Postema erkent dat het nog maar afwachten is of zijn Fingerspitzengefühl klopt, maar heeft vertrouwen. "Als er iets nog groeit in de muzikantenmarkt, is het vooral het aandeel mensen die thuis bezig zijn. Zij voelen zich misschien nog niet eens muzikant of dj, maar we weten dat ze er zijn. De komende maanden moet blijken of het er duizend, tienduizend of honderdduizend zijn. Het zullen er in ieder geval tien zijn, want zoveel abonnees hadden we vandaag het eerste uur al binnen."
Een blad drijft op drie inkomstenbronnen: abonnees, losse verkoop en advertenties. Het eerste Home Recording Magazine heeft veel advertenties, maar daarvan alleen kan het blad niet bestaan. "Uiteindelijk hebben we zeker 1500 abonnees nodig", zegt Postema. "In het begin is het dus even flink investeren, maar we gaan ervan uit dat we dat aantal in een jaar hebben gehaald." Het blad zal sowieso vier keer uitkomen.
In Amerika is het tweemaandelijkse Tape Op al sinds 1996 een voorbeeld van een succesvol blad voor homerecording. In Nederland is het niet realistisch om vaker dan vier keer per jaar te verschijnen, denkt Postema. "Elke maand een blad voor thuismuzikanten vullen is in deze tijd niet zo slim. Bovendien staat het blad zo vol, dat wij denken dat je er best drie maanden verder mee kunt. Zo blijft het ook betaalbaar voor abonnees. 25 euro is een avondje minder bier drinken en dan heb je het hele jaar lol."
Expert vs. laagdrempeligheid
Torre Florim van De Staat vertelt in het eerste nummer hoe je natuurlijk klinkende drumtracks programmeert, Tommy Ebben laat zien hoe hij het nummer Louisiana liet mixen en de lezer krijgt een kijkje bij diverse zolderstudio's en een rondleiding in het laboratorium van de internationaal vermaarde (progrock/metal-producer Arjen Lucassen. Home Recording Magazine werkt verder met tien schrijvers, merendeels freelancers. Hoewel het blad wordt volgeschreven door experts, is juist de laagdrempeligheid de kracht, meent de uitgever. "Het is echt een instapblad. Natuurlijk is het ook wel technisch, maar dan vanuit de praktijk. We gaan er vanuit dat iedereen niks weet en leggen bijvoorbeeld ook uit wat compressie is. Waar andere bladen vol met nieuwe trucs zitten, vertellen wij hoe je met weinig spullen toch thuis je eigen plaat kunt opnemen. Veel mensen lopen thuis telkens tegen dezelfde problemen aan. Wij hopen dat te veranderen. Dat zou ons unique selling point moeten zijn."
Nieuw blad voor de thuismuzikant: Home Recording Magazine
"Hoe je met weinig spullen toch thuis je eigen plaat kunt opnemen"
De uitgever van muzikantenbladen Musicmaker en De Bassist richt zich nu ook nadrukkelijk op de thuismuzikant. Vandaag verscheen de eerste editie van kwartaalblad Home Recording Magazine. Uitgever Mark Postema is niet bang om 'tegen de stroom in te investeren'. "Crisis of niet; er zijn nog steeds muzikanten en steeds meer zijn er thuis bezig. Aangezien andere tijdschriften behoorlijk insteken op de professionele markt, denken wij dat hier plek voor is. We kennen de advertentiemarkt aardig en verder is het vooral Fingerspitzengefühl."