Na SOPA is nu dit anti-piraterijverdrag gesneuveld. Gisteren vreesde Bits Of Freedom, platform voor digitale burgerrechtenactivisten, nog dat de stemming over het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) zou worden uitgesteld. De Christendemocratische fractie (EVP) was voornemens om tijdens de plenaire vergadering vandaag het Europarlement te vragen om uitstel, totdat het Europese Hof met een oordeel over ACTA zou komen. Het bleek uitstel van executie.
Het ACTA verdrag is in het parlement met 478 stemmen tegen verworpen, zo noteerde BNR. Slechts 39 Europarlementariërs zouden voor gestemd hebben. 165 leden onthielden zich van stemming.
Theoretisch zou ACTA alsnog geldig kunnen worden, als de Verenigde Staten en andere landen het verdrag ratificeren. Tien naties zouden overleg voeren over ratificatie, maar de levensvatbaarheid is na de Europese afwijzing nihil, zo legt Torrentfreak uit. "Zonder de steun van de Europese Unie is ACTA dood."
Veel juichende reacties op internet:
- The Pirate Bay-oprichter Peter Sunde twittert:
YEEEY #ACTA IS DEAD IN THE EUROPEAN UNION! Let's start the fight against the next thing coming instead!
- Bits Of Freedom twittert:
Europarlement tegen #ACTA: "hello democracy, goodbye #ACTA"
- D66 Europarlementariër Sophie in 't Veld reageert op twitter:
Results ?#ACTA? 478 against, 39 for, 165 abstentions. Rejected!!! :)
Democracy - back room deals 1:0 #ACTA
'Verwerpen ACTA is overwinning van de Europese burger'
Judith Sargentini vindt het "verwerpen van ACTA een overwinning van de Europese burger", zo betoogt de GroenLinks-Europarlementariër in een artikel op de GL-site.
Pleidooi BoF voor modernisering auteursrecht
Bits of Freedom: "ACTA is verslagen, nu is het moment om door te pakken: Politiek: moderniseer het auteursrecht." De organisatie pleit in een artikel voor politiek doorpakken.
Europees Parlement wijst ACTA ook af
Grote meerderheid parlementariërs tegen: 478 tegen 39
Het Europees Parlement heeft zich in grote meerderheid tegen ACTA uitgesproken. De afwijzing komt niet als een verrassing, aangezien de afgelopen maanden meerdere Europese landen verklaarden ACTA niet te zullen ratificeren. Het demissionaire kabinet besloot twee weken terug ACTA niet te tekenen. Eind mei keurde de Tweede Kamer ACTA al definitief af. De Nederlandse Europarlementariërs Judith Sargentini (GroenLinks) en Sophie in 't Veld (D66) reageren opgetogen.