#BKS13: Best Kept Dinner

Go Back To The Grill

Bas van Duren ,

De avond valt, de maag knort. Tijd om een bodem te leggen. Keus genoeg op Best Kept Secret: meer dan twintig stands bieden voor elk wat wils. Vegetarisch, biologisch of carnivorisch; het moet raar lopen, wil je als doorgewinterde foodie niet aan je trekken komen. 3voor12 riep een testpanel in het leven en... hé, is dat nou Cas Hieltjes van Go Back To The Zoo die daar draait aan een spit met varken?

Je kent het wel van de tekenfilms: iets lekkers is klaargemaakt en de geur neemt een vorm aan die de personage al zwevend naar het smakelijke leidt. Dat heb je op Best Kept Secret ook. De stands staan niet op een kluitje in een hoek, maar verstrooid over het hele terrein. De geuren van sterke kruiden, zout spek en gebrande koffiebonen weten de luchtwegen te vinden en met het vallen van de avond, verzamelen zich steeds meer mensen rond de stands.

Bij de Oerburger zitten Koen, Maartje en Eefje (allen 17 en uit Eindhoven) te genieten van hun broodje. Als dikke pluspunt krijgt de Oerburger dat het vlees heerlijk is en niet te fris. 'En het heeft een fris knapperig blaadje sla,' vult Eefje aan. Minder vinden ze de prijs, maar ze snappen waardoor het komt. Koen: 'Het is toch wel kwaliteit waarvoor je betaalt.' Rapportcijfer: een eensgezinde acht. Als ze de burger met een band op Best Kept Secret moeten vergelijken: de Arctic Monkeys. Maartje: 'Die waren ook lekker lomp en dik.'

Direct naast de Oerburger staat de 'Bak'. Een lekker simpele naam met een eenvoudig menu: broodjes met iets. Nora (26), Marloes (29) en Renske (27) uit Haarlem, Utrecht en Amsterdam respectievelijk, zetten hun tanden in broodjes worst. Het sap sijpelt uit de worstjes en de broodjes kraken bij iedere hap. Zoals het eruit ziet en klinkt, zo smaakt het ook. Renske roemt de knapperigheid van de broodjes, Nora vindt de worst goed gegrild. Minpuntjes zijn er ook: het vleeswaar is net iets te zout en Marloes vindt het niet zo makkelijk eten. Een unanieme 7,5 voor een broodje worst die te vergelijken is met Macklemore: 'Hard van buiten, zacht van binnen,' volgens Renske.

Naast Nora, Marloes en Renske zitten een paar dames blikken te werpen naar de BAK. Er wordt hardop gespeculeerd: 'Is het hem nou, of niet?'. De 'hem' in kwestie is mogelijk Cas Hieltjes, zanger van Go Back To The Zoo. Bij nadere inspectie blijkt hij het echt te zijn en staat de frontman van de voormalige DWDD-huisband in de keuken hard te werken. Zijn grote vriend en naamgever van GBTTZ's laatste album Benny Blisto is eigenaar van BAK en zo is Hieltjes zelf erbij gekomen om mee te helpen in de keuken. 'Het is hard werken. Compleet anders dan in een band zitten. Ik heb soms tijd om een bandje te kijken, maar voor de rest ben ik vooral bezig met de spitskool, zelfgemaakte worst, broodjes en varken aan het spit.'

Hieltjes is niet de enige muzikant die op dit festival naast het podium bijklust. Soester Bo Menning van de band Aestrid staat koffie te maken bij The Village Coffee. Niet vreemd: de muzikant werkt al langer voor de Utrechtse koffiezaak. Menning is niet aanspreekbaar, met een team van vijf man wordt keihard gewerkt en dat is nodig ook: er staat een fikse rij voor de tent. 'Het gaat snel,' verzekert Ties die halverwege de rij staat. 'Verderop staat een kleinere koffietent waar er met twee man wordt gewerkt.' Toch is de snelheid niet de reden voor Ties om voor The Village Coffee te gaan: 'Dat is gewoon de lekkerste koffie.'

De vegetarische gyros gaat er wel in bij Joke (32) uit Tilburg. Gisteren ook al genuttigd, vandaag dus weer. 'Je proeft het verschil niet met gewone. Deze is ook goed gevuld met rucola en tomaat. De tzatziki-saus is het beste aan de gyros. Die is heerlijk fris.' Het negatieve aan het voedsel is dat het zo moeilijk eet. Cijfer: 'Een dikke 8,5'. Te vergelijken met: 'Arctic Monkeys. Maar dat heeft meer te maken met dat ik ze heb ontmoet. Ik rijd voor de Beekse Bergen rond in de safari-jeep. Gisteren zaten de jongens bij mij in de wagen en ze waren ontzettend leuk. Misschien waren The Maccabees zelfs nog iets leuker, die waren heel geïnteresseerd en bleven maar vragen stellen.'