Sterker toezicht auteursrechtorganisaties een feit

Wetsvoorstel Teeven aangenomen, Buma/Stemra reageert kritisch

Erik Zwennes ,

De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven aanvaard voor een breder en sterker toezicht op de zogeheten collectieve beheersorganisaties. Buma/Stemra kwam veelvuldig in het nieuws rond ophef en misstanden inzake incasso en verdeling van vergoedingen. Tegenover Radio 1 reageert bestuurder Hans Kosterman tevreden maar ook kritisch op de nieuwe wet.

Naast het toezicht komt er ook een toetsing vooraf van eenzijdige tariefstijgingen. Dit zal worden uitgevoerd door het College van Toezicht Auteursrechten in combinatie met een individuele toetsing door de geschillencommissie of rechter achteraf. In de toekomst moet het College vooraf instemmen met een eenzijdige stijging van de tarieven en moeten de tarieven, licentievoorwaarden, kortingsregelingen, beheerskosten en nevenfuncties van de bestuurders openbaar worden gemaakt. Ook wordt het mogelijk om grenzen te stellen aan de beheerskosten van de auteursrechtorganisaties, worden topsalarissen aangepakt en mag het College zo nodig een last onder dwangsom en een bestuurlijke boete opleggen. Boetes kunnen oplopen tot 5% van de jaarlijkse incasso.

Het College van Toezicht controleert nu vijf collectieve beheersorganisaties met  een wettelijke taak. Dat zijn de vereniging Buma, de Stichting Exploitatie Naburige Rechten (Sena), de stichtingen De Thuiskopie, Leenrecht en Reprorecht. Straks houdt het College ook toezicht op organisaties die op vrijwillige basis gelden innen of verdelen, zoals Videma en de Stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs (Norma).

Teeven stelt dat de nieuwe wet zal leiden tot ‘een strak kwaliteitskader en meer transparantie bij de activiteiten van de auteursrechtorganisaties, zodat ze beter kunnen worden gecontroleerd’. “Het groeiende economische belang van de sector rechtvaardigt een veel sterker onafhankelijk toezicht op de activiteiten van deze instanties,” aldus Teeven.

Kosterman stelde vanmorgen bij Radio 1 dat de zelfverrijking en intransparantie binnen Buma/Stemra ‘wel meevalt’. “Wat ik betreur is dat in de politiek niet helemaal wordt gezien en overzien dat Buma/Stemra duizenden zzp’ers vertegenwoordigt. Dit zijn zelfstandigen. Het belang van deze groep wordt met sommige van deze maatregelen een beetje uit het oog verloren. Er wordt nog wel eens voorbij gegaan aan dat wij marktgeld beheren. Er wordt heel vaak gedaan alsof het over publiek geld gaat. Dat is een misverstand dat ook leeft bij Kamerleden” In hetzelfde gesprek geeft Kosterman aan dat de aanpak van klachten ‘nog niet is hoe het zou moeten zijn’. “Daar wordt keihard aan gewerkt. In juni komt er een nieuw portal met tevens statusupdate over klachten.”