3voor12 bespreekt Album van de week (28): Dio

Nieuwe Dio levert energiek festivalalbum

Jorinda Teeuwen ,

Dio is veranderd. Hij wist zijn jeugdproblemen – die in debuut Rock ’n Roll de hoofdrol speelden – van zich af te zetten en te genieten van het leven. Dio geniet van het leven alsof het elke dag een festival is, zijn eigen festival wel te verstaan en met zichzelf als hoofdact. Na het elektronische uitstapje Computerliefde (EP), speelt de Amsterdamse rapper nu weer met een band. Het gloednieuwe album Benjamin Braaf’s Festival – energieke cross-over hiphop – is deze week het Album van de Week.

Openingstrack Festival zet direct de sfeer van het album neer. Het gaat over het festival dat hij op 12 augustus ook daadwerkelijk gaat geven in het Vondelpark in Amsterdam. Een droom die uitkomt, zo lijkt hij te willen zeggen met Festival. Voor diegene die niet weet wie de zanger is die de track opent – ook op de redactie van 3voor12 was het een punt van discussie – het is producer SirOJ himself. Eén van de sterkste songs is Diu & Zaf. Dat het nummer met veel plezier is geschreven is te horen. Het enthousiasme waarmee gerapt wordt, de woordgrappen, het fragmentje van Baby van het album Rock ’n Roll en het refrein dat wordt gezongen in het Brabants. Zo leren we ook dat Dio & Sef in het Brabants Diu & Zaf is.

Iemand die veel invloed op het album heeft gehad is Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid, Voicst), wat Benjamin Braaf’s Festival ook voor niet-hiphopliefhebbers een fijn album maakt. Op Ongetiteld wordt Dio na 2.40 minuten bijgestaan door een koortje dat zo op een Voicst-album had kunnen staan. Ook single Ze Houdt Van Me komt van zijn hand, daar heeft Bomhof de muziek en de tekst van het refrein geschreven. Het overkoepelende thema is de liefde, zowel verliefdheid als liefdesverdriet wordt uitgebreid behandeld. Single Ze Houdt Van Me is een ode aan zijn vriendin, waarbij zangeres en actrice Hadewych Minis een zweverige break verzorgd. Je moet er van houden, niet voor niks is die andere single Dansen In Jou beter ontvangen dan Ze Houdt Van Me.

Er zitten twee rustmomenten in het tweede album van de Amsterdamse rapper. Cupido – ook weer over de liefde – en Zwart, dat geïnspireerd is op zijn moeder. Dio bezingt hoe Surinaamse vrouwen vaak alleen met kinderen achterblijven. Het is een melancholisch nummer, enigszins depressief en het lijkt daarom ook enorm af te steken bij de rest van het album, maar het is juist één van de hoogtepunten, omdat het zo persoonlijk is.

Afsluiter Techno RMX is het enige compleet elektronische nummer. Het is daarnaast ook het vaagste nummer, met teksten van Vjeze Fur (De Jeugd van Tegenwoordig) die je nauwelijks kunt verstaan.

In het Vondelpark in Amsterdam vindt op 12 augustus het heuse Benjamin Braaf’s Festival plaats, de officiële releaseparty van het album. En zo komt Dio’s tekst – Dit is mijn festival en ik ben de hoofdact – in openingstrack Festival direct uit. Het wordt een Dio & Friends optreden, met uiteraard alle artiesten die ook zijn te horen op het album. Het optreden begint om half 3 en is gratis te bezoeken. Dio geeft ook een show op Lowlands.