Natuurlijk is het de droom van iedere profvoetballer om ooit het oranje tenue aan te mogen trekken. Als dat dan uiteindelijk lukt, maakt dat hoe dan ook iets los. Remco den Boef en Karel Smouter wijden een compleet boek aan het fenomeen. Zij benaderden voetballiefhebber Meindert Talma voor de muzikale omlijsting en trokken zich begin dit jaar een week met hem terug in de kantine van VV Helpman, de voetbalclub waar Erwin en Ronald Koeman hun jeugd beleefden. “Hun vader was ook een eenmalig international”, vertelt Meindert Talma, die warme herinneringen heeft aan het amateurvoetbalromantiek van die week. “Zo’n voetbalkantine is ook een soort opvanghuis voor gepensioneerde mannen die door hun vrouw de deur uit gestuurd worden. Elke ochtend om negen uur melden ze zich voor een kopje koffie, later op de dag voor een biertje.”
Tijdens de week nam Talma liedjes op over verschillende eenmalige oranjevoetballers, waaronder Bert van Marwijk, Barry van Galen, Otman Bakkal, Theo Snelders en André ‘de koning van de kluts’ Hoekstra. “Die Hoekstra scoorde zelfs in zijn enige interland”, zegt Talma. “Bert van Marwijk wilde niet meewerken aan het boek. Hij zal het vast te druk hebben. Bovendien was het in zijn geval niet zo’n vreselijk bijzondere wedstrijd. Hij speelde een helft en ze verloren met 3-0. Mooier is het verhaal van Barry van Galen, die op zijn 35ste nog mocht debuteren, voor hem een absolute jongensdroom die op het nippertje toch nog uitkwam.”
Maar er zijn ook treurige verhalen. De geschiedenis van Marcel Peeper bijvoorbeeld, een talentvolle linksbuiten bij FC Twente aan het eind van de jaren tachtig. “Maar 1990 werd voor hem een rampjaar. Hij verloor bij een auto-ongeluk zijn vriendin en een goede vriend. Later dat jaar debuteerde hij in oranje, maar hij werd door de Russische slager Sergei Gorloekovitsj zo hard getorpedeerd dat hij zijn been brak. Daarna werd hij nooit meer dezelfde. En er is een treurig verhaal uit de oude doos, over Chris Walder. Hij debuteerde in oranje, maar kreeg vervolgens een vriendin uit het apostolische genootschap die hem voor de keuze stelde: mij of het voetbal. Hij koos voor de liefde en diende de rest van zijn leven in 43 gemeentes als broeder.”
Talma brengt zijn voetballiedjes ook op de planken rond het EK. Op 9 juni, de dag dat Nederland tegen Denemarken speelt, treedt Talma op in Paradiso. Uiteraard speelt hij vroeg, al om 16:00 uur. Verderop in het toernooi reizen Meindert Talma en de Rode Kaarten af naar Terschelling voor Oerol. Opvallend genoeg heeft de zanger op 1 juli, de dag van de finale, een optreden staan zonder De Rode Kaarten. “Dat is een Culturele Zondag”, stelt Talma gerust. “Het is al ’s middags. Ik kan op tijd thuis zijn.”
Oranjekoorts: Meindert Talma eert eenmalige voetbalinternationals
Van De Koning van de Kluts tot de Russische slager
Met het EK voetbal voor de deur regent het voetballiedjes. Nu zijn dat over het algemeen niet al te hoogstaande producties met een hoog hosgehalte, maar er is een uitzondering. Meindert Talma nam een album vol met liedjes op over eenmalige voetbalinternationals, als muzikale omlijsting bij het boek Eenmaal Oranje. Zijn band heeft hij voor de gelegenheid omgedoopt tot De Rode Kaarten. “Het zijn boeiende verhalen, soms heel mooi, soms heel treurig.”