Voor Textures voelt de verkiezing niet zo vreemd aan. De Brabantse band is naar eigen zeggen opgegroeid met muziek als kunstrichting. Broks: "De helft van de band was al van de minimal music en John Cage. Ik ben door ze opgevoed met Cage en Steve Reich. Het hele concept van opgefokte versus hele serene muziek hebben we ook uitgewerkt op ons debuutalbum Polars, waarop bij elkaar wel 25 minuten aan serene soundscapes staat met daaromheen heel heftige metal-nummers. Dat was het concept van het debuut. Wij zijn er dus wel bij mee. Het is natuurlijk een cliché: juist de meest opgefokte band van Nederland dit laten doen. Ze moesten wel of Peter Pan Speedrock of ons nemen en wij lenen ons daar wel voor, haha." Vanaf eind volgend jaar moet de installatie te zien zijn in de voornaamste entreehal. Eigenlijk vanaf de opening dus, want de bouwkundige oplevering van het Muziekpaleis staat voor oktober 2013 gepland.
De bezoekers van het Muziekpaleis worden bij binnenkomst dus meteen geconfronteerd met een heftige metalband, althans visueel. "Ze zien dan gelijk een enorm heftig zooitje. Voor de opnames zetten we de complete set-up neer, dus het wordt totale rock 'n roll. Met drumstel en publiek erbij." Ervaring met geen lawaai maken heeft Textures niet, dus Broks heeft geen idee hoe het wordt. "We moeten wel aftellen en dan gaat het los. We mogen doen wat we willen, maar het moet wel in het stuk passen. Of we ook headbangen weet ik nog niet. Dat zie je in 2013 in het Muziekpaleis wel."
Textures speelt John Cage's 4'33 voor kunstwerk in Muziekpaleis
Permanente installatie bij entree Utrechts muziekgebouw: "Ik weet niet of we ook headbangen"
Metalband Textures wordt vereeuwigd in een kunstwerk voor de entreehal van het Muziekpaleis in Utrecht. Het gaat om een permanente installatie, die eind 2013 geplaatst moet worden. Opvallend genoeg heeft kunstenaar Aernout Mik een van 's lands luidste bands gekozen voor de bewerking van John Cage's 4'33, de klassieker die bestaat uit 4 minuten en 33 seconden totale stilte. "Het leek hem wel tof om te zien of zo'n heavy band pure stilte kan vertolken", verklaart Textures-drummer Stef Broks.
Ondanks de stilte is 4'33 een intense compositie volgens Broks. "Dat is het grappige: in zekere zin is dit nummer heel heftig. Dat past wel. Wij doen met onze muziek heel erg een beroep op de luisteraar en ik weet zeker dat wij met deze song, in samenwerking met de kunstenaar, erg veel gaan vragen van de luisteraar. 4 minuten 33 duurt erg lang; daar worden mensen heel ongeduldig van. Dan gaan ze denken: 'moeten we dit nu serieus nemen'. Die onrust gecombineerd met het omgevingsgeluid, dat is hoe John Cage het bedoelde, wij gaan zijn ideeën verkondigen. Het is echter niet de bedoeling dat mensen gaan joelen of fluiten. We moeten ons supergoed concentreren zodat we de spanningsboog niet verliezen, want die is er wel degelijk." Het wordt sowieso een lastige opgave, weet Broks. "We spelen normaal een miljoen noten in een nummer en nu nul."
Voor de opnames gaat de band 15 september naar Limburg, maar waar precies mogen ze nog niet zeggen. "Het is een speciale locatie, zwaar on-Nederlands en we moeten wel hopen dat het mooi weer wordt. De kunstenaar en wij zelf zullen nog een oproep doen voor publiek voor de clip."
En dan gaat de Brabantse metal-groep in oktober ook nog naar Nepal voor het Silence Festival. Puur toeval, bezweert de drummer: "Het is sowieso speciaal dat we naar Nepal gaan. We staan daar op een groot festival en gaan aan de slag met workshops voor de locals. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat uitpakken. We spelen in Kathmandu middenin de Himalaya en geheel in Textures-traditie trekken we er daarna op uit om zelf de stilte op te zoeken."
Na het laatste album Dualism (september 2011) tourde Textures onder meer zes weken door Amerika en zes weken door Europa. Deze maand is het tijd voor de Reaching Home Tour langs Doornroosje, Nijmegen (20-9), Nieuwe Nor, Heerlen (21-9), Dynamo, Eindhoven (22-9), Hedon, Zwolle (23-9), Paard van Troje, Den Haag (27-9) en het Bolwerk in Sneek (29-9).