Oprichter Joris Methorst legt uit waarom het festival elders niet zou kunnen doorstarten: "Ten eerste hoort Appelsap in het Oosterpark thuis. We zijn daar al twaalf jaar en mensen komen voor de sfeer daar. Ten tweede is er geen andere plek in Oost waar dit kan, zonder een ander festival weg te drukken. Ten derde zien we het als financieel niet haalbaar om een festivals dat van gratis naar betaald is gegaan naar een andere locatie te verplaatsen. We willen onze bezoekers niet nog een grote verandering voorschotelen."
Onderzoek onder bezoekers wijst volgens Methorst uit dat die "voor de sprookjesachtige sfeer komen. Die krijg je niet op een zandvlakte of industrieterrein aan de rand van de stad. Dan verliest het festival zijn charme. Het is ook heel lastig om alle infrastructuur elders weer op te bouwen en we zien het niet zitten om op een andere plek buurtbewoners lastig te vallen met iets waar ze in Oost over klagen." Het festival heeft het sowieso al lastig, want "de subsidie blijft teruglopen".
Tachtig handtekeningen, definitief besluit op 18 september
De stadsdeelraad heeft op 5 september besloten in het park voortaan maximaal vijf festivals toe te laten, waarvan drie met overlast (zoals Appelsap). Methorst: "Bovendien willen ze afsluiting ook uitbannen. Wij zeggen dat het noodzakelijk is het festival af te sluiten voor veiligheid en het kunnen verkopen van kaarten." Op de laatste gratis editie kwamen 10.000 man af.
Volgens Appelsap hebben klagende buurtbewoners tachtig handtekeningen opgehaald. Een definitief besluit volgt tijdens de raadsvergadering op 18 september. Daar zullen een aantal "prominente Amsterdammers en Oostbewoners inspreken". Presentator Arie Boomsma support Appelsap op Twitter en theatermaker Sanne Vogel ziet het festival graag naar het Erasmuspark in Bos en Lommer komen. Ook politici hebben hun steun uitgesproken voor handhaving van het festival: D66 is volgens Appelsap "groot voorstander van een bruisend stadsdeel". Raadslid Jelmer Alberts pleit op zijn blog tegen verdwijning van het festival. GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi ondertekende de petitie Appelsap Festival moet blijven bestaan al.
De festivalorganisatie rept in haar verklaring van "een rampscenario voor de (jongeren)cultuur in Amsterdam Oost als festivals op deze bruuske manier de kans wordt ontnomen om cultureel te ondernemen". Stichting Appelsap zoekt de oplossing in handreikingen en dialoog met buurtbewoners "om diverse praktische oplossingen om overlast in de komende edities te beperken". Appelsap wil de tijdelijke afsluiting van een deel van het park aanzienlijk beperken, sporen in het gras sneller herstellen en de communicatie uitbreiden. Ook mogen alle omwonenden vanaf 2013 gratis het terrein op.
Appelsap weg uit Oosterpark "betekent einde van het festival"
Amsterdams hiphopfestival moet waarschijnlijk park uit na klachten omwonenden
Appelsap meldt dat het einde van het hiphopfestival nabij is als het uit het Oosterpark moet vertrekken. Het Amsterdamse evenement huist sinds 2000 in het Oosterpark, maar hangt na klachten van omwonenden een gedwongen vertrek boven het hoofd. Het festival is vandaag een petitie begonnen in de hoop Stadsdeelraad Oost te bekeren. In een verklaring stelt Appelsap: "Dit besluit betekent waarschijnlijk het einde van het festival."