Het voorval: componist Melchior Rietveldt maakte een muziekstuk voor een anti-piraterijfilmpje van Filmwereld, dat op verschillende dvd's gebruikt werd. Zonder zijn toestemming belandde het filmpje echter op nog veel meer schijfjes dan afgesproken. Rietveldt meent daardoor recht te hebben op een flinke som geld. Hij ligt al enige tijd overhoop met Buma/Stemra. Gerrits beloofde in het gesprek een goed woordje voor hem te doen in het Buma-bestuur, als Rietveldt het muziekstuk in zijn uitgeverij onder bracht, waardoor hij recht zou hebben op een derde van de binnen te halen gelden. Onder het motto: ook als je een derde aan mij overdraagt, houd je vermoedelijk meer over dan wanneer ik je niet help.
Gerrits beklaagde zich over het item. In eerste instantie beweerde hij dat het gesprek suggestief gemonteerd was, waarop Pownews het hele gesprek online zette. Daarnaast vond hij dat hem uitspraken ontlokt waren, en dat Pownews zijn reputatie beschadigde door hem corrupt te noemen. De Raad voor de Journalistiek gaf de uitgever eerder dit jaar nog gelijk (met name omdat geen wederhoor zou zijn gepleegd), de rechter stuurt hem met lege handen naar huis.
De rechter vindt niet dat Pownews te ver ging door het gesprek stiekem op te nemen. "Pownews heeft in dit verband uiteengezet dat zij van Storm (advocaat van Rietveldt, red.) heeft gehoord dat hij uit een gesprek met Gerrits heeft begrepen van Gerrits 'in de wandelgangen' wel wat kon regelen. In die omstandigheid mocht Powned aanleiding zien om het gesprek heimelijk op te nemen. Alleen op die manier zou zij kunnen nagaan of het vermoeden, dat Gerrits bereid zou zijn om zijn bestuursfunctie aan te wenden in ruil voor een gedeelte van de opbrengst van het muziekwerk van Rietveldt, al dan niet juist was."
Pownews heeft bovendien betoogd dat het Gerrits de kans heeft gegeven te reageren, maar dat hij niet te bereiken was. Omdat het gesprek 'voor zich sprak' is toch overgegaan tot uitzending. Belangrijkste conclusie van de rechter is het feit dat Pownews door zijn manier van handelen 'een misstand heeft blootgelegd', namelijk dat Gerrits zijn invloed probeerde aan te wenden voor eigen gewin. De term 'corrupt' is vervolgens niet onrechtmatig. "De werkwijze van Powned is niet onzorgvuldig geweest en aan Powned komt als persorgaan de vrijheid toe om te overdrijven."
Rechter geeft Powned gelijk tegen 'corrupt' Buma-bestuurslid
Oordeel Raad voor de Journalistiek van tafel
Omroep Powned is niet te ver gegaan in zijn berichtgeving over uitgever Jochem Gerrits. Dat oordeelt de Rechtbank in Amsterdam. Gerrits belandde vorig jaar in een serie items in actualiteitenprogramma Pownews. Op basis van een opgenomen telefoongesprek toonde het programma aan dat Gerrits zijn positie als bestuurslid van Buma/Stemra misbruikte om een klant binnen te halen.