#ADE13: De nieuwste en spannendste industriële locaties

Met DOKA, De Scheepsbouwloods, Elementenstraat, Roest, Amsterdam Convention Factory, Dhoem-Dhaam en De Overkant

Tim Schakel ,

Een recordaantal met 80 locaties op ADE dit jaar! Een ongelofelijk groot aantal. Maar wat valt er op aan al die zalen? Met name dat het aantal industriële ruimtes is toegenomen dit jaar. De Gashouder, Trouw, en technisch gezien is zelfs De Melkweg een industriële locatie, kennen de meesten wel. Maar hoe zit het met de minder bekende en nieuwere locaties? Welke loodsen en plekken moet je deze editie gezien hebben? 3voor12 licht er acht uit. De 18e editie van het dance-evenement is van 16 t/m 20 oktober in Amsterdam.

DOKA

DOKA is meteen de meest rauwe, en tevens de nieuwste locatie van de uitgekozen selectie. Afgelopen 31 augustus zijn ze officieel open gegaan en het ligt in het Volkskrantgebouw in de Wibautstraat. Vroeger de basis voor de krant, nu een creatieve broedplaats. Het gebouw wordt momenteel verbouwd, want het is de bedoeling dat het in het voorjaar 2014 een creatief, betaalbaar Volkshotel gaat worden. DOKA wordt meegenomen in de toekomstplannen en zal worden omgeturnd tot een chique jaren 50 New Yorke-stijl cocktailbar met een jazzy feel. Maar zover is het nog niet, want op dit moment is DOKA door de verbouwing een uiterst charmante bouwput. ADE in DOKA heeft een bijzonder tintje, want het is de eerste, en tevens de laatste keer dat het hier georganiseerd zal worden. 450 mensen kunnen hier vier avonden partyen op een gevarieerd programma. Meest bijzondere avond is misschien wel 3 Years Lumberjack in Hell met zwaargewichten uit de disco-scene zoals Rahaan. DOKA is meer dan een technohol, want ondanks de obscuurheid straalt het, mede door de belichting, warmte uit.

Scheepsbouwloods (NDSM)

De Scheepsbouwloods op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord is misschien wel de meest bekende locatie van deze lijst. Op het buitenterrein zijn al veel grootschalige feesten gegeven zoals Voltt en Valtifest. Maar wie is er ooit naar een party geweest in de Scheepsbouwloods? Die kans is minder groot, want sinds een jaar worden daar weer feesten gegeven. De loods was vroeger een immense werkplaats van 20.000 m2, waar o.a. onderdelen voor schepen werden gemaakt. Nu is de loods gedeeltelijk afgezet door de Kunststad, waar creatievelingen alle vrijheid hebben om te werken. In het andere deel van de loods staat een skatebaan op pilaren, die in de nabije toekomst zal verdwijnen voor meer werkplekken in de culturele sector. Onder die skatebaan vindt ADE plaats, waar DGTL en co feesten gaan geven voor circa 2800 man. De Scheepsbouwloods zal tijdens ADE drie dagen in teken staan van elektronische muziek, house en deep-house. Onder andere Four Tet, DJ Koze, Jamie Jones en Gui Boratto draaien tijdens ADE. Eigenlijk moet je als cultuurliefhebber minstens een keer geweest zijn in de ‘Self-Made-City’ van Amsterdam, om de creatieve vrijheid van de loods te ervaren.

Elementenstraat

Het pand met de rijkste historie met house in deze lijst. In de jaren ’90 waren hier namelijk de Multigroove-feesten, een van de eerste rave-parties in Nederland. Bekijk het filmpje hieronder voor een impressie uit die tijd. Na de gloriejaren is er een lange tijd niks gedaan met het pand. Het werd alleen gebruikt voor opslag. Vorig jaar is er voor het eerst weer een feest gegeven. De loods in Amsterdam-West, vlakbij Isolatorweg, heeft dus een behoorlijke cult-underground imago. Met name de gekleurde pilaren, en het plafond stralen de nostalgie van die tijd uit. Voor het eerst zal dit pand gebruikt worden tijdens ADE. Twee zalen voor in totaal 1800 mensen zullen vijf dagen lang in teken staan van elektronische muziek. Welcome to the Future, Time Warp en Studio-80 hebben de handen ineen geslagen om de Elementenstraat weer te laten stralen als episch centrum van de techno. Onder andere Dubfire, Loco Dice, Ricardo Villalobos, Chris Liebing en Laurent Garnier moeten hiervoor gaan zorgen.

Amsterdam Convention Factory

Het is de laatste keer dat ADE gehouden zal worden in de Amsterdam Convention Factory. Volgend jaar augustus zal het pand van Joop van den Ende verdwijnen voor woningbouw. De locatie ligt vlakbij de Czaar Peterstraat in Amsterdam-Oost, dat eigenlijk officieel nog nét centrum is. Het gebouw is een oude Stork-fabriek van ruim 4000m2. Buiten dat er evenementen plaats vinden, zit er ook een groot theater (hoe kan dat ook anders met Joop van den Ende). Het industriële buizenstelsel ziet er bij binnenkomst, in de theaterzaal, indrukwekkend uit. Met name de grootsheid van het pand en de warme belichting zorgen ervoor dat de loods er industrieel, doch sjiek uitziet. In bepaalde hoeken van de loods ruik je zelfs nog de diesel-geur. Voor ADE kunnen er 2700 mensen in die naar twee verschillende ruimtes kunnen gaan. Er is slecht één feest op deze locatie tijdens ADE en daardoor des te unieker. Incognito is de host van de avond op zaterdag 19 oktober met o.a. Ben Sims, Oscar Mulero en Mr.G.

Dhoem-Dhaam Warehouse

Het meest moderne industriële pand van onze selectie. Een gloednieuwe loods, die nu ongeveer zeven maanden bestaat. Vroeger reden de vrachtwagens rechtstreeks het gebouw in, maar tegenwoordig is de ruimte een partycentrum. Dhoem-Dhaam, dat overigens gezelligheid betekent, is gelegen aan een industrieterrein in Amsterdam-Noord. Niet gek, want de gemeente van dit stadsdeel schroomt niet om dit soort initiatieven te supporten. Het robuuste plafond van de loods is als enige geheel intact gelaten. De rest is helemaal nieuw. Van alle industriële locaties zijn de wc’s hier absoluut het schoonst. Het pand is bijna 1000 m2 en er mogen van de brandweer 800 mensen in. Sinds het bestaan maakt met name Next Monday’s Hangover gebruik van Dhoem-Dhaam. Ook op deze locatie is er tijdens ADE slechts één feest, wat bijzonder is in het overvolle programma van ADE. Mobilee presenteert deze avond onder andere de dj’s Pan-Pot, Anja Schneider en Rodriquez Jr.

Amsterdam-Roest (de loods)

Nog een debutant op ADE: Roest in de Van Gendthallen. Dus niet het café of het strandje, want dat is veel te klein voor de fraaie line-up met o.a. Joris Voorn. Nee, het is in het gebouw ernaast. Een grote ruimte voor circa 1500 bezoekers. Daarbinnen zijn twee area’s: Ten eerste de grote loods zelf; een kleurrijke ruimte door graffiti en achtergebleven spullen van andere feesten en/of kunstprojecten. Zo moet je tijdens het feest niet raar opkijken als er wat mensen op een boot staan te springen. De tweede area is bij de bar van de lasergameruimte, waar ruimte is voor 200 a 300 mensen. Het speciale hieraan is dat je een redelijke grote naam als dj Matthias Tanzmann in een intieme ruimte kunt zien. Voor de line-up is er gekozen voor een mix van internationale helden en lokaal talent. De focus van de feesten ligt op techno en deephouse. Op donderdag, vrijdag en zaterdag treden o.a. Seth Troxler, Benoit & Sergio (live), Max Cooper en Miniloque op. Roest ligt net zoals de Amsterdam Convention Factory dichtbij de Czaar Peterstraat.

De Overkant

De Overkant is in 2009 gekocht door Eigen Haard, de woningstichting. Het terrein ligt ongeveer in hetzelfde industriële gebied van Amsterdam-Noord als Dhoem-Dhaam. In de Kromhouthal van De Overkant, waar de ADE-feesten worden gehouden, is er ruimte voor ongeveer 2000 man. Op donderdag 17 oktober geven Pleinvrees en STRAF_WERK daar een deephouse feest. In het gebouw zit in ieder geval genoeg diepte door de hoogte en lengte van het pand. Op de vrijdag is er Live Bash met o.a. Goldfish. Net zoals Amsterdam Convention Factory was De Overkant een Stork-fabriek. Hier werden machines gebouwd die flessen konden maken, die vervolgens gevuld werden met bijvoorbeeld wodka of melk. Over tien jaar zal het gebied transformeren naar een wijk waar gewoond en gewerkt wordt, en waar de focus moet liggen op ambachtelijkheid en vakmanschap. Er is dus voorlopig nog genoeg tijd om te genieten van feestjes in de Kromhouthal.