Kraantje Pappie begint het jaar Semi-Bekend

Groningse "Justin Bieber-in-wording" speelt thuiswedstrijden op #esns13

Timo Pisart ,

Het jaar begint goed voor Kraantje Pappie. Op nieuwjaarsdag een champagneontbijtje, vandaag de EP Semi-Bekend, dit weekend Eurosonic Noorderslag en daarna nogmaals de rest van Nederland en België. Ondertussen plant hij zijn tweede album dat begin 2014 moet uitkomen, en wellicht nog wat samenwerkingen met anderen dan zijn vaste producers Noisia. Wie er op het verlanglijstje staan? "Don Diablo, Posij en de jongens van Fata vind ik erg tof."

Vandaag komt via iTunes de EP Semi-Bekend uit, de wederom door Noisia geproduceerde opvolger van zijn debuutalbum Crane. Daarmee brak Kraantje Pappie in Nederland en België door en werd hij genomineerd voor de 3voor12award. "Semi-Bekend", het is een knipoog naar het leven dat Alex van der Zouwen - want zo heet Kraantje - nu leeft. Op nieuwjaarsochtend zwengelde hij via Instagram een foto van een champagneontbijtje de wereld in en hij heeft het nu nét iets leuker dan ten tijde van Crane. Van der Zouwen: "Ik vind het moeilijk hoor, wat moet ik op mijn tweede album zeggen? Op mijn eerste vertelde ik wat er op dat moment gaande was. Als ik dat nu doe? Dan word ik een soort Wiz Khalifa, champagne drinken en feesten. Ja, en hard werken. Ik moet me er niet in verliezen, want dat is niet wat luisteraars van mij willen horen. Die zijn fan van het eerste album omdat ik op een bepaalde manier in het leven stond. Zo sta ik er nog steeds in, maar ik heb nu een heleboel leuke dingen die erbij zijn gekomen. Die zijn niet relevant voor de luisteraar. Ik heb er de pest aan, artiesten die zoiets moois in handen hebben en dat zelf verpesten."

De Nederlandse Justin Bieber

Op tracks als Crane Funk en Ghostin' rapt Kraantje Pappie nog veel sneller dan voorheen. Een bewuste ontwikkeling? "Ik denk het niet. Ik maak altijd gewoon waar ik zin in heb. Dat snelle rappen, en het daadwerkelijk iets zeggen én verstaanbaar blijven... Ik wil niet zeggen dat sneller rappen beter is, maar je hebt er wel training voor nodig. Het vergt iets meer, in dat opzicht ben ik verbeterd. Dat heb ik vooral te danken aan het livecircuit. Als je duizend keer dezelfde nummers speelt, word je baldadiger in je teksten en timing, dat komt in het schrijfproces zeker terug."
"Mijn doel is dat men na mijn tweede album kan zeggen: 'Kraantje is die guy die het dáár over heeft, maar in welk jasje hij het steekt is altijd een verrassing.' Je koopt geen Kraantje plaat omdat je R&B wil, of puur drum 'n bass, of dubstep."

Kortom: thematisch weet hij wat hij wil zeggen, maar muzikaal springt het nog alle kanten op, "en dat wil ik ook blijven doen", aldus Kraantje. "Ik ben niet per definitie 'zoekende'. Crane werd ook geproduceerd door Noisia, daardoor klinkt het wellicht als een geheel, maar als je goed gaat luisteren schiet het van links naar rechts. Dat wil ik volhouden. Ik ben een enorme fan van Ludacris, die doet dat ook. Hij heeft zelfs op Baby van Justin Bieber meegedaan en ook dat deed hij heel tof. Dat is wat ik ook zou willen: met Justin Bieber samenwerken." Wie is dan die Nederlandse Justin Bieber? Lachend: "Dat ben ik ook! Ik laat mijn haar wat langer groeier en scheer me iedere dag, dan zou het wel goed moeten komen, toch?"

Delirium zuipen én volwassen worden

Die thema's van Kraantje Pappie zijn nog altijd onveranderd. "Ik ben 26, maar vind het nog steeds tof om door de club te springen en te schreeuwen en mezelf een delirium te zuipen. Aan de andere kant word ik soms ook gewoon op zondagochtend gebeld door mijn moeder, of ik even het gras kom maaien."

Met thema's als zuipen, feesten en seks zou je zeggen dat hij ook tijdens shows van de kaart is - practice what you preach, zeg maar -, is het dan niet moeilijk die snellere spits ook op het podium te brengen? "Dat heeft met volwassen worden te maken, scherper blijven en niet te veel drinken voor een optreden, dan komt het goed. Ik wil niet teleurstellen, dus ik zal nóóit... Ik durf te zeggen dat ik afgelopen jaar geen enkel optreden heb verpest. Ik heb het niet over specifieke collega's, maar er zijn artiesten die zichzelf op een gegeven moment verliezen en een beetje gaan zweven. Elk optreden moet je opnieuw scoren: het verkopen van plaatjes, krijgen van een paar nieuwe twitter-followers en wie weet zelfs een lekkere chick. Ik heb een hele goede tourmanager, die zorgt dat we altijd weten waar we zijn en wat we kunnen verwachten. Die line-up bestaat misschien uit 20 acts, ik wil dat ze kunnen zeggen dat ze iedereen kut vonden en mij te gek."

Samenwerken met Don Diablo, Posij en Fata

Eigenlijk zou Semi-Bekend al in november uitkomen, maar hij werd uitgesteld naar januari. Ging het toch niet zo voortvarend als Alex in september liet weten? "Ik heb in privé-kringen iemand verloren. Daardoor liep de afronding wat minder snel. Ik had een week dat mijn hoofd er niet naar stond en daardoor liep het uit."

Vandaag komt Semi-Bekend dus toch uit, aanstaande donderdag en zaterdag speelt Kraantje Pappie twee thuiswedstrijden op Eurosonic en Noorderslag, en hoe ziet het 2013 van Kraantje Pappie er verder uit? "De boekingen lopen lekker door", en naast de clubpodia zet hij in op festivals als Pukkelpop en nóg eens Solar. Over Lowlands twijfelt hij. "Je kunt vaak niet twee jaar achter elkaar ergens staan, en ik zou er ook in 2014 wel willen staan."

Verwacht begin 2014 een nieuw album, waar hij het hele jaar aan zal werken, en daarvoor nog wat losse projecten met andere producers dan Noisia. "Er zijn een hoop producers waar ik graag mee zou werken. Ik vind Don Diablo en Posij heel tof, maar ook die jongens van Fata. En ken je KaWe? Het is belachelijk wat die twee ventjes maken. Vroeger waren ze volledig op het rappen, nu maken ze clubbangers waar je u tegen zegt."

In Nederland is de EP vanaf vandaag verkrijgbaar via iTunes (via Noah's Ark), in België komt er ook een hardcopy uit. "Het was een labelbeslissing", aldus Van der Zouwen, "maar als hij veel wordt verkocht en mensen gaan goed aan het bestellen, importeer ik er zelf een paar uit België om bij shows te verkopen."