Electronische muziek
Voor de elektronische muziek ging je traditioneel eerder naar Miami dan naar Austin, maar dat begint te veranderen. The Man To Watch is hier natuurlijk in de eerste plaats Skrillex die zich qua buzz zo onderhand kan meten met grootheden als Bruce Springsteen en Jack White en ook qua lengte van de rij (around the block). Skrillex voldeed trouwens niet helemaal aan de verwachtingen, maar dat deden de Nederlandse dj's gelukkig wel. Chuckie en Laidback Luke hadden hier grote shows. Heel interessant om te volgen hoe het hen verder zal vergaan in de Verenigde Staten.
Highlight
Sinds Twitter en Foursquare gelanceerd zijn op SXSW Interactive gaat iedereen hier op zoek naar de social media app van het jaar. Dat was nu Highlight, een app die wordt gekoppeld aan je Facebook waarna je een pushbericht krijgt als er iemand met gemeenschappelijke interesses bij je in de buurt is. Werkt vooral goed als dating site. Ook wel een beetje nasty natuurlijk als je 's ochtends, terwijl je nog in je hotelbed ligt, al een pushbericht krijgt dat er een leuke vrouw met twintig gemeenschappelijke interesses bij je in de buurt is. En erg vervelend dat de app voor iedereen zichtbaar maakt waar je de afgelopen week allemaal bent geweest. Leuk voor tijdens SXSW, maar thuis zetten we hem toch maar weer uit.
Happy & Excited People
Een trend waarvan we hopen dat hij wel overwaait naar Nederland. Overal in Austin tref je vrolijke, humoristische en vriendelijke mensen, wat een verademing. Op Sixth Street beland je voor je het weet spontaan in een Bliss Circle (een soort spontane groepshug). Of komt het omdat we dit in Nederland zijn ontwend de afgelopen jaren. Om met Louis van Gaal te spreken: "Zijn wij nou zo chagrijnig of zijn jullie nou zo blij?"
Loten voor een concertkaartje
Bruce Springsteen gaf een concert voor 2700 gelukkigen en door middel van een loterij werd beslist wie er bij mocht zijn. Eigenlijk best een sympathiek systeem, beter dan urenlang in de rij staan met het risico dat het voor niets is geweest. Springsteen houdt bij zijn Amerikaanse tournee precies zo'n loterij voor de plaatsen in de golden circle. Het fijne is ook dat je je rustig kunt instellen op een ander avondprogramma als je al weet dat je uitgeloot bent. Wellicht iets om na te volgen bij de populaire shows op Crossing Border en Motel Mozaique.
Non-profit ticketing
Er is al een tijdje heel wat ophef over de woekerprijzen die sommige ticketboeren rekenen als servicekosten voor de kaartverkoop bij concerten. Kristin Hersh, bekend als zangeres van Throwing Muses, heeft er een eenvoudige oplossing voor gevonden: non-profit ticketing. Je betaalt 0,22 dollar per ticket en het is een online kaartverkoopsysteem waar iedereen zich bij kan aansluiten.
Airtime
Napster-oprichter en Facebook-topman Sean Parker is vooral op de conference om over zijn verleden te vertellen, maar zijn toekomstplannen worden ook nog even aangestipt: Airtime, een social network gebaseerd op video chatten. Er is tot nu toe alleen nog een betaversie waar je je kunt aanmelden voor een uitnodiging die tot nu geen van ons heeft mogen ontvangen. De integratie van social networks en realtime video is hier een hot topic, de producten zijn er nog niet, maar de ideeën en de techniek zijn volop in ontwikkeling. Er wordt hier zelfs gesproken over mensen die een camera aan hun shirt bevestigen waarmee je ze de hele dag kunt volgen via hun eigen videokanaal. Zeg maar een soort van real life Truman Show.
Big Data
Op SXSW Interactive gaat het veel over Big Data, waarmee bedoeld wordt dat mensen steeds meer bezig zijn om in The Cloud een enorme persoonlijke database te genereren voor hun muziek (iTunes, Spotify), hun films (Netflix), hun foto's (Flickr) en hun sociale contacten (Facebook, Twitter). Die database deel je vervolgens natuurlijk weer geheel of gedeeltelijk met anderen. De komende tijd zal er vooral veel innovatie zijn op het gebeid van de integratie van deze databases. Denk bijvoorbeeld aan een Albert Heijn app waarvan je personalized aanbiedingen krijgt, die bijhoudt hoeveel calorieën je binnenkrijgt, maar die ook weer registreert hoeveel calorieën je eraf loopt en fietst. Het schijnt er binnenkort echt aan te komen.