Pinkpop 2012: Jan Smeets wil Europese avondklok voor festivals

De grote baas over Pinkpop 2012 en de toekomst

Roosmarijn Reijmer en Willem van Zeeland ,

Pinkpop 2012 zit er op, tijd om bij te praten met festivalbaas Jan Smeets. Jan blikt terug op de editie van dit jaar en laat zijn licht schijnen op de toekomst, waarbij hij ook nog een opmerkelijk voorstel doet voor nieuwe Europese festivalpolitiek: een avondklok, maximaal drie dagen en een geluidslimiet.

Het hoogtepunt van Pinkpop 2012 was voor ook voor Jan Smeets het concert van Bruce Springsteen, geen twijfel daarover, dat wisten we al. Maar dat hoorden we al van bijna iedereen, dus wat was jouw tweede hoogtepunt?

"Mijn tweede hoogtepunt is absoluut Herbert Gronemeyer. Tsjongejonge, wat een performer, wat een vent. Dat is echt een man van de drie P's: dat is Popmuziek, Poezie en Politiek. Godmiljaar dat is echt geen foute Duitser.
Er waren zeker 25.000 mensen, het grootste aantal dat hij hier ooit heeft gehad. Normaal staat hij in de Melkweg of in Paradiso. Dit kan wel eens zijn doorbraak in Nederland betekenen. In Duitsland speelt hij in voetbalstadions."

Wat was nu uiteindelijk het bezoekersaantal?

 "Er waren in totaal 141.00 bezoekers: 37.000 op zaterdag, 43.000 op zondag en 61.000 op maandag. Het is de 24-ste keer in de geschiedenis dat Pinkpop uitverkocht is geraakt."

Klopt het dat je volgend jaar weer van Pinksteren af gaat?


"Pinksteren wordt verplaatst volgend jaar. Want wanneer is het Pinksteren? Als het Pinkpop is natuurlijk. Er zijn soms mensen die zo denken. Nee, Pinksteren valt op 12 en 13 mei volgend jaar en dat is voor ons echt te vroeg. Pinkpop is in 2013 van 14 tot en met 16 juni. We verwachten in die periode betere bands te kunnen krijgen."

Staat Pearl Jam nu al met potlood of met pen in de agenda?

 "Ik weet het echt niet. Ze spelen dit jaar op Rock Werchter. Ze willen graag naar Pinkpop komen, maar er is altijd net wat aan de hand. Dan weer wordt er een kind geboren, dan weer is er iemand ziek. Het kwam er steeds net niet van en dat vind ik wel jammer. En die worden natuurlijk ook steeds ouder."

En Muse? Ze komen met een nieuw album.


"Wij organiseren al meer dan twintig jaar de Gouden Tip, waarbij het publiek kan aangeven wat de wensen zijn voor Pinkpop. Muse scoorde daar erg goed, dus daar wil ik wel op inzetten."

Dan wat de betreft de vorm van het festival. Werchter is naar vier dagen gegaan. Overweeg je dat voor Pinkpop ook?


"Never. Dat is voor een heleboel mensen niet goed. Voor de bezoekers niet en voor de medewerkers is het erg ongezond. Dat kun je fysiek niet waarmaken. Wij houdend ons heel goed aan de Arbowet, maar er zijn een hele hoop mensen die gewoon niet naar bed willen. Die lopen dag en nacht te sjouwen. Op een gegeven moment houdt het op, dan gaat het licht uit.  Dat is levensgevaarlijk, dan gebeuren er rare dingen. Drie dagen is genoeg."

"Ik zou willen dat er een wet kwam waarin drie dingen geregeld worden op Europees niveau: Een curfew voor iedereen om 11 uur, niet langer en niet korter. Geluidsrestricties, zodat niet iedereen met pijn in de oren naar huis gaat en in de derde plaats: niet langer dan drie dagen."

Het was een Pinkpop met veel gevestigde namen. Is dat de nieuwe koers van het festival? Kunnen we dat volgend jaar weer verwachten?

"Wat mij betreft niet. Ik heb daar dit jaar al veel moeite mee. Het is natuurlijk allemaal goed gekomen, maar daar is wel over gedebatteerd en dan druk ik mij fijntjes uit. Ik heb natuurlijk ook wel gehoord dat mensen zeggen: 'Pinkpop Classic valt vroeg dit jaar.' Dat vind ik geen prettige opmerking, maar wij moeten daar wel wat mee. De focus lag te veel op déjà vu. We missen het harde werk, een bepaald publiek is daardoor niet gekomen. Ik zag te weinig Metallica- en Iron Maiden-shirts. Die zaten allemaal bij de buren."

Kunnen we volgend jaar wel meer Nederlandse bands verwachten?


"Ik wil er voor waken dat wij ons ertoe laten verleiden om elk jaar weer zoveel Nederlandse bands te laten spelen die je op elke hoek van de straat al kunt zien. Ik heb mij verbaasd dat er dit jaar geen Belgen waren. Die hebben nu goeie bands. Racoon is fantastisch, maar je kunt ze overal zien. Ik moet kaartjes verkopen en als je ze overal kunt zien voor 10 Euro terwijl ik 80 Euro moet vragen is dat lastig. Ze maken er wel een succes van en dat maakt het leuk"

De hoeveelheid bands. Verandert daar nog wat aan?

"Wij gaan volgend jaar niet meer bands doen.Wij zijn nog de enige die het moet hebben van kwaliteit. Zelfs bij Lowlands spelen meer dan 100 bands. Rock Werchter doet daar ook aan mee met meer dan 80 bands. Van Festival Dour krijg ik hele lijsten met namen van bands waar ik nog nooit van heb gehoord. Het is niet meer te belopen. Je hebt er als band ook helemaal niks aan om op een festival te spelen in een kleine tent voor 20 man. Dan kun je net zo goed in de Melkweg gaan staan."

We zijn het zo gewend. Ieder jaar gaan we naar Pinkpop en ieder ben jij er ook weer. Toch vragen we het nog maar eens voor de zekerheid: Volgend jaar weer een Pinkpop met Jan Smeets?


"Ik ben er absoluut weer bij. Ik zal hier sterven in het harnas. Dat moet je niet te dramatisch opvatten, maar ooit zal het gebeuren."

Met dank aan Hester Marijnis