot in de botten doorgedrongen. Precies zo zingt Sean Rowe. De Amerikaanse troubadour heeft zo'n van whisky en shag doorrookte grom, het postuur van een baardige reus en als het zou moeten, zou hij ongetwijfeld een beer kunnen fellen met zijn blote handen. Naar verluidt verbleef Rowe, geïnspireerd door The Tracker van naturalist Tom Brown, jaren in de wilde natuur, en daar verhalen zijn liedjes ook over. Soms klinkt hij als Bruce Springsteen, op andere momenten als Tom Waits-light met trage, bozige bluesliederen. Hoogtepunt uit zijn set is echter een cover: een slepende, hypnotiserende versie van Bob Dylans' Girl From The North Country. Hopelijk kunnen we vanavond aan het kampvuur een fles juttersbitter achterover slaan, want zijn verhalen zijn ongetwijfeld net zo sterk als z'n stem.

Luke Sital-Singh kan een grote worden

In het programmaboekje wordt hij vergeleken met Jake Bugg: een groot talent waar het snel mee kan gaan. Qua stijl hebben de twee weinig gemeen. Luke Sital-Singh is niet te vergelijken met Bob Dylan, maar eerder met artiesten als Jeff Buckley en Damien Rice. Op het niveau van deze grote artiesten zit hij nog niet, maar talentvol is hij zeker. Vergeleken met die iconen komt Luke nogal braafjes over. Daarentegen is de zanger sociaal en heeft hij geen moeite om te communiceren. Zo maakt hij een leuke vergelijking tussen de Tokkelbaan en Jurassic Park: "Wanneer je de dinosaurussen wegdenkt lijkt het er op."

Er zitten muzikanten in deze lijst die je misschien niet zou typeren als een typische singer-songwriter. Luke is dit met zijn akoestische en elektrische gitaar zeker wel. De noten weet hij uitstekend te raken en zijn stem komt het best naar voren wanneer hij relaxed zingt. Sommige van zijn songs hebben zware thematieken zoals 'de betekenis van het leven.' Dit past eigenlijk niet zo bij een jonge artiest. Het is niet voor niets dat singer-songwriters vaak wat ouder zijn. Luke Sital-Singh heeft vandaag een mooi optreden gegeven en de kans is groot dat we in de toekomst nog wat van hem horen.

Harry Merry: apart, maar zeker uniek

Tegenover De Tweede Speeldoos en vlak voor Blaudzun staat het Rotterdamse fenomeen Harry Merry op De Platte Kar. Begin dit jaar verscheen de documentaire Hier is Harry Merry over het leven van de excentrieke muzikant. Vrijdag deden we al even bericht van deze documentaire, vandaag mag Merry op Into the Great Wide Open zijn kunsten in het echt aan de man brengen. De soundcheck duurt een verbluffende tien seconden. "Wacht even. Ik moet nog even m'n liedjes downloaden", verklaart een goed gehumeurde Merry. Er wordt namelijk gespeeld op een keyboard inclusief voorgeprogrammeerde melodieën. Eenmaal ingesteld kan de traditioneel in matrozenpak gestoken muzikant, onder luid applaus, beginnen aan zijn show.

Heeft Harry Merry dan fans? Jazeker, Harry Merry heeft fans. Veel fans. Na het aflopen van De Tweede Speeldoos, stroomt het terrein voor De Platte Kar vol. Sommigen lopen meteen weer weg, anderen omarmen de Rotterdammer en beginnen spontaan aan een dans. Een aardig knappe prestatie overigens want een duidelijk ritme zit er niet in de liedjes. De aparte, maar zeker unieke stijl van Merry is niet voor iedereen weggelegd maar je kan niet ontkennen dat hier een man staat die geboren is voor de muziek. Met zichtbaar plezier werkt hij z'n set in hoog tempo af. En dan is het ook snel voorbij. Nu blijven we achter met de vraag waar Harry Merry de volgende keer op zal duiken.