#ADE13: Tien tips #ADE13: Tien tips

Met o.a. Mary Go Wild, Dekmantel, Darkside in het Concertgebouw

, Atze de Vrieze

#ADE13: Tien tips

Met o.a. Mary Go Wild, Dekmantel, Darkside in het Concertgebouw

Atze de Vrieze ,

Ster-dj Tiesto heeft gehoor gegeven aan de oproep van Amsterdam Dance Event om toch vooral weer eens langs te komen. Ze zijn er dit jaar dus allemaal, de grote sterren. Armin, Tiesto, Guetta, nieuwe kanonnen als Hardwell en Nicky Romero. Maar er is meer, veel meer, oneindig veel meer. 3voor12 keert de vangst van dit jaar voor je om en wijst je op de glimmende visjes tussen de grauwe garnalen. Tien plekken waar het gebeurt tijdens Amsterdam Dance Event.

Mary Go Wild
Wanneer: wo
Waar: Melkweg
Ruim 600 pagina's dik is ze geworden, Mary Go Wild, met recht de bijbel van de Nederlandse dance. Zo'n beetje alles belangrijke dance-schrijvers werkten mee aan een groot jongensboek over 25 jaar house, maar minstens zoveel uitstraling heeft het door de enorme hoeveelheid foto's. Van diep in de underground tot hypercommercieel. Woensdag wordt het boek ten doop gehouden, gevolgd door een fraaie bloemlezing uit de vaderlandse dancegeschiedenis, met Quazar, 2000 And One, Joost van Bellen en Steve Rachmad.

Awakenings
Wanneer:
wo t/m za
Waar: Gashouder
Vorig jaar debuteerde Awakenings met drie avonden Gashouder. Hoppa, dat is nog eens een entree. Dit jaar zijn het er zelfs vier, en ze zijn zoals altijd massief. Natuurlijk is de Zweedse purist Adam Beyer er weer bij met zijn Drumcode crew, en ook Carl Cox en Richie Hawtin zijn niet meer weg te slaan uit de iPhone-favorieten van Rocco Veenboer. Kom niet naar Awakenings om verrast te worden, wel voor solide kwaliteit en een topnotch lasershow. Tot in de vroege uurtjes.

Dekmantel
Wanneer: do t/m zo
Waar: MC Theater & North Sea Jazz Club
Vorig jaar was Dekmantel vier dagen lang een frisse wind in het programma. Diepe techno, proto-house uit de Paradise Garage tijd, moderne UK bass, Berlijnse puristentechno. Dit jaar is de verrassing minder groot, maar blijkt dat Dekmantel trouwe vrienden gemaakt heeft. Ostgut Ton stuurt zijn sterkst denkbare delegatie - Dettmann, Klock EN Fengler - naar het MC Theater, Soul Clap keert terug, Nina Kraviz en Moodymann slaan de handen ineen. De verrassing van Lowlands en Dekmantel festival - Midland - is ook weer van de partij. Oh ja: met de aangrenzende North Sea Jazz Club heeft Dekmantel net wat meer ruimte tot zijn beschikking. Het wordt weer een festival in het festival.
 

Joris Voorn en Matthias Tanzmann
Wanneer: do
Waar: Roest
Joris Voorn en Matthias Tanzmann nemen samen bezit van een van de minder bekende (maar daarom wel zo spannende) plekken uit het ADE parcours: Amsterdam Roest, een fraaie industriële locatie. Natuurlijk nemen ze bevriende dj's mee (Edwin Oosterwal, Scuba, Kabale uni Liebe), maar iedereen zal toch ook hopen op Joris Voorns cross-over hitje Ringo, een track die de laatste zonnestralen van het jaar met grote kracht omarmt.

George Fitzgerald

George Fitzgerald

Backstage x Zeezout
Wanneer: do
Waar: Chicago Social Club
De Chicago Social Club aan het Leidseplein is zo lekker klein dat je er nieuwe dingen kunt laten broeien. Op donderdag kun je er terecht voor het nieuwe oude house-geluid, dat voornamelijk van jonge Engelse dj's komt. Terug naar de oorspronkelijke house, maar dan wel helemaal van nu. Natuurlijk, dat geluid is al naar de mainstream doorgebroken dankzij Disclosure, maar laat dj's als George Fitzgerald, Dusky en Huxley (goeie namen zeg) maar in de luwte groeien.

Darkside / Henrik Schwarz / Patrice Bäumel
Wanneer: vr
Waar: Concertgebouw
Nicolas Jaar is een bijzondere jongen. 23 jaar en nu al gerekend tot de belangrijkste hedendaagse pioniers van de elektronische muziek. Hij gooide hoge ogen met zijn trage en daarmee trendsettende debuutalbum Space Is Only Noise. Samen met zijn gitarist Dave Harrington vormt hij nu Darkside. En dan krijg je er ook nog Patrice Bäumel bij die aan de slag gaat met werk van Steve Reich en Innervisions ster Henrik Schwarz die samenwerkt met het Nederlands Kamerorkest. Bijzondere setting, bijzondere avond.

Numbers & Lockdown
Wanneer:
vr
Waar: Paradiso
In Paradiso gaat het zoals altijd van links naar rechts: van Dirty Dutch-ster Chuckie naar old school knip-en-plak-held DJ Shadow met talent Machinedrum. Maar misschien wel de mooiste avond wordt de clash tussen label Numbers en de Amsterdamse organisator Lockdown. House en bass zullen elkaar hier naadloos vinden, en met o.a. Jackmaster, Rustie en Martyn op de line-up zit het met de routine ook wel goed.

Noisia / I Am Legion
Wanneer:
za
Waar: Melkweg
De dubstep-hype mag dan zo'n voorbij zijn, good old drum 'n bass gaat gewoon keihard door. En dan zeker Noisia, dat zich voortdurend blijft vernieuwen. Een beetje EDM meegenomen van hun vele Amerikaanse tripjes, zomaar keihard The Prodigy remixen, en nu een samenwerking met de Britse rappers Foreign Beggars. Samen heten ze I Am Legion, en hun gezamenlijke optreden heeft de meeste nieuwswaarde van deze volgepakte avond in de Melkweg.

Kompakt 20

Kompakt 20

DGTL events
Wanneer:
do t/m za
Waar: Scheepsbouwloods
Juist, de Scheepsbouwloods, dat is dat massieve bruine pand waar met witte kalkletters op staat: Nederlandse Scheepsbouw Maatschappij. Dat pand waar je graag eens binnen wilde kijken als je buiten op de helling stond tijdens Voltt of Valtifest. Organisator DGTL host er drie stijlvolle technoavonden, een rond Guy Gerber (met DJ Koze en Four Tet!), een met Jamie Jones en een voor het jubilerende Kompakt label (met Gui Boratto en Michael Mayer).

TrouwAmsterdam

TrouwAmsterdam

TrouwAmsterdam
Wanneer:
wo t/m zaterdag
Waar: TrouwAmsterdam
Awakenings, Dekmantel, Trouw, hebben jullie geen originele tips? Tja, dat is toch een beetje Amsterdam Dance Event. Een aantal bastions, waar het altijd goed toeven is. Met vaak terugkerende partners en een net andere invulling. Zo presenteert dit jaar Tom Trago zijn nieuwe album op de Clone/Delsin/Rushhour-avond, treffen we John Talabot op de vroege zondagochtend, draait Âme op de Innervisions-avond eens een technoset, en heeft Resident Advisor dit jaar de minimaal-industriele Belg Peter van Hoesen. Alle avonden raak.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12