Martyn viert Amerikaans paspoort en werkt aan derde album

Producer werkt aan ambitieuze audio-visuele set

Atze de Vrieze ,

Heuglijk nieuws uit Washington: Martijn Deykers, beter bekend als dj Martyn, werd afgelopen week officieel ingezworen als Amerikaans staatsburger. Met zijn hand op het hart, het oog op de stars and stripes. Maar Nederland verliest hij niet uit het oog. Hij is er genomineerd voor de 3voor12 award, speelt eind september in de Melkweg tijdens Off Centre en keert in het voorjaar van 2013 terug voor een ambitieus optreden op STRP in hometown Eindhoven. "Amerikanen vragen je niet afstand te doen van je roots. Sterker nog, die moet je koesteren."

Eerst maar eens de muziek: Martyn is momenteel genomineerd voor de 3voor12 award voor zijn tweede album Ghost People, maar ondertussen werkt hij alweer stevig aan een opvolger. Die moet af zijn in het voorjaar van 2013, als Martyn in Eindhoven een ambitieuze liveset komt geven. "Tijdens het STRP festival moet de première plaatsvinden van een visueel project dat ik doe met Erosie (compagnon in eigen label 3024) en Xavier Magot, een technische jongen die ook met SebastiAn werkte. Verschillende kunstfestivals zijn geïnteresseerd."

PR-mails sturen
Het is de overtreffende trap van de weg die Martyn de laatste tijd al insloeg: meer live spelen. "Ik heb veel live gespeeld, en daardoor de set steeds beter kunnen maken. Nu zie ik ook dat nieuwe muziek ontstaat uit live spelen. Mijn studio is nu zo opgezet dat ik live kan jammen. De muziek verandert zo langzaam. Ik was in het verleden meer bezig met sounds en arrangementen. Het is nu minder nootjes tekenen met de muis." Zo ontstaat langzaamaan ook het derde album. Martyn weet nog niet waar het uit gaat komen, maar zijn avontuur bij Flying Lotus' label Brainfeeder beviel hem wel. "Los van de support die ik van hen kreeg is het lastig om als labelmanager je eigen plaat uit te brengen. Het is een vorm van belangenverstrengeling. Je hebt als muzikant bovendien een beperkt aantal uren, je moet muziek maken, geen PR-mails sturen. Bij Brainfeeder zitten mensen die echt weten wat ze doen. Ik zou niet weten waarom het volgende album niet bij hen zou uitkomen, maar ze moeten het wel eerst goed vinden."

Martyn is niet van plan om de 'stadionhiphop' van Flying Lotus en TNGHT te maken, zoals hij het zelf noemt. Ook de meer house-georienteerde richting, die ook populair is, ziet hij niet zo zitten. "Er gebeurt veel, maar eigenlijk ook heel weinig. Ik vind de ontwikkelingen niet zo vergaand, het is vaak een soort afgeleide van house, met een UK laagje er overheen. Ik hoor niet veel goede ideeën. Als dj grijp ik nu vaker terug op oude dingen, house en techno, breakbeat, dingen die ik uit mijn drum 'n bass tijd ken. Veel muzikaliteit, veel zelf spelen, echt songs met vocalen, muziek die je kunt luisteren op je koptelefoon, minder dansvloergericht. Ik werk met verschillende vocalisten, maar ik kan er op dit moment nog niets over zeggen." De afgelopen zes weken nam Martyn vrij om intensief aan de plaat te werken, zijn langste break als dj in jaren. Het werk is nog niet af, maar er is serieus werk verzet. Daarnaast werkt hij ook aan remixen voor Chairlift en Big Black Delta.

Emotionele aangelegenheid
Het officiële staatsburgerschap voor de geboren Eindhovenaar komt niet als een verrassing. Vier jaar geleden vertrok hij naar de VS om daar met zijn Amerikaanse vriendin te trouwen. Een ondubbelzinnige emigratie dus. Een big deal, deze naturalisatie? "Ja, toch wel, ondanks dat je met je staatsburgerschap natuurlijk nooit bezighoudt. Deze ceremonie is het einde van een lang spoor van papierwerk, interviews en documenten. Emigreren naar een ander land doe je niet zomaar, en de officiële bezegeling wordt gedaan met best veel fanfare. Er waren 400 mensen uit 95 landen, best een emotionele aangelegenheid. Als je vanuit Nederland overstapt naar de Verenigde Staten is het verschil nog niet zo groot, maar als je vanuit Tsjaad komt is het toch andere koek."

"De meest immigranten komen nog altijd naar Amerika om aan andere toekomst te zoeken. De American Dream. Voor mij was dat anders: als mijn vrouw uit Brazilië kwam, was ik daar vermoedelijk heen gegaan. Maar je moet een beetje in dat symbolisme meegaan, anders sta je daar als cynische Hollander. En het is ook echt zo: iedereen is een immigrant, dus iedereen met een Amerikaans paspoort is veel meer gelijk dan in ons land, waar je als derde generatie Marokkaan nog steeds een immigrant bent."

Belangrijkste voordeel van zijn nieuwe status is dat Martyn bij de komende verkiezingen zijn stem mag laten gelden. "Politiek interesseert me heel erg. Ik studeer sinds kort politicologie. Ik volg de campagnes op de voet. Toen ik hier vier jaar geleden kwam was de vorige strijd in volle gang. Voor mij was al snel duidelijk dat politiek hier echt anders leeft dan in Nederland, zeker hier in Washington, waar veel mensen in die industrie werken. Je hebt hier twee partijen, waardoor het politieke landschap minder diffuus is. Tegelijkertijd heb je hier geen partij die precies staat voor wat jij vindt, zoals je in Nederland echte VVD'ers en PvdA'ers hebt. Het is een gevecht om wie de meeste fans in zijn kamp kan krijgen."

Martyn speelt vrijdag 28 september op het Discovery festival in Eindhoven en zaterdag 29 september op Off Centre in de Melkweg in Amsterdam. Ghost People is genomineerd voor de 3voor12 award, die 20 september uitgereikt wordt.