#ESNS13: Statisch optreden van MMOTHS

Collerans apathische houding slaat de plank volledig mis

Tekst: Anne Bouma Foto's: Harold Zijp ,

MMOTHS trad lange tijd op in zijn eentje met slechts een laptop en controller, maar staat nu met zowel een drummer als een bassist op het podium. Zijn set bestaat vanavond uit veel nieuw werk dat deze opstelling als uitgangspunt neemt. Toch lijkt MMOTHS er voornamelijk in zijn eentje voor te staan vanavond.

GEZIEN
MMOTHS op Eurosonic, Platformtheater, donderdag om 23:00.

MUZIEK
De negentienjarige Jack Colleran maakt onder zijn alias MMOTHS een mix van elektronische soundscapes, dubinvloeden en dromerige synthpop. Hij sluit aan in een traditie van glitchhop-artiesten als Holy Other, How To Dress Well, Star Slinger en Shlohmo. Colleran brengt zijn eerste plaat uit op het Amerikaanse label SQE Music en fungeert een tijdje als voorprogramma voor de tevens aan het platenlabel gelieerde post-hardcore band At The Drive-In. Hij heeft daarnaast in het voorprogramma van Aphex Twin gestaan en kan The xx tot een van zijn fans rekenen.

PLUS
Muzikaal gezien heeft MMOTHS zeker wat in zijn mars. De melodielijnen zijn origineel, en een nummer als ‘THNX’ voegt zeker iets toe aan het al bestaande internationale electronica- en glitchhop-repertoire. De instrumentale intermezzo’s, waarbij de bassist en de drummer een extra dimensie toevoegen, hebben potentie om het optreden naar een hoger plan te tillen.

MIN
De uitvoering maakt de verwachting van een live-optreden echter niet waar. Een hit als ‘THNX’ voert hij alleen uit, de bassist of drummer verdwijnen achter de coulissen. Het publiek hoeft niet te verwachten dat het meer krijgt dan dat je thuis uit de luidsprekers hoort als je een MMOTH plaatje opzet. Colleran neemt gedurende het optreden een compleet afstandelijke houding aan en kijkt slechts het publiek in om contact te zoeken met de geluidstechnicus. De meeste bezoekers blijven wijselijk een meter of twee van het podium vandaan.

CONCLUSIE
MMOTHS is muzikaal gezien zeker iemand om in de gaten te houden. De manier waarop hij soundscapes, bas, drum en beats vermengd tot een mix van postrock en electronica is origineel en maakt hongerig naar meer. Live weet Colleran dit echter totaal niet over te brengen. Misschien dat de Ier zich nog zal ontpoppen als podiumdier; hij is tenslotte nog maar negentien.

CIJFER
5