Kraantje Pappie Semi-bekend met concept-EP op Noisia-beats

Eerste single op 4 oktober, 8-track EP volgt maand later

Ingmar Griffioen ,

Kraantje Pappie en Noisia vormen een uitstekende combinatie, zo bewezen de Groningers begin dit jaar met Crane. Op het debuutalbum gaat Kraantje (Alex van der Zouwen) hard op de beats van Noisia en vervolgens ging het met de plaat en live nog veel harder. "Het is wederom een eer dat ze het wilden. Ik was wel zelfverzekerder, nu zij toch ook gezien hebben dat het een redelijk succesje was. Zij zijn ook content met de samenwerking en dus worden de EP en het volgende album ook volledige Noisia-producties." Op 4 oktober komt eerste single Semi Bekend uit, de gelijknamige EP volgt begin november.

De EP bevat in ieder geval ook het nummer School Is Begonnen, dat de Groningse rapper al vaak live deed. Van der Zouwen loopt over van enthousiasme als hij over de plannen vertelt. "Er komt ook een app in de iTunes store en voor Android. Volgens mij ben ik zo goed als de eerste Nederlandse artiest met een eigen app." Naast allerlei info kun je daarmee ook exclusieve foto's en muziek ontsluiten. "Iedereen kan de app vanaf het moment van de release gratis oppikken." EP en album zullen weer bij Noah's Ark verschijnen. "Zeker weten, dat is wel bevallen."

Met Noisia gaat het ook steeds harder, de Groningse drum 'n bass-producers profiteren optimaal van de opgeleefde poplariteit van dance in Amerika. Kraantje heeft daar niet direct profijt van. "Het leuke is dat ik via YouTube en Noisia wel reacties krijg dat mensen uit de VS het leuk vinden. Verder is het niet zo dat mijn plaat in Amerika uit gaat komen. Maar ik zeg je eerlijk, dat ik als de mogelijkheid zich aandoet een Engelstalige release wel zou overwegen. Maar er staan natuurlijk zat Engelstalige artiesten in de rij om met Noisia samen te werken. Man die namen, daar schrik ik zelfs van." In Nederland ligt dat anders, "Die jongens van Noisia, Nik, Martijn en Thijs, zijn ook nuchtere Groningse jongens. Werken met mij is voor hen ook een stukje ontspanning."

Van der Zouwen verwacht op acht tracks uit te komen. "Een volwaardige EP, zoals het bedoeld is: extended play. Het wordt een beetje de overgang van Crane naar wat nieuws, een beetje wat er nu gaande is en wat Noisia + Kraantje Pappie shit." Achter Semi Bekend schuilt een raak verhaal met een grote knipoog uit Van der Zouwens MAVO-tijd. "Het gaat over dat ik niet begrijp dat bepaalde meisjes niet met mij willen praten. Ik was in MAVO-4 nog een jongetje, wilde graag buiten spelen en die leuke meisjes gingen liever met die gasten die op scooters rondreden. Nu hebben die nog steeds een scooter en willen ze wel met me praten, maar hebben ze allemaal twee kids en hoeft het niet meer", grinnikt Kraantje. "Het is gewoon weer lekker ouwehoeren. In het nummer en de clip gaat dat natuurlijk volledig mis."

"Mensen hadden gedacht dat ik het succes van dit album zou willen uitmelken, maar ik kom nu al met een nieuwe EP." Kraantje Pappie deed het afgelopen jaar met vaste back-up mc Fiddox en Dj Friss zo'n tweehonderd shows en stond onder meer op Noorderslag, Parkpop, Paaspop, Oerol, Rock Werchter en meer Belgische festivals. "Aan de EP zit in principe weer een hele tour vast met twintig shows in Nederland en België. We sluiten af in eigen stad in de kleine zaal van De Oosterpoort. We hebben nu drie keer Simplon (capaciteit: 400, red.) uitverkocht. Kijken of we aan een mannetje of achthonderd toe zijn", zegt Van der Zouwen zelfverzekerd.

Kraantje Pappie gaat wel aan de live-show werken. "Ik durf wel te zeggen dat onze live-show hard was, maar het waren wel telkens twee draaitafels en twee mc's. We gaan geen zaallicht meer gebruiken, maar twee beamers die je aanstuurt via Kinect, het systeem van de Xbox." Dat aansturen gebeurt door het vj-team en door Van der Zouwen zelf. "Dan kan ik zelf live die lasers erin gooien! Verder krijgen Fiddox en Friss een grotere rol. Na ruim tweehonderd shows leer je elkaar goed kennen en zij gaan meer op het podium staan. Het hele aangezicht van de show wordt anders, maar hoe wil ik nog niet verklappen." Ondanks het vele touren blijft de Groninger productief. "Ik baal soms dat ik niet in de VS woon, waar je het hele jaar door mixtapes kan uitbrengen dan zeggen: 'dit is het album'. Zo'n Lil' Wayne dropt er zes per jaar, maar ik doe liever één ding heel goed. Samen met Noah's Ark kies ik liever voorzichtig mijn momenten."