Tien tips voor London Calling 2012/1

Met o.a. Breton, Grimes, Citizens! en Porcelain Raft

Atze de Vrieze ,

Met Engeland heeft het festival de laatste edities weinig meer te maken, maar London Calling is nog altijd een uitgelezen gelegenheid om wat buzzbands van dichtbij te bekijken. Meer dan twintig spelen er in twee dagen tijd in Paradiso. 3voor12 nam het programma door en stelt de tien meest relevante aan je voor.

Breton
Vier filmacademiestudenten uit Londen zochten tevergeefs naar publiek voor hun films. Ze bedachten een plan: we maken er experimentele elektronische muziek bij. Die muziek werd stilaan steeds toegankelijker, maar klinkt nog altijd als een spannende zoektocht.

Grimes
De Canadese Claire Boucher is een excentrieke dame, met een wonderlijke kijk op popmuziek. Haar elektronische liedjes zijn soms uiterst dansbaar, soms moeilijk te vatten. Haar album Visions is het resultaat van een grillige persoonlijke zoektocht in de krakersscene van Montreal.

Howler
Met Back Of Your Neck heeft de jonge band Howler een van de beste garagerocksingles in tijden op zijn naam staan, met een verraderlijk stukje stilte vlak voor het einde. Een klassiek geval van energieke popmuziek die zijn oorsprong vindt in verveling en verlangen naar opwinding.

Citizens!
Het uitroepteken achter de bandnaam mag ook best achter single True Romance. De Engelsen lieten zich produceren door niemand minder dan Alex Kapranos van Franz Ferdinand. Verwacht dus slimme pop die net even anders klinkt. Hun debuut verschijnt op het Franse hipsterlabel Kitsuné.

Oberhofer
Hun album mag dan Time Capsules II heten, het is toch echt het debuut voor Oberhofer, een vierkoppig gezelschap uit Brooklyn, New York. Het werd vooraf gegaan door een paar aardige singles. Nu proberen ze het met Away Frm U. Zonder O ja. Op het label van Phoenix en Mumford and Sons.

Porcelain Raft
De Italiaanse Londenaar Mauro Remiddi stoeit er vrolijk op los met synthesizers en beats. Het resultaat leidt niet richting dansvloer, maar laat je eerder wegdromen. Beste liedje van debuutalbum Strange Weekend is het onderkoeld-speelse Drifting In And Out.

Willis Earl Beal
Niet alles in het leven van de Amerikaanse blueszanger Willis Earl Beal loopt zoals je dat graag zou willen. Dat resulteert in grillige, depressieve muziek die hij live met een grote kracht schijnt te brengen. Beal keert eind deze zomer terug voor Into The Great Wide Open.

China Rats
Compacte pop met een zekere drive; dat type muziek sloeg de klok op London Calling rond 2006. Met galmende drums, een rock 'n roll feel en typisch Britse swagger. Zijn deze China Rats het begin van een revival? Ze krijgen twee keer de kans om zich te bewijzen, helemaal aan het begin van de avond, en helemaal aan het eind. Hun hitje: To Be Like I.

Trust
De Canadese band Austra (ook op London Calling) heeft al de nodige faam, onder meer door het winnen van de prestigieuze Polaris Prize. Trust is het zijproject van drumster Maya Postepski, samen met zanger Robert Alfons. Ze spelen vreemde, duistere elektronische wavepop.

Hooded Fang
Ook Hooded Fang komt uit Canada, het land dat deze editie bijzonder sterk vertegenwoordigd is. Ze maakten een cartoonesk clipje bij het aangename rammelpopliedje Vacationation. Zeer aanstekelijk, maar allesbehalve gelikt. Voor liefhebbers van White Denim.