Hardcore-bolwerk Mid-Town failliet

Laatste winkel sloot al zeven maanden geleden

Atze de Vrieze ,

Mid-Town Holding, Mid-Town Distribution en Mid-Town Records zijn failliet. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vorige week bekendgemaakt, meldt DJBroadcast. Het Rotterdamse bedrijf wordt beschouwd als een pionier in de hardcore. In zijn hoogtijdagen had het bedrijf twaalf winkels in heel Nederland, een eigen label en een belangrijke rol als distributeur. Het bedrijf scoorde onder meer hits met populaire nummers als Alles Naar De Kl_te en Poing, maar was nog veel belangrijker voor de underground.

Het ging al een tijd niet goed met Mid-Town. In oktober 2010 sloot de winkel in Rotterdam, een van de vlaggenschepen van de hardcorescene. Eigenaar Hans Tieleman gaf toen illegaal downloaden de schuld van de teloorgang. “Daarmee valt de cd- en vinyl-verkoop stil en kan je geen winkel meer openhouden”, zei hij tegen 3voor12. “Vroeger moest je wel bij ons de winkel in als je plaatjes wilde hebben. Eindhoven heeft een hele grote winkel met 300 m2 en een echte regiofunctie. Daar komen ook mensen uit België naartoe. Amsterdam was de grootste en de mooiste en de enige die wel door de hoge huurprijs moest sluiten. Maar het is dan ook krankzinnig wat ze vragen op de Nieuwendijk.” De officiële informatie over het failliet vind je hier.

Eerder dit jaar sloot dat laatst overgebleven winkel in Eindhoven al. Op DJBroadcast blikt onder meer Maurice Steenbergen terug op het bedrijf. Hij maakte indertijd deel uit van Rotterdam Termination Source, dat scoorde met Poing. Hij werkte daarnaast een tijdlang bij Mid-Town. “Het was een magische tijd, Mid-Town was echt een familie. Van de andere kant was het niet altijd het meest prettige bedrijf, er werden soms slechte deals gemaakt en soms was het een zooitje. Toen we midden jaren negentig grote hits hadden, explodeerde het bedrijf en tijdens die groeistuipen was het complete chaos. Je moet niet vergeten dat het ooit is begonnen als platenwinkel, zij wisten ook niet hoe het werkte.”