BTW omlaag: ticketprijs North Sea Jazz en dance-festivals ook

Geen gebaar voor Lowlands, poppodia overleggen nog

Ingmar Griffioen ,

North Sea Jazz en dance-festivals Welcome To The Future, XO Live en Solar Weekend verlagen de ticketprijzen, als reactie op de aanstaande wetswijziging die het BTW-tarief op podiumkunsten per 1 juli terugschroeft van 19 naar 6%. De regeling geldt vanaf 25 mei voor evenementen die na 30 juni 2012 plaatsvinden. Ook de Zwarte Cross verlaagt vandaag de prijzen. Gister verlaagde DeLaMar Theater de prijzen voor alle voorstellingen. Poppodia en Mojo Concerts zijn vandaag druk in overleg over de te nemen stappen. Mojo: "In principe hebben we voor al onze eigen evenementen de intentie de entree te verlagen. Lowlands is helaas al uitverkocht, maar North Sea Jazz gebeurt vandaag al."

Pech voor Lowlands-bezoekers

Mensen die een kaartje hebben voor het al tijden uitverkochte Lowlands festival hebben pech. "Het probleem is dat je BTW afdraagt op het moment dat je kaarten verkoopt en niet op de datum dat het evenement plaatsvindt", reageert een razend drukke Mojo-woordvoerder Marjanne Manders. Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg bevestigt dat er daarom geen gebaar gemaakt wordt naar bezoekers. "Er is nu vast komen te staan dat het per 1 juli ingaat. Maar ik krijg die BTW niet terug, anders zou ik het iedereen aan de poort teruggeven. Kaartjes die nog in de verkoop gaan, bijvoorbeeld om de zwarthandel te pesten of reserveringen die terugkomen, die gaan er tegen het lage tarief uit. Ik verwacht binnen niet al te lange tijd weer een serie, dus die hebben geluk. Het kabinet had ook kunnen besluiten die verlaging met terugwerkende kracht in te laten gaan."

Mojo verwacht dat prijs voor Bospop en Pinkpop Classic ook zakt
Manders: "Onze insteek is dat waar de BTW-verhoging doorgevoerd is, we de prijzen verlagen. We hebben een paar partner-events zoals Bospop en Pinkpop Classic (voorverkoop begint morgen, red.) en daar is het een kwestie van een paar telefoontjes. Ik verwacht wel dat de prijsverlaging daar gaat lukken, omdat er uiteindelijk onder de streep hetzelfde overblijft voor de artiesten." Mojo is ook organisator van grote concerten van bijvoorbeeld Lady Gaga, Red Hot Chili Peppers en Coldplay. "We hebben de agenten gemaild: 'dit is de situatie en wij stellen voor met onmiddellijke ingang de prijzen te verlagen. Maar zij bepalen de prijs, wij geven alleen dringend advies."

De Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) en de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) roepen theaters, schouwburgen en producenten op de prijzen van kaartjes te verlagen. Dat meldt het ANP. De twee voornaamste brancheverenigingen van de theatersector menen dat de BTW-verlaging ten goede  moet komen aan het publiek. VVTP-voorzitter Erwin van Lambaart erkent dat de verhoging per 1 juli 2011 veelal is doorberekend in de kaartprijzen. " Nu de politiek een gebaar maakt en gevoelig is gebleken voor onze argumenten, geven we dat voordeel terug aan de bezoeker."

Paradiso-top in overleg, Paard van Troje, 013 en Tivoli willen prijzen waar mogelijk omlaag
Bij Paradiso zijn ze er nog niet uit. "Er wordt vandaag over beslist", verklaart een woordvoerder. "We gaan het in elk geval niet in eigen zak steken, maar hebben nog geen beslissing genomen of we het aan de artiesten of aan het publiek teruggeven." Alle programmeurs en de directie moeten vandaag eerst 'de hoofden bij elkaar steken'. De zaak is ook niet zo eenvoudig, omdat de overheid de eventuele doorberekening geheel bij de sector neerlegt, legt 013-programmeur Jasper van den Dobbelsteen uit. "De periode is lastig, het was veel makkelijker geweest als de overheid had gezegd: 'voor allle evenementen die vanaf 1 juni in de verkoop gaan moet 6% BTW worden berekend. Punt.' We voeren er nu met alle podia en Mojo overleg over."

"Wij gaan die prijsverlaging natuurlijk inzetten", verklaart Paard van Troje woordvoerder Bas de Wit. Dat geldt niet voor alle evenementen na 1 juli in het Haagse podium. "De verhoging is niet 1-op-1 doorberekend." Cas Boland van Tivoli onderschrijft die lezing. "Waar de prijzen destijds verhoogd zijn, gaan we ze zeker terug brengen. Maar dat zijn maar weinig concerten. Bij sommige kon de prijs niet omlaag en hebben wij of de artiest ons verlies gepakt. Wij gaan er heel goed naar kijken en gaan waarschijnlijk ergens volgende week naar onze klanten communiceren hoe we het precies gaan doen."

'Buitenlandse agenten geen boodschap aan gecompliceerd Nederlandse verhaal'
Volgens Van den Dobbelsteen zullen sommige concertprijzen daadwerkelijk verlaagd worden en andere niet. "Bij sommige shows of dansavonden zijn de prijzen niet eens verhoogd, omdat wij zelf maximum prijzen hanteren of weten dat bezoekers niet meer dan 6 euro voor een dansavond willen betalen." Een groot probleem vormen de buitenlandse agenten die "geen boodschap hebben aan het gecompliceerde Nederlandse verhaal", volgens de 013-programmeur. "Zij werken met vaste gages en vaak met maximale ticketprijzen. Die kun je een prijsverlaging niet uitleggen."

"Het grootste probleem is dat het berekenen van de kosten van een show niet alleen afhankelijk van de BTW is." Als voorbeeld noemt de Tilburgse programmeur een band die eind 2011 in 013 stond en inmiddels flink in populariteit is gestegen. "Ze stonden hier voor 16 euro en als ze straks terugkomen berekenen we 20 euro, een normale prijsstijging gezien de gestegen populariteit. Als wij door dat hele BTW-verhaal de prijs verlagen krijgen zij minder, terwijl ze meer waard zijn en meer tickets verkopen." Het wordt volgens Van den Dobbelsteen heel lastig om aan het publiek uit te leggen, waarom de prijzen van sommige concerttickets wel of niet verlaagd worden. Delen terugbetalen van al verkochte tickets leidt tot logistieke problemen. "Zo heb je straks verschillende tarieven en betaalt de ene bezoeker 20 euro voor een concert en de andere 25 euro."

'BTW-verhoging heeft meer gekost dan opgeleverd'
"En dan gaat de ene VVD'er nog roepen dat ze na de verkiezingen wellicht weer over sommige afspraken in het voorlopig regeerakkoord als ontwikkelingssamenwerking en de BTW op de podiumkunsten gaan zitten." De Tilburgse programmeur ziet de op 1 juli 2011 ingevoerde verhoging als een mislukking. "De opbrengsten zijn veel minder geweest dan de hele operatie gekost heeft. Dit heeft de sector bovendien heel veel werk bezorgd." Toch maakt Van den Dobbelsteen zich meer druk over de gevolgen de BTW- en accijnsverhoging op bier. "De entree komt vooral ten goede aan de artiesten, op de bar verdienen we zelf en door die verhogingen worden onze marges minder."