Zo groeide het idee bij de vijf leden van de Vlaamse band om nu eens snel aan een nieuw album te beginnen. Tussen de tournees door bovendien, want de band had al wel zo'n 100 shows gedaan sinds de vorige albumrelease in juli 2011 maar het zomerfestivalseizoen moest nog beginnen. "Acht maanden later", schatert de enthousiaste dEUS-frontman aan de telefoon. "Zo kan het dus ook!" De bandleden, de harde kern van vijf speelt al zeker acht jaar samen, waren volgens Barman ook wel even klaar met de vaste patronen van een release. "We zijn als band al bijna twintig jaar bezig, en elke keer dat hele circus met die honderden interviews... Laten we het eens anders proberen en 'm gewoon droppen. Met heel weinig info en dan kunnen mensen gewoon luisteren."
Quatre Mains eerste Franse dEUS nummer ooit
De actie om middernacht leverde een hoop reacties op 'uit alle windstreken'. "Heel fijn", grinnikt Barman. "Zelfs vrienden reageerden: 'godverdomme en ik wist van niks'." Hij weet dondersgoed dat het erbij hoort, maar ervoer het perscircus na de vorige plaat niettemin als afzien. "Keep You Close was toch een persoonlijke plaat, en dat was ook goed, en ik moest dat gaan uitleggen. Op een gegeven moment ben je interviews aan het geven over interviews en of je kinderen wilt...dat ging nergens meer over. Dit was een hele impulsieve actie en het voelde juist."
Misschien nog wel opmerkelijker dan de surprise is de eerste single Quatre Mains, die volledig in het Frans is. "Dat is ook iets nieuws voor ons", geeft Barman toe, die voor de soundtrack van zijn film Any Way the Wind Blows wel Max Berlin's Elle Et Moi selecteerde. "Maar zelf hebben we het alleen in covers gedaan. Ik zat een beetje vast met dit nummer, met hoe ik het tekstueel en melodieus moest doen, opeens kwam dit eruit en zo is het gebleven. Dat is het geluk dat wij als Belgen hebben; dat Frans ons niet helemaal vreemd is. Et Voilà, het is op de radio nu."
Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social' aan te vinken. Waarom is dit nodig?
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social' aan te vinken. Waarom is dit nodig?