3voor12draait (week 9): Mr. Polska, Dry The River, Disappears 3voor12draait (week 9): Mr. Polska, Dry The River, Disappears

3voor12 Album van de Week = Mr. Polska - Waardevolle Gezelligheid

, Redactie 3voor12

3voor12draait (week 9): Mr. Polska, Dry The River, Disappears

3voor12 Album van de Week = Mr. Polska - Waardevolle Gezelligheid

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12draait

Luister hier de podcasts en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

Top 10

1 Mr Polska - Waardevolle Gezelligheid
"De knuffelPool met de hoogste gunfactor. Als minister Leers deze humorvolle raps nu eens uit gaat delen als charme offensief in Polen..." (Menno Visser)
"Bolle Man is met afstand mijn favoriete track van het vandaag verschenen album 'Waardevolle Gezelligheid'. Boaz van de Beatz gaat in de overdrive en Mr Polska laat tussen alle stoere taal het een en ander horen over de moeizame periode dat hij het probeert te maken in muziekland." (Roosmarijn Reijmer)
"Betrokken, opruiend en feestelijk, een geengageerde artiest die wars is van zuurheid en wijzende vingertjes." (Willem van Zeeland)
2 No Future
"Popjournalist Gijsbert Kamer laat met een knappe mix van persoonlijke herinneringen en parate kennis de punkjaren herleven. Hij etaleert weer eens even waarom hij de Pop Pers Prijs ooit won." (Menno Visser)
"Nu is hij er dan eindelijk, de grote punktentoonstelling van het Centraal Museum in Utrecht met werken van Basquiat, Rob Scholte, Hugo Kaagman, Keith Haring en Rammelzee en niet te vergeten de televisiebeelden van de VPRO en de platenhoezen van Oscar Smit." (Willem van Zeeland)
3 Dry The River (live @3voor12radio/Tivoli)
"Razendknappe samenzang bekoort een uitverkocht Tivoli De Helling. Zou raar lopen als ze niet snel Paradiso uitverkopen." (Menno Visser)
"Halverwege wordt het intenser, luider, strakker. De band kijkt elkaar aan en krijgt een steeds grotere glimlach. In de climax gaat de drum voluit, maar de violen blijven er strak bovenuit zingen." (Roosmarijn Reijmer)
4 Disappears - Pre Language
"De psychedelische gitaarmuren zorgen ervoor dat de nummers bij vlagen exploderen, en er veel dynamiek in de muziek zit." (Sjoerd Huismans)
"De venijnigheid van The Fall, de grooves van de krautrock en de fijne drums van Steve Shelley (Sonic Youth) maken samen een heel erg fijn en opzwepend album." (Stephan van Peursem)
5 3voor12draait playlist op Spotify
"Hiep hiep hoera, de tienduizendste subscriber heeft zich aangesloten bij mijn Spotify playlist met nieuwe muziek. Elke week weer een paar tracks erbij (inmiddels ruim 2300)." (Atze de Vrieze)
6 Bruce Springsteen: Wrecking Ball
"Eindelijk een popartiest die gehoor geeft aan de oproep van Bob Geldof tijdens SXSW vorig jaar om op te staan tegen de bankiers. Dankzij hem is het nu al een Pinkpop om naar uit te kijken." (Willem van Zeeland)
7 Mark Lanegan live @ Effenaar, Eindhoven, 01-03-12
"Als Lanegan "Did you call for the night porter" (When Your Number Isn't Up) bromt, staat het kippenvel er alweer op. Die roestige stem is goud en met Blues Funeral is het repertoire van een forse kwaliteitsimpuls voorzien." (Ingmar Griffioen)
8 Justice live in Paradiso 28-02-2012
"De zwetende massa ging vanaf de eerste seconde hard op de oude hits, maar ook op nieuwe tracks als Horsepower, Civilization en vooral afsluiter Audio Video Disco. Wat een intens feest. Deze gasten kunnen nog altijd rustig ieder festival en iedere club moeiteloos op zijn kop zetten." (Atze de Vrieze)
9 Scuba - Personality
"Begin februari stond Scuba in Trouw en daar liet hij al zien hoe goed hij is. Op de plaat valt het misschien nog wel beter op zijn plaats. Luister eens naar The Hope of July en iedere electronische muziekliefhebber zal verkocht zijn." (Christiaan Walraven)
10 Lambchop - Mr. M
"Helemaal terug en in het middelpunt van mijn belangstelling. Mooie, sfeervolle plaat, die me ontroerd en betoverd." (Stephan van Peursem)

Menno Visser draait:

Mr. Polska - Waardevolle Gezelligheid (Nouveau Riche/AT/Rough Trade)
De knuffelPool met de hoogste gunfactor. Als minister Leers deze humorvolle raps nu eens uit gaat delen als charme offensief in Polen...
Dry The River (live @ Tivoli De Helling, Utrecht, 28 februari)
Razendknappe samenzang bekoort een uitverkocht Tivoli De Helling. Zou raar lopen als ze niet snel Paradiso uitverkopen.
De No Future jaartalstukken (nieuwsberichten op de site)
Popjournalist Gijsbert Kamer laat met een knappe mix van persoonlijke herinneringen en parate kennis de punkjaren herleven. Hij etaleert weer eens even waarom hij de Pop Pers Prijs ooit won.

Atze de Vrieze draait:

Monolake - Ghosts (album, Imbalance Computer Music)
Luisterde vanmorgen met ingehouden adem naar Monolake album Ghosts. Complexe, ruimtelijke ritmes, onheilspellende soundscapes zonder spookhuissfeertje. Volgende week vrijdag op 5 Days Off, maandag een interview met producer/professor Robert Henke op 3voor12.
Justice live in Paradiso 28-02-2012
Het kon de zwetende menigte in Paradiso helemaal niets schelen dat het tweede Justice album geflopt is en dat de twee Fransen aankwamen met oude decorstukken (lees: een stapel nep-Marshalls en een lichtgevend kruis). Ze gingen vanaf de eerste seconde hard op de oude hits, maar ook op nieuwe tracks als Horsepower, Civilization en vooral afsluiter Audio Video Disco. Wat een intens feest. Deze gasten kunnen nog altijd rustig ieder festival en iedere club moeiteloos op zijn kop zetten.
3voor12 draait playlist op Spotify
Hiep hiep hoera, de tienduizendste subscriber heeft zich aangesloten bij mijn Spotify playlist met nieuwe muziek. Elke week weer een paar tracks erbij (inmiddels ruim 2300). Met deze week onder meer Bruce Springsteen, Alt-J, Monolake, Frankie Rose en The Magnetic Fields.

Roosmarijn Reijmer draait:

Mr Polska - Bolle Man
Met afstand mijn favoriete track van het vandaag verschenen album 'Waardevolle Gezelligheid'. Boaz van de Beatz gaat in de overdrive en Mr Polska laat tussen alle stoere taal het een en ander horen over de moeizame periode dat hij het probeert te maken in muziekland. "Nachten in fabriek, geld van muziek. Een ding komt overeen, vies van werken is ie niet".
Dry The River - Lion's Den
Tijdens de livesessie van Dry The River in 3voor12radio realiseerde ik me dat er iets bijzonders aan het gebeuren was. De track 'Lion's Den' van hun volgende week te verschijnen album begint nietsvermoedend rustig. De bandleden stonden erbij zoals iedere band er doorgaans bijstaat tijdens een live sessie: hoofd naar beneden, geconcentreerd op hun instrument. Maar halverwege wordt het intenser, luider, strakker. De band kijkt elkaar aan en krijgt een steeds grotere glimlach. In de climax gaat de drum voluit, maar de violen blijven er strak bovenuit zingen. En dat terwijl de band opeengepakt staat in de bandjesruimte van 3FM. Na afloop slaan ze elkaar op de schouders, blij met het resultaat. Gelukkig zijn er beelden van. Het is het tweede nummer in het bovenstaande youtube-filmpje.
Monkees - Valleri
Ik heb medelijden met Davey Jones van The Monkees. In zn glorietijd moest hij vechten om bij The Monkees z'n eigen liedjes te mogen schrijven, in zijn nadagen stond hij in een theehuis bij Disney's Epcot in Florida The Monkees hits te spelen (ik ben van schaamte doorgelopen) en nu is hij ook nog te vroeg overleden. Hij werd slechts 66 jaar en overleed in zijn slaap aan een hartstilstand. Iedereen kent de grote hits, ik wil graag een fijne nugget tippen: Valleri.

Ingmar Griffioen draait:

Mark Lanegan live @ Effenaar, Eindhoven, 01-03-12
Waarschijnlijk al de vijfde of zesde keer dat ik Mark Lanegan zag, maar de man blijft boeien. Ook al beweegt hij geen meter, hangt hij het hele concert krampachtig aan de microfoonstandaard en toont hij geen enkele emotie (een zekere getergdheid zit in zijn gegroefde gelaat gebeiteld); als Lanegan "Did you call for the night porter" (When Your Number Isn't Up) bromt, staat het kippenvel er alweer op. Die roestige stem is goud en met Blues Funeral is het repertoire van een forse kwaliteitsimpuls voorzien.
Birth Of Joy - Life In Babalou (Suburban)
Best wel opwindende psychrock met orgel, gewoon uit eigen land dames en heren! Birth Of Joy vliegt er met Smile al heel prettig in en zeker de eerste drie nummers zijn helemaal raak. Goed om te merken dat de sterke live-shows niet alleen tot een platendeal, maar nu ook tot een goed debuutalbum geleid hebben. Die live-show check je zaterdag 3 maart in Atak, Enschede en donderdag 8 maart in LVC, Leiden. Frontman Kevin wil met het trio knallen als 'sixties on steroids'.
Pathfinder - Broken Transistors Mixtape
Erg fijne mixtape van Pathfinder, aka Utrechter Michiel Uijterwaal. Een veelzijdige jonge producer, die we onder meer kennen als dubstep-dj (Kapabel & Broeky D) en die als Shock And Awe electro, house en dubstep mixt. Deze mixtape is goed voor dertig heftige minuten glitchy hiphop. Check ook deze NYE dj-set.

Willem van Zeeland draait:

Bruce Springsteen - Wrecking Ball (album)
Eindelijk een popartiest die gehoor geeft aan de oproep van Bob Geldof tijdens SXSW vorig jaar om op te staan tegen de bankiers. En dan is het uitgerekend The Boss die leiderschap toont met een enerverende plaat met de vertrouwde Springsteen-sound, al weeft hij er deze keer wel een verrassende folklijn doorheen. Dankzij hem is het nu al een Pinkpop om naar uit te kijken.
Mr Polska - Waardevolle Gezelligheid (album)
Niet alleen de rockveteranen tonen hun engagement: Wij hebben Mr Polska. Hij was uitgebreid in het nieuws met zijn Meldpunt Waardevolle Gezelligheid waar je je positieve momenten met Polen kunt aanmelden. Nu is er het gelijknamige album waarvoor tijdens Twitter explodeerde tijdens het release-moment (afgelopen middernacht). Betrokken, opruiend en feestelijk, een geengageerde artiest die wars is van zuurheid en wijzende vingertjes.
God Save The Queen - Centraal Museum - Utrecht (tentoonstelling)
Er was al heel veel media-aandacht de afgelopen weken: 6 pagina's NRC, 22 pagina's VPRO Gids, een dagelijkse rubriek op 3FM en een speciale Luisterpaal op 3voor12 en nu is hij er dan eindelijk, de grote punktentoonstelling van het Centraal Museum in Utrecht met werken van Basquiat, Rob Scholte, Hugo Kaagman, Keith Haring en  Rammelzee en niet te vergeten de televisiebeelden van de VPRO en de platenhoezen van Oscar Smit.

Sjoerd Huismans draait:

Disappears – Pre Language
Erg tof, deze rauwe noise/shoegaze/garage muziek van de Amerikaanse band Disappears, met ex-Sonic Youth lid Steve Shelley in de gelederen. De psychedelische gitaarmuren zorgen ervoor dat de nummers bij vlagen exploderen, en er veel dynamiek in de muziek zit. 1 April in Paradiso (geen grap)!
Noisia – Split The Atom Special Edition
Noisia gaat helemaal met zijn tijd mee: gericht op de Amerikaanse markt bracht het Groningse trio een remix-versie van album Split The Atom uit. Vol met op Amerikaanse leest geschoeide, harde dubstep. Maar de roots wordt niet volledig losgelaten: nieuwe track Could This Be bevat een ouderwetse drum ’n bass beat.
Andrew Bird – Break It Yourself
Deze ochtend op de redactie stond hij op en het moet gezegd worden dat het de multi-instrumentalist een heerlijke soundtrack levert voor de kop koffie op de nog enigszins lome ochtend. De overheersende viool draagt de nummers.

Stephan van Peursem draait:

Lambchop - Mr. M (City Slang/Konkurrent)
Helemaal terug en in het middelpunt van mijn belangstelling. Mooie, sfeervolle plaat, die me ontroerd en betoverd.
Dead Neanderthals - Jazzhammer/Stormannsgalskap (Burning World)
Heerlijke repetitieve noise en riffs de ene track, fijne impro op de andere. Twee tracks zijn genoeg om me te overtuigen. Hele fijne band. Goede aanvulling op het Nederlandse muzieklandschap. Zou mooi zijn als deze mannen volgend jaar op Noorderslag staan.
Disappears - Pre Language (Kranky/Konkurrent)
De venijnigheid van the Fall, de grooves van de krautrock en de fijne drums van Steve Shelley (Sonic Youth) maken samen een heel erg fijn en opzwepend album. Live nog beter. Gaat dat zien!

Christiaan Walraven draait:

Pulled Apart By Horses live in Sugar Factory, Amsterdam, 25-2-2012
Wat een energie hebben de gasten van Pulled Apart By Horses zeg! vorig jaar zag ik ze op Eurosonic en was verpletterd. Nu in Amsterdam opnieuw. De vier Britten geven absoluut alles op het podium, zonder dat hun caperiolen afdoen aan het strakke spel. Heel erg vet, ik wil meer!
St Vincent live in de Melkweg, Amsterdam, 29-2-2012
Ook het optreden was adembenemend, maar op een hele andere manier. Prachtige nummers, een geweldige show met schitterend licht en precies genoeg publiek om het aangenaam te maken in de grote zaal van de Melkweg. Binnenkort te zien op 3voor12.
Scuba - Personality (Hotflush Records/N.E.W.S.)
Begin februari stond Scuba in Trouw en daar liet hij al zien hoe goed hij is. Op de plaat valt het misschien nog wel beter op zijn plaats. Luister eens naar The Hope of July en iedere electronische muziekliefhebber zal verkocht zijn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12