Piratenpartij verliest zaak tegen BREIN

En: grote providers moeten The Pirate Bay blokkeren

Atze de Vrieze ,

De Piratenpartij mag geen proxy aanbieden om internetgebruikers te helpen de blokkade van de The Pirate Bay te omzeilen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag zojuist besloten. Eerder ging de Piratenpartij nog met succes in protest tegen een ex parte besluit van de rechter. De Piratenpartij omschrijft het vonnis als een 'verlies voor democratie'.

De Piratenpartij wierp zich de afgelopen maanden op als hoeder van het vrije internet, nadat begin dit jaar providers Ziggo en XS4ALL verplicht werden de Zweedse downloadsite te blokkeren. Andere grote providers als UPC en T-Mobile kregen uitgerekend vandaag dezelfde opdracht (pdf). Ook hen wacht een forse dwangsom als ze niet aan de opdracht voldoen. De Piratenpartij bood al snel diverse technische trucs om het platform toch te bereiken, in de vorm van links en een zogeheten reverse proxy. Het besluit van de rechter zou volgens de piraten ingaan tegen de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van internet.

De Piratenpartij had ook bezwaar aangetekend tegen het juridische middel dat piraterijbestrijder BREIN had gebruikt, namelijk een ex parte bevel. In het geval van schending van het auteursrecht is het mogelijk in te grijpen zonder de partij in kwestie te horen. Een vergaand middel, vond de partij, die nadrukkelijk had aangegeven gehoord te willen worden. De partij bood de proxy ook al enige tijd aan.

Rechter Hensen - die overigens vaker in het voordeel van BREIN beslist heeft - oordeelt anders in het herzieningskortgeding (vonnis in pdf). Hij stelt dat het ex parte besluit wel degelijk gerechtvaardigd was en gebiedt de politieke beweging alle vormen van omzeiling van de blokkering. Biedt de partij de proxy of links naar alternatieven toch aan, dan is het BREIN een dwangsom schuldig van 5.000 euro per dag voor iedere overtreding, met een maximum van 250.000 euro.

Stichting BREIN is uiteraard blij met de uitspraken. "Beide vonnissen zijn een essentieel onderdeel van het mozaïek van maatregels dat nodig is om de beschikbaarheid van illegale content te belemmeren", zegt BREIN directeur Tim Kuik. "De grote winnaar is uiteindelijke de consument want door het afsnijden van illegale internetwinkels zoals The Pirate Bay wordt innovatie en creatie van legaal aanbod beschermd en gestimuleerd."

De Piratenpartij zal de door de rechter opgelegde maatregelen 'in ieder geval onder luid protest honoreren'. "De uitspraken van vandaag tonen wel aan dat de Piratenpartij broodnodig is in het politieke landschap. Een rechter interpreteert slechts wat de wet voorschrijft en als dit vonnis onrechtvaardig lijkt dan komt dat omdat de wet onrechtvaardig is. De juichverhalen over de gewonnen #netneutraliteit laten al zien dat politiek Den Haag niet snapt waar het werkelijke probleem zit. Zolang lobbyisten met het Auteursrecht in de hand politieke partijen kunnen censureren, is het de Auteurswet die eerst dringend aangepast moet worden. Het lijkt erop dat alleen de Piratenpartij de kennis en het lef heeft om dat punt in Den Haag te gaan maken."

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits Of Freedom reageert teleurgesteld op de beide vonnissen. Ze spreekt van een 'gebed zonder eind'. "Beide uitspraken van vandaag zijn een nieuwe stap in een lange serie van rechtszaken. Waarschijnlijk zullen er ook nog veel volgen. We hebben het al vaker gezegd: de strijd van BREIN om het auteursrecht met blokkades van websites te handhaven is een gebed zonder eind. Het is een strijd zonder winnaars, waar internetters allen maar slechter van worden."