GEZIEN
Sam A Bamalot op Noorderslag, De Oosterpoort, zaterdag om 21:15.
MUZIEK
Vorig jaar bracht Sam A La Bamalot AKA Sam Vertraten zijn EP "What Happens When You Sleep" uit op LomeMechanik, een klein Nederlands elektronica-label. De EP deed de harten van liefhebbers van enigszins geflipte elektronica en lome beats in de stijl van Flying Lotus, DJ Shadow, Dorian Concept en Eskmo. Sam A La Bamalot combineert op platen als 'What Happens When You Sleep’ en ‘Brighter Plans’ droge breakbeat-kicks, een exotisch drumpatroon, dromerige soundscapes en slepende melodielijnen. Downtempo elektronica als soundtrack bij de nachten dat men de slaap niet kan vatten.
PLUS
Muzikaal gezien weet Verstraten absoluut te overtuigen. De jongeman heeft het talent om zijn samples, kicks, bassen, blieps en blops net even een stukje verder te verdraaien dan je zou verwachten. De ‘offbeat’ is waar het allemaal om draait bij Sam A La Bamalot. Hij verschuift de kick constant een tel, zonder dat de muziek daardoor chaotisch wordt.
MIN
Na krap tien minuten zet Verstraten een stevige en dansvloergerichte beat in, maar draait hem er kort daana ook weer uit. Dat is jammer, want het is één van de weinige momenten waarop hij afwijkt van zijn vaste repetoire van breakbeats en soundscapes. Verstraten heeft ook een microfoon meegenomen, maar die voegt weinig toe aan zijn ‘laptop-met-controller’ set-up. Hoewel het dapper is dat hij zijn vocalen live durft te zingen, klinkt het niet altijd even zuiver.
CONCLUSIE
Het blijft al met al een wat statisch gebeuren. De elektronica met breakbeat van Verstraten roept dezelfde nieuwsgierigheid op die ook aan producers als 2562 en Martyn kleefde na hun eerste releases. Hij is live echter nog lang niet op de toppen van zijn kunnen.
CIJFER: 7-
#ESNS13: Sam A La Bamalot bewijst zich als innovatieve producer
Maar is live nog niet op de toppen van zijn kunnen
Het zit Sam A La Bamalot niet mee gedurende zijn optreden op Noorderslag. De luidsprekers aan de linkerkant van de zaal vallen een paar keer uit. Ook het geluid staat veel te hard, waardoor het publiek gedwongen wordt om afstand te houden van het podium. Het zijn die kleine details waardoor zijn progressieve elektronische muziek niet geheel tot zijn recht komt.