Rotterdam hoopt op poppodium in Postkantoor Coolsingel

Postkantoor wordt Popkantoor "als Rotterdammers willen"

Ingmar Griffioen ,

Prachtidee voor het van een groot poppodium verstoken Rotterdam: het leegstaande postkantoor aan de Coolsingel omdopen tot Popkantoor. Initiator Dave Geensen heeft zijn plan voor een popzaal voor 1200 personen ingediend voor de subsidiewedstrijd Stadsinitiatief. Hij baalt dat zijn stad een dergelijk podium mist. "Niets doen is geen optie. Als Rotterdam het wil, gaat het gebeuren. Ik doe iets tegen de leegstand en voor de popsector." Als zijn initiatief wint, zou het poppodium in het rijksmonument in januari 2014 de deuren moeten openen.

Op Facebook vergaarde Popkantoor van zondag op maandag al ruim achthonderd likes. "Ik plaatste zondag één berichtje en er ontstond meteen een sneeuwbaleffect. Kennelijk is er grote behoefte aan. We springen natuurlijk wel in een gat." De zelfverklaard 'muziekfreak' reist stad en land af voor concerten en vraagt zich bij elk bezoek aan Tilburg of Nijmegen weer af waarom dat in zijn stad niet kan. "Rotterdam is qua inwonertal toch geen lullige gemeente. We zijn de grootste havenstad van Europa, er werken hier 350.000 mensen en er wonen 1,3 miljoen in de regio." Niettemin zijn in die stad de laatste jaren veel popinitiatieven gestrand: Nighttown, WATT, Heidegger, Exit, Waterfront en De Nieuwe Oogst. Maar Geensen is positief: "In het slechtste geval plaatsen we het onderwerp weer op de agenda. In het beste geval hebben we een paar jaar lol op een mooie locatie."

Stadsinitiatief Rotterdam is een jaarlijkse subsidiecompetitie, vorig jaar won de Luchtsingel. "Een van de voorwaarden is dat het niet mag leiden tot een structurele subsidiebehoefte", laat de gemeente weten. Geensen moet zijn plan eind november voor een 'board' verdedigen. "Dat is de eerste drempel. Het is een groep zware figuren, die de eerste schifting maakt door naar haalbaarheid en complexiteit van het plan te kijken. Als zij het goedkeuren gaat het door naar een jury en dan hoop ik in de finale terecht te komen." Qua concurrentie heeft Geensen alleen van 'een zwemboot in de Maas' gelezen. "Het mooie is dat Rotterdammers vanaf 12 jaar mogen stemmen; de jeugd moet hier toch een mening over hebben."

Geensen stond al met een 'Rotterdam verdient podium' pamflet in de Metro, maar vindt het nog geen tijd voor de echte campagne. "We hebben met Roemer gezien wat er kan gebeuren als je te vroeg begint. Wij beginnen in februari, dan sluit de inschrijving en in maart zijn de verkiezingen." Vanaf 23 mei 2013 kunnen Rotterdammers gaan stemmen en op 1 juni volgt dan de bekendmaking van de winnaar. Het maximale subsidieplafond voor deze ronde bedraagt € 2,5 miljoen, maar het Rotterdamse college kan ook besluiten de winnaar slechts een deel toe te kennen, waarmee het restant beschikbaar komt voor de runners-up. Popkantoor maakt dus geen kans op structurele subsidie en zal het van financiering via subsidieregelingen als Stadsinitiatief en sponsoring moeten hebben. "We gaan natuurlijk geen tweede Paradiso neerzetten met zo weinig geld. We gaan het pand ook niet verbouwen - dat mag als momunent ook niet en bovendien is het zo al een sieraad - maar wel geschikt maken. Dus zorgen voor een podium met een kwaliteits geluids- en lichtinstallatie en verder voor faciliteiten als toilet, garderobe en bar. Dat hoeft natuurlijk geen miljoenen te kosten."

Zijn idee wordt volgens Geensen "breed gedragen door de popsector zelf". Hij heeft de Rotterdamse podia en festivals geïnformeerd over het plan. "Zodat zij het niet als concurrentie zien, maar als mogelijkheid om daar wat groter te programmeren, net als vroeger in WATT." Geensen mijmert over concerten van Morrissey en Iggy Pop in WATT. "Dat gaan wij natuurlijk niet zeven dagen per week doen. Maar als ik van mijn zakgeld twee dagen doe, hoop ik daarmee anderen te inspireren. De andere dagen staat het open voor Baroeg, Bird, Rotown of Metropolis en als festivallocatie voor Motel Mozaïque. "Hoe meer mensen meedoen hoe leuker het gaat worden." Geensen scoort alvast veel sympathie met het plan. Naast de schoonheid van het interieur spreekt ook de locatie tot de verbeelding; pal naast het stadhuis, op loopafstand van Rotterdam CS en op 1 minuut van de metro.

Een van de grote namen achter zijn plan is Frans Vreeke, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Melkweg, bestuurslid Stichting Jazz International en zakelijk leider van Motel Mozaïque. "We zijn ook met de grote jongens onder de programmeurs in gesprek. Die hebben interesse, vinden het een gaaf initiatief." Geensen zegt ook te spreken met het bedrijfsleven en de projectontwikkelaar, die plannen voor een hotel zag stranden in de crisis en nu met een leeg pand zit. "We hebben het over de huurprijs gehad en de begroting en de exploitatie berekend. Voor mij geldt dat ik nu eerst het Stadsinitiatief over de streep wil trekken en wellicht dat het bedrijfsleven en de projectontwikkelaar er dan ook muziek in zien. Ik vind het heel belangrijk dat het gebeurt, we gaan zien of Rotterdammers het ook belangrijk vinden."