Jameszoo en Krampfhaft naar New York voor Red Bull Music Academy

Nederlandse dance-artiesten mogen dit najaar o.a. met Flying Lotus werken

Ingmar Griffioen ,

Jameszoo en Krampfhaft zijn geselecteerd voor de Red Bull Music Academy, een prestigieuze conventie met workshops en lezingen. De twee Nederlandse producers, afgelopen weekend goed presterend op Pitch, gaan dit najaar twee weken volledig verzorgd naar New York en mogen onder meer met Flying Lotus aan de slag. "Dit is huge. Er waren ruim vierduizend aanmeldingen en ik ben één van de zestig die erheen mag!", reageert Joris van Grunsven (Krampfhaft). Mitchel van Dinther (aka 12van3voor12 artiest Jameszoo): "Het is een broedplaats, waar ze elk jaar de huidige talenten heen sturen om te werken met grootheden."

"You know that thing called the Red Bull Music Academy? I got in bitches!!!!", juichte Van Grunsven op Facebook. In het verleden konden de uitverkorenen leren van artiesten als Erykah Badu, MF Doom, Steve Reich, Gilberto Gil, James Murphy en dit jaar dus in ieder geval Flying Lotus. Van Grunsven: "Dat vind ik wel te gek, ik ben ben benieuwd wat hij te vertellen heeft." Van Dinther: "Wat hij doet is heel erg tof. Er worden binnenkort nog meer namen aangekondigd. Ik heb al wat gehoord... en dit wordt echt een groot ding." Krampfhaft is vooral ook benieuwd naar wie de lezingen gaat geven. "Ik heb veel oude lezingen via internet gezien en dat is wel erg interessant."

Dat twee van de zestig geselecteerden uit Nederland komen, vinden de Utrechtse en Bossche producer niet zo gek. "Het lijkt of mensen nog altijd verbaasd zijn dat Nederlandse dance goed bezig is", oordeelt Krampfhaft. "Dit is heel gaaf, maar niet zo bijzonder." Jameszoo beaamt: "Het is misschien wel uitzonderlijk omdat dit een klein land is, maar ook weer niet omdat Nederland echt goed bezig is qua elektronische muziek. Er gebeuren hier nu hele toffe dingen. Krampfhaft is één van mijn favoriete producers en het zegt genoeg dat hij ook gekozen is." Wel bijzonder is dat beiden op hetzelfde label zitten: het Nederlandse Rwina Records van Amsterdammer Akkachar.

Twee weken lang, van 30 september tot 12 oktober, wordt volgens Jameszoo alles geregeld. "Je wordt elke dag naar de studio gereden om muziek te maken en lezingen bij te wonen. De bedoeling is dat mijn netwerk groter wordt, dat ik veel contacten opdoe en met gelijkgezinden kan werken." Krampfhaft heeft vergelijkbare verwachtingen van het New Yorkse avontuur: "Ik hoop leuke contacten te leggen met mensen die muziek maken en ik hoop op een inspirerende twee weken. Ik verwacht niet per se dat ik er productietechnisch veel op vooruit zal gaan, daarvoor ben ik al te lang bezig. Maar je weet het natuurlijk nooit. Ik ga er heel open heen."

3voor12 sprak Jameszoo onlangs nog over zijn aanstaande album, waarvoor hij met een dozijn artiesten samenwerkt. Lees hieronder meer. Jameszoo zal voor 3voor12 verslag doen van zijn New Yorkse belevenissen.