Ook website GroenLinks woensdag op zwart i.v.m. SOPA

Politieke partij sluit zich aan bij protest tegen piraterijen

Atze de Vrieze ,

GroenLinks doet morgen mee aan de protestactie tegen de Amerikaanse piraterijwetten SOPA (Stop Online Piracy Act) en het daaraan gerelateerde PIPA (Protect IP). Vanaf morgenochtend 07:00 uur plaatst de partij een zwart scherm op zijn homepage. Dat vertelde GroenLinks Kamerlid Arjan El Fassed vanavond bij Roosmarijn Reijmer in 3voor12radio. "De actie laat zien wat er uiteindelijk kan gebeuren als dit soort wetgeving er door komt. Dan kunnen websites daadwerkelijk op zwart gaan."

El Fassed stelde onlangs al vragen aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Hij is bezorgd na geruchten dat de Amerikaanse regering druk uitoefent op ondermeer de  Spaanse regering om strenger op te treden tegen piraterij. "Ieder vrijheidslievend mens moet zich tegen dit soort wetgeving verzetten. President Obama heeft zich tegen het concept wetsvoorstel uitgesproken, maar het is nog niet van tafel. Bedrijven als Wikipedia maken zich terecht zorgen." Volgens El Fassed is het niet nodig om streng op te treden tegen piraterij op internet. "De industrie moet gewoon met nieuwe verdienmodellen komen. De ontwikkelingen gaan enorm snel, en het is niet zo dat we minder muziek kopen of minder naar de bioscoop gaan."

De actie is een initiatief van open source encyclopedie Wikipedia. Zo'n 1800 Wikipedians gingen met elkaar in discussie over de op handen zijnde wet, en besloten dat een protestactie nodig was om een signaal af te geven. Verschillende technologiebedrijven (o.a. Mozilla en Reddit) sloten zich bij de actie aan. SOPA is bedoeld om de rechten van auteurs beter te kunnen beschermen, en kan leiden tot vergaande maatregelen. 24 januari moet over de wetten gestemd worden. 

Eerder vanavond kondigde de Piratenpartij al aan ook met de actie mee te doen. De websites van verschillende Piratenpartijen in heel Europa gaan morgen op zwart. "De officiële motivatie voor deze wetgeving is om online inbreuk op auteursrechten te stoppen. De auteursrechtmonopolisten en hun lobbyisten, zoals de Motion Picture Association of America (MPAA), zijn erop gebrand deze wetgeving snel door te drukken, zodat zij geen winst ‘verliezen’ aan mensen die bestanden delen op het internet."