Dio, de problemen voorbij

“Album met Sef moet er gewoon komen”

Jorinda Teeuwen ,

Een nieuw album met een nieuwe sound: Benjamin Braaf’s Festival. Dio met een vleugje Voicst is misschien nog de beste beschrijving. Vrijdag 6 juli komt het nieuwe album van Dio uit, maar het is nu al te beluisteren op de 3voor12 Luisterpaal. De plaat wordt omringd door liefde, zowel verliefdheid als liefdesverdriet. "Zo is het leven ook, haat en liefde.” Benjamin Braaf’s Festival gaat over persoonlijke ervaringen van de Amsterdamse rapper. Over een relatie die uitging en over de twijfel die er was bij zijn huidige vriendin. “We hebben er toen een punt achtergezet. Maar na de break ben ik steeds meer van haar gaan houden en we zijn nu weer bij elkaar.” Er staat echter niet veel drama op de plaat. Tracks als Springmuziek en opener Festival maken er een feestje van.

Benjamin Braaf is Dio’s alterego. "Ik vind Benjamin een mooie naam en het betekent jong - Forever Young - dat vind ik mooi." Dio – in zijn paspoort staat Diorno Dylyano Braaf – heeft op het album samengewerkt met producer SirOJ, die al eerder met onder andere Jiggy Djé en Kempi & Winne werkte. Voordat de plaat werd gemaakt, was het de bedoeling dat Dio met drie verschillende producers zou samenwerken, maar het klikte zo goed met SirOJ (echte naam Joris Titawano) dat hij het hele album heeft geproduceerd. "SirOJ vroeg mij of ik aan zijn album Goed Ontmoet wilde werken en nu is het dus andersom. Het voelde goed. Ik ben niet bang om dingen uit te proberen en we vullen elkaar goed aan. Als ik een idee had, maakte hij dat nog toffer. Bij de track Festival moest het een vrolijke Motown-feel krijgen. SirOJ kwam met een hele toffe baslijn en refrein. Dat is ook het nummer waar deze plaat mee begon."

De invloed van Tjeerd Bomhof
Het thema liefde komt in veel nummers terug. “Drie jaar geleden woonde ik samen met mijn vriendin, maar dat ging uit. Ook met mijn huidige vriendin ging het niet zo soepel. Ik was te nieuwsgierig naar het leven. Ik dacht steeds 'hoe is het nu als…’ Daarom heb ik er een punt achter gezet. Nu zijn we weer bij elkaar. Na de break ben ik steeds meer van haar gaan houden." Daar gaat dan ook de single Ze Houdt Van Me over. Het nummer is grotendeels geschreven door Tjeerd Bomhof (Voicst, Dazzled Kid). "Het nummer gaat over de relatie die ik nu heb en die heel goed gaat. Zelf had ik dit nummer nooit zo geschreven, dat is zeker de invloed van Tjeerd geweest. Hij heeft de melodie en het refrein geschreven." In de song is een bescheiden rolletje weggelegd voor actrice Hadewych Minis, die nu haar zinnen heeft gezet op een muziekcarrière. “We zitten in dezelfde vriendengroep. Ik zag haar twee jaar geleden optreden op de Parade en dat vond ik heel tof. Toen besloten we dat we samen een nummer moesten opnemen.” De invloed van Tjeerd Bomhof is ook in andere songs te horen. Vooral de koortjes van Ongetiteld klinken erg Voicst-achtig. “Hij heeft ook de gitaar- en melodielijnen in de track geschreven.”

Eerbetoon aan Surinaamse vrouwen
Benjamin Braaf's Festival bevat een mengeling van stijlen. "Ik luister zelf naar veel verschillende soorten muziek en dat hoor je ook terug op de plaat. Ik luister bijvoorbeeld naar Black Keys, maar ook naar The Prodigy. Het is niet zo dat ik dat direct overneem, maar Springmuziek heeft bijvoorbeeld wel dezelfde energie als The Prodigy.” Vier jaar geleden vatte hij zijn debuutalbum Rock ’n Roll nog kort samen met ‘meisjes, probleemverleden en zichzelf ophemelen’. De problemen verdwenen en slechts de andere twee bleven over. “Ik geniet veel meer dan vroeger en ik doe ook alleen maar dingen die ik leuk vind.” Het meest persoonlijke en tevens serieuze nummer is Zwart. “Zwart is de bijzonderste track voor mij. Het is een eerbetoon aan de Surinaamse gemeenschap en gebaseerd op mijn moeder. Vrouwen blijven vaak alleenstaand achter, ik zag dat heel dichtbij bij mijn moeder en mijn oma.” Toch lijkt het in de song alsof Dio over tienermoeders zingt. “Dat was ook wel het idee. Ik heb bij een aantal Surinaamse vriendinnen gezien dat zij vroeg zwanger raakten. Surinaamse vrouwen zijn heel trots, dat zetten ze niet zo snel opzij. Ze voeden liever het kind alleen op, dan dat ze een stap terug doen voor hun man. Ik vind dat heel knap. Mijn moeder is een hele krachtige vrouw."

“Sef en ik boksen tegen elkaar op”
Dio’s laatste EP Computerliefde bevat veel elektronische muziek, terwijl deze festivalplaat weer meer teruggaat naar de basis: het debuut Rock ’n Roll. “Het is net in welke vibe ik zit. Als ik zin heb ik elektronische muziek, dan maak ik dat. Ik had nu zin in deze plaat. Ik probeer het spannend te houden. Ik bedenk steeds een manier om mijn plaat nog beter te maken dan de vorige.” Dio is in zijn hoofd al bezig met een volgende plaat. “Ik denk dat het volgende album een mix wordt van een band en elektronische muziek, maar dat kan ook weer veranderen. Het hangt echt van mijn bui af.” Dat er een album samen met Sef komt, is zo goed als zeker. “Die moet er gewoon komen, geproduceerd door SirOJ.” Volgens Dio schrijft hij betere songs samen met Sef dan alleen. “Sef is mijn beste vriend en we halen het beste uit elkaar. Als we samen schrijven boksen we tegen elkaar op. Het is leuker dan alleen schrijven. Bij Diu & Zaf wisselen we de tekst steeds af en het is dan de kunst om steeds een stapje verder te gaan. De tracks die Sef en ik samen schrijven zijn de beste. Je wilt jezelf tegenover elkaar bewijzen.”

In augustus speelt Dio met band op Lowlands. Zijn optreden op het festival in 2010 was een hoogtepunt. “De sfeer op Lowlands is echt geweldig. De saamhorigheid en de liefde die je voelt is heel tof. De laatste keer dat ik op Lowlands stond was zeker een hoogtepunt voor mij.” Live wordt Dio een groot feest, zo voorspelt de Amsterdammer. “Ik wil live meer bieden dan op de plaat. Het publiek moet gewoon helemaal los gaan en niet met het idee naar huis gaan dat ze het op de cd ook zo hadden kunnen horen. Maar er moet wel een rustmomentje in de show. Cupido speel ik ook gewoon live, dat is een break in de show, een rustmomentje.”

Dio hoofdact van eigen festival
Met een albumtitel als deze, moet er wel iets speciaals komen. In de achtertuin van Dio, het Vondelpark in Amsterdam, vindt er op 12 augustus het heuse Benjamin Braaf’s Festival plaats. De officiële releaseparty van het album. “Er zit expres een maand tussen het uitbrengen van de plaat en het concert in het Vondelpark. Normaal is op de dag van de albumrelease ook een concert om te kijken hoe de plaat wordt ontvangen door het publiek. Ik wil dat de bezoekers van het festival de plaat al kennen.” En zo komt Dio’s tekst – Dit is mijn festival en ik ben de hoofdact – in openingstrack Festival direct uit. Het wordt een Dio & Friends optreden, met uiteraard alle artiesten die ook zijn te horen op het album. Het optreden begint om half 3 en is gratis te bezoeken.