Hollandse Nieuwe van de Maand Town of Saints: "We proberen altijd hoop in te fluisteren"

Begeesterde folkies brengen debuutalbum uit en bespelen heel Europa

Timo Pisart ,

Ze leerden elkaar kennen in 'de pittoreske bergen van Oostenrijk', waar zowel de muzikale als romantische vonk oversloeg. Twee jaar verder heeft de begeesterde folkrockband Town of Saints al meer kilometers dan liedjes gemaakt en uitgebreid getourd door heel Europa. Vrijdag komt debuutalbum Something to Fight With uit bij Snowstar Records, nu al is Town of Saints Hollandse Nieuwe van de Maand oktober. “Onze generatie wordt telkens geconfronteerd met decepties."

Het leven is niet altijd gemakkelijk, maar zelfs achter de donkerste wolken, zwanger van de regen, schijnt de zon. Zoveel wil Harmen Ridderbos, frontman van Town of Saints, maar zeggen. Het is ook de boodschap van debuutalbum Something to Fight With, dat volgende week uitkomt bij Snowstar Records en nu al op de Luisterpaal staat. Het zijn begeesterde liedjes die geworteld zijn in traditionele Ierse én Scandinavische folk, maar die net zo graag flirten met indierock-generatiegenoten als Arcade Fire en Local Natives. Town of Saints, dat zijn voornamelijk Ridderbos (zang en gitaar) en zijn Finse geliefde Heta Salkolahti (viool en zang). “De vonk sloeg al meteen over toen we elkaar voor het eerst zagen”, lacht Ridderbos. “Het duurde even voordat we eraan toe durfden te geven, maar wij met z’n tweeën zitten gewoon goed: zowel muzikaal als op heel andere vlakken.”

Songwriterkamp in Oostenrijk
De eerste kiem van Town of Saints ontsproot op 1300 meter hoogte, in een piepklein herbergje op een berg in the middle of nowhere. Ridderbos en Salkolahti leerden elkaar er min of meer toevallig kennen op een Europees kamp voor songwriters. “Het was een magische plek. We stonden ’s ochtends op - vaak met een kater - schreven er liedjes, wandelden de bergen in en aten heerlijk.” Ondertussen probeerden ze elkaar de lessen van het troubadoursbestaan bij te brengen. Die week ontstond Town of Saints.

Al gauw verhuisde Salkolahti naar Nederland om met Ridderbos in Groningen te gaan wonen, en precies daarover verhalen veel van de liedjes. “Heta woont hier nu een jaar en spreekt al fantastisch Nederlands, maar het is niet altijd gemakkelijk om je eigen land achter je te laten, hoe mooi de liefde en muziek ook zijn. Dat zijn moeilijke tijden.”

Verloren generatie
Toch bezingt Town of Saints meer dan alleen persoonlijke sores. Something to Fight With gaat óók over de generatie die nu langzaam volwassen wordt, werd grootgebracht met het idee dat álles mogelijk was. Dat blijkt een deceptie. Wie kent niet die razendslimme cum laude-afgestudeerde jongen die zelfs niet bij de Smullers kan werken omdat hij te oud en duur is? “Onze generatie kreeg te horen: als je maar een goede opleiding doet, krijg je een mooie baan en komt alles goed. Maar nu: dan heb je vijf jaar gestudeerd, een dikke schuld en géén baan. Moet ik een kutbaantje nemen en me vanaf mijn dertigste langzaam gaan opwerken? Wat moet ik nu? Dat is heel banaal.” Het ene moment zingt hij over winterdepressies, dan weer over mensen die meer bezig zijn met modegrillen dan de inhoudt. En toch, toch praat Ridderbos zichzelf ieder liedje weer hoop in, zegt hij.

En dat heeft Town of Saints geen windeieren gelegd. Ze speelden al meer dan tweehonderd shows in de kleine twee jaar dat de band nu bestaat. Het merendeel in het buitenland, door heel Europa. Dat begon simpel: tas pakken, bij vrienden op de bank slapen, spelen in woonkamers, op straat en in de kroeg. “Onze eerste tour was door Engeland, Ierland en Schotland. We kenden wat vrienden en zijn gewoon gegaan. Zo speel je opeens tien shows, en zo zijn we verder gegaan.”

Something to Fight With komt aanstaande vrijdag uit bij Snowstar Records en is nu te beluisteren op de Luisterpaal. Town of Saints presenteert het debuutalbum op 12 oktober in Vera, Groningen en tourt daarna nog uitgebreid door binnen- en buitenland.