Consumentenbond: "Legaliseer up- en downloaden, voer heffing op internet in"

Plan staat haaks op koers Fred Teeven

Atze de Vrieze ,

Uploaden en downloaden moet legaal worden voor privé-personen. Dat vindt een flinke groep organisaties, waaronder de Consumentenbond, Ntb en FNV KIEM. Dat kan volgens deze belangenclubs alleen in ruil voor een heffing op de internetaansluiting. Het voorstel staat haaks op de plannen van staatssecretaris Fred Teeven, die juist een downloadverbod wil in plaats van een thuiskopieregeling.

Het blijft een fascinerend touwtrekspelletje, vooral omdat de meeste mensen er vanuit gaan dat beide niet gaat. Het wordt OF een heffingsysteem OF een downloadverbod, met als uitgangspunt de gedachte dat rechthebbenden een vergoeding verdienen voor het gebruik van hun muziek. Staatssecretaris Teeven zette in eerste instantie in op een downloadverbod, maar toen daar niet genoeg steun voor was in de Tweede Kamer, besloot hij toch de Thuiskopieregeling uit te breiden naar mp3-spelers en andere hedendaagse hardware. Een heffing op je internetabonnement is nog een stap verder. Niet iedereen gebruikt het internet immers om muziek te downloaden.

Het plan wordt onder meer getrokken door de Franse consumentenbond, en dat is geen toeval. In Frankrijk geldt het zogeheten 'three strikes out' principe. Een speciaal instituut - HADOPI - moet het downloadgedrag van de Fransen monitoren en waarschuwingen uitdelen. Die methode werkt totaal averechts, denken de groeperingen. Daarom stellen ze twee maatregelen voor die elkaar aanvullen.

"1. Legaliseer het niet-commercieel up- en downloaden (p2p-gebruik) door privépersonen door de introductie van een internetvergoeding (te betalen via het internet abonnement). Het commercieel faciliteren van peer-to-peer gebruik zal enkel toegestaan zijn onder de voorwaarden zoals beschreven in deel II van het voorstel. 2. Voor on-demand streaming diensten en sites die p2p-gebruik faciliteren, stelt het Platform invoering van verplicht collectief beheer voor. Dit systeem geeft online ondernemers de mogelijkheid nieuwe digitale diensten te ontwikkelen en garandeert rechthebbenden een eerlijke vergoeding."

De focus in de media ligt het meest op het eerste deel van het plan, vermoedelijk omdat dat de consument aangaat. Erwin Angad-Gaur van Ntb wijst erop dat met het tweede deel van het plan - waarbij sites die de muziek aanbieden gaan betalen - vermoedelijk veel meer geld gemoeid is.