Mid-Town Records Rotterdam sluit de deuren

Illegaal downloaden draait baken hardcorescene de nek om

Ingmar Griffioen ,

Mid-Town Records aan de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg gaat na 22 jaar op 30 oktober definitief dicht. Volgens eigenaar Hans Tieleman doet het illegale downloaden Mid-Town de das om. "Daarmee valt de cd- en vinyl-verkoop stil en kan je geen winkel meer openhouden." Het label en de webwinkel blijven wel bestaan.

Illegaal downloaden draait baken hardcorescene de nek om

De winkel van Mid-Town Records aan de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg gaat na 22 jaar op 30 oktober definitief dicht. Volgens eigenaar Hans Tieleman doet het illegale downloaden Mid-Town de das om. "Daarmee valt de cd- en vinyl-verkoop stil en kan je geen winkel meer openhouden." De opheffingsverkoop loopt al sinds half september. Het label en de webwinkel blijven wel bestaan.

Mid-Town is al twee decennia een baken in de hardcore- en hardhousescene. Michel de Hey en Paul Elstak leerden de kneepjes van het vak in de winkel in Rotterdam. Tieleman: "Zij kochten hier hun eerste plaatjes, kwamen in de winkel werken en zijn via Mid-Town aan het draaien en mixen geslagen. Tijs, Tiësto, heeft bij ons nog plaatjes uitgebracht."

De Mid-Town keten telde op een gegeven moment twaalf winkels. Vanaf 1 november is alleen die in Eindhoven nog geopend. "Vroeger moest je wel bij ons de winkel in  als je plaatjes wilde hebben. Eindhoven heeft een hele grote winkel met 300 m2 en een echte regiofunctie. Daar komen ook mensen uit België naartoe. Amsterdam was de grootste en de mooiste en de enige die wel door de hoge huurprijs moest sluiten. Maar het is dan ook krankzinnig wat ze vragen op de Nieuwendijk."

"Maar in Rotterdam is het helemaal klaar met de harde stijlen, dat is niet meer levensvatbaar. Dit was de eerste winkel, ik heb daar na 22 jaar wel nostalgische gevoelens bij", bekent Tieleman. "We gaan 1 november wel een traantje wegpinken." Tieleman benadrukt dat Mid-Town niet failliet is. "We hebben nog een hele grote webwinkel draaien en met het label persen we nog steeds vinyl en brengen cd's uit." Het label gaat wel in afgeslankte versie verder. "We moeten ook een stapje terugdoen en persen ook niet alles meer. Eerst kijken we of het rendabel is en anders doen we het digitaal."

Een andere reden om te stoppen was dat steeds meer labels stoppen met het persen van vinyl. "Dat is een kip of het ei verhaal. Door het downloaden hebben veel platenmaatschappijen ook geen zin meer om vinyl te persen." De eigenaar ziet het als een teken van de veranderde tijden. "Ik vergelijk het altijd met de kolenboer. Die kwam vroeger kolen brengen en toen werd het gas geïntroduceerd."

Tieleman snapt wel dat er door het illegale aanbod minder wordt verkocht. "Waarom zou je nog kopen, als de kwaliteit toch vergelijkbaar is? De jeugd van tegenwoordig ligt niet wakker van of het nu mp3's of wav-files zijn. Die vindt het niet meer zo spannend om een hele kast vol cd's of vinyl te hebben."

Zaterdag 30 oktober is Mid-Town Records Rotterdam voor het laatst open. "Vanaf 's middags 2 uur tot 7 of 8 uur zijn er hapjes en drankjes. Al het oud-personeel en veel artiesten geven acte de présence, dus dat wordt nog wel een aardig feestje."