#DVH12 strikt zijn veters en breekt de tent af #DVH12 strikt zijn veters en breekt de tent af

NL hiphop uit alle hoeken komt samen op Definitie van Hiphop in 013

, Ingmar Griffioen

#DVH12 strikt zijn veters en breekt de tent af

NL hiphop uit alle hoeken komt samen op Definitie van Hiphop in 013

Ingmar Griffioen ,

3voor12 belandde zaterdag spontaan op het grootste hiphopfestival van Nederland: Definitie van Hiphop met zo'n veertig optredens in alle zalen van 013, Tilburg. Definitie van Hiphop, tot 2 jaar terug nog Definitie van Dopeheid, geeft zaterdag een mooie dwarsdoorsnede van de Nederlandse hiphop in alle facetten: van oldschool boombap tot hitgevoelig tot harde rauwe hiphop van de straat, van hiphop-, tot grime-, Kubus- en Noisia-beats, voornamelijk Nederlandstalig maar ook een beetje Engels. En ook oervader Extince gaf weer eens acte de présence.

Ook mooi om te zien dat goede Nederlandse hiphop niet per se uit de Randstad hoeft te komen: alle hoeken zijn vertegenwoordigd en vele families. Er is uiteraard een groot contingent uit het zieke zuiden (Brabant), maar uit het zieke noorden komt ook een sterke Groningse ploeg en Zwolle, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en zelfs Apeldoorn zijn ook in het huis. Opvallend is het grote aandeel uit Amsterdam, vooral Damsko Zuidoost is zeer aanwezig. Qua hiphopfamilies/labels/platforms laten Top Notch, Noah's Ark, Bijlmer Style, Fakkelteitgroep en de Sloddervosgang zich zien.

Het publiek komt ook uit vele hoeken en stroomt al vroeg het station uit richting 013. Hoewel Definitie van Hiphop niet helemaal uitverkocht, is het eind van de middag bijna volle bak in de Grote Zaal en dat betekent dat bijna 2000 man op Zwart Licht staat te springen. Voor de deur van 013 trekt een mobiel 'Ambush' podium ondanks de koude ook veel bezoekers zonder kaartje en binnen is in de foyer 's avonds ruimte voor een open mic stage, waar vooral een jonge Danielle indruk maakt.

Spontaan bezoek, dus zonder camera helaas. Dus wat doe je dan: je pakt je crappy smartphone voor een fotoverslagje tot de batterij je in de steek laat. Gelukkig heeft 3voor12 Tilburg hier al een flink verslag neergepend en hopelijk na het weekend betere pica's!

We missen helaas Bosschenaar Kleine Jay dus zien Fly-Bro als eerste in een nog vrij lege grote zaal aantreden. De crew uit Zuidoost stond vorig jaar nog in de Grote Prijs-finale en in 013 met een hele band op het podium.

Host MC Reazun is niet de enige in de kleine zaal die de verrichtingen van de Apeldoornse crew Yayz & Fanatic met stijgende belangstelling gadeslaat en moet concluderen dat Yayz, een van de weinig FeMC's van de dag, haar 'mannetje staat'. Yaleesa, aka Yayz de Bitch Op De Beatz, bracht eerder de track 'Donder In De Wolk' op een Kubus-beat uit.
 

Geinig idee zo'n uitklapbaar podium op wielen, dat naar hiphop-events als de FTG4 releaseparty en #DVH12 rijdt en naast zwaar bier ook dikke hiphop promoot. Bijlmer Style is ook aan boord en Dret & Krulle warmen het publiek flink op. Smaakt naar meer, de vraag is sowieso wat de next move wordt na het verlaten van Samen Sterk en die harde 101Barz megasessie.

Meer Bijlmer hiphop in de vollopende 013 en Hydropboyz is uiteraard ook 'Hindabuilding'.

Nijmegenaar Kabel is niet voor niks lid van de Fakkelteitgroep en ditmaal laat hij het ook zonder broer Roscovitsch op het podium in de Kleine Zaal zien. Faberyayo is er evenmin voor 'Klootzakken', maar zelf 'nakt' Kabel die tanga's ook hard in de keuken.

Het Amsterdamse Zwart Licht, jazeker ook al uit Zuidoost, komt echt zeldzaam sterk van het podium van de Grote Zaal. Definitie van Hiphop goes wild, mensen ballen vuisten, zwaaien, springen, schreeuwen, pitten en... ho eens even...ze maken zelfs ruzie in de pit. Daar zijn de heren niet van gediend: ze leggen de show stil en Leeroy springt in het publiek om de boel te sussen en die jongen - aaaaaaah - zijn pet terug te geven. Respect, ook voor het nieuwe werk dat de crew doet en de sound die ze zonder vaste beatmaker Hayzee neerleggen.

Rauwe Bossche hiphop van Chapa op het Yo Brrrap!! stage (wat inderdaad beter klinkt als Stage 01).

Bijna een thuiswedstrijd voor Fotosynthese. De Bredase jongen die op zijn vijftiende al in de Grote Prijs-finale stond, geldt sindsdien als groot talent. Hij krijgt steeds meer voet aan de grond, ook airplay en gezien zijn meer toegankelijke hiphop wekt het niet heel veel verbazing dat hij in het voorprogramma van streegenoot Gers Pardoel mag optreden.

Een echte thuismatch speelt Timmietex, die zich in de kleine zaal niet alleen gesteund weet door back-up Tjerkovara en beatmaker Ben Jur, maar ook de presentator uit de grote zaal verwelkomt: De Gelogeerde Aap heeft snel zijn FTG-shirt verruild voor een Willem II-tenue en samen zijn ze echte Kruikenzeikers. Goede en uiteraard gewonnen thuispot, ook al zijn niet alle tracks zo sterk als die collabo en de rappe Roundhousekick.

Pariaz stond al op de laatste Definitie van Dopeheid (nummer 17 in 2010) en is nu terug in de grote zaal. Het Bijlmer Style-project werd toen als horror-concept van mc's M.O. & Brakko, Dret & Krulle, Gikkels, Kiddo Cee en producers Killing Skills geïntroduceerd. We signaleren meer cognac-flessen dan horror-attributen, maar het samenwerkingsverband staat wel sterk te performen.

Er is best wat Fakkelteitgroep in het huis, maar net als Kabel moet Freez het zonder zijn grote FTG-mentor doen. De vraag is ook of de Nieuwegeiner (en recente 3voor12 Utrecht selecteert) Sticks buiten die killer Kaapstad track wel echt nodig heeft. Zijn meer soulvolle set gaat er niet alleen bij de meisjes vooraan goed in en hij lijkt qua podiumuitstraling en vertrouwen gegroeid. Sowieso mag je niet klagen als je Fakkelbrigade-beatmaker A.R.T. achter je weet.

Ome Omar heeft het moeilijker in de kleine zaal. Amsterdammer Omar Dahmani is een creatieve duizendpoot die ook Kraak & Smaak remixte, de titeltrack voor de film Sterke Verhalen en een toneelstuk schreef, dit najaar zijn boek Oerknal bij Lebowski wil uitbrengen en werkt met punkband The Don't Touch My Croque-Monsieurs. Hij ziet in 013 echter weinig publiek voor zich en zijn show komt pas op gang als de back-up (is dat Arkboy Tellem?) zich ermee bemoeit.

Uiteraard is Peter Kops aka Extince aka de Exter-o-Naldus een van de grondleggers van de Nederhop, een van de eerste kroonjuwelen van de Top Notch-stal en een levende raplegende. De Brabander is - ondanks zijn repertoire - ook een niet overdreven goede performer, die vanavond weinig klik lijkt te hebben met DJ DNS.

We stoppen even in de kleine zaal, waar een jonge Groninger indruk maakt. Mulu flowt loom, donker en inventief met filosofische teksten. Hij ziet niet alleen zijn stadgenoten Dope D.O.D. vooraan staan, maar krijgt ruggensteun van hun dj/producer Tiberiu Chitu. Dat verklaart het rauwe en donkere podiumgeluid, maar Mulu zegt ook andere producers te gebruiken. Vorig jaar al Grote Prijs-finalist en hoog tijd voor een release zo te horen.

Noah's Ark is ook in het huis (helaas missen we later de show van Hef...) en hoe: Önder Dogan, ook wel bekend als Murda Turk, weet die kleine zaal wel te bespelen.

Dachten we dat de grote zaal na die show van Zwart Licht de meeste energie wel verbruikt had, maar nee; daar is nog genoeg van over blijkt bij Kubus, Rico en Sticks. Inderdaad staat de harde kern van de Buitenwesten-movement en de Fakkelteitgroep en 2/3 van Opgezwolle hier op het podium, maar weten die kids in 013 dat ook (te waarderen)? Ehm ja dus. Met (Voer voor je) Hoedenplank, Fakkeldrager en Hamvraag tonen ze kennis en liefde voor Opgezwolle, Kubus & Sticks (Microphone Colossus) en de toendertijd ijzersterke Buitenwesten verzamelaar van Kubus. Nieuwer werk mag ook, maar op Strik Je Veter wordt de 013 echt afgebroken.

'De burgemeester van de Bijlmer' wordt Gikkels wel genoemd. Het respect voor de Amsterdamse rapper Gideon Everduim is in ieder geval groot en hij wordt op het podium hard gesupport door Bijlmer Style leden als Dret & Krulle en DJ Jane Doe. Liefde en respect is er ook voor rolstoeler Robbie en on- en offstagediven is geen probleem.

Wij kunnen je wel vertellen dat we vervolgens nog een heerlijke duistere in yer face show van Dope D.O.D. kregen en genoten van de open mic, maar de realiteit is dat de batterij letterlijk en figuurlijk leeg was en dat we het pand verlieten terwijl er een lintworm over het podium raasde... Meer bij 3voor12 Tilburg dus, te beginnen met de tekst.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12