Een meerderheid in de Tweede Kamer zegt dat het verdrag misschien op gespannen voet staat met het Grondrechtenhandvest van de Europese Unie en met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Volgens de Kamer kan het verdrag pas worden getekend als overduidelijk vaststaat dat het niet in strijd is met de grondrechten. Een motie daarover van GroenLinks, D66, PvdA en SP wordt ook gesteund door de PVV, waardoor een meerderheid ontstaat.
De bewuste motie is hier te vinden. Een van de opstellers, Groenlinks Kamerlid Arjan El Fassed, tweet dat deze inmiddels nog is aangescherpt.
Update: Zojuist is tijdens de stemmingen in de Tweede Kamer de motie ook officieel aangenomen.
Afgelopen weekend werd op verschillende plaatsen in Europa tegen ACTA gedemonstreerd, onder andere in Amsterdam. Gisteren werd tevens bekend dat Stichting Brein de eindversie van het verdrag nog te 'mager' vindt. Een wat twijfelachtig bericht middels een anonieme bron binnen de EU ging tevens de ronde. ”Wat nu legaal is voor Europese burgers zal ook in de toekomst, als ACTA van kracht is geworden, legaal zijn”, aldus de bron. Dit wordt overigens door diverse deskundigen en wetenschappers ontkent. Onlangs gaf de EU meer openheid over de onderhandelingen rondom ACTA.
Meerderheid Tweede Kamer tegen ratificatie ACTA
Motie GroenLinks, D66, PvdA en SP ook gesteund door PVV
De Tweede Kamer begint zich tegen het ACTA-verdrag te richten en vindt dat het niet geratificeerd moet worden. ACTA moet online piraterij voorkomen, maar tegenstanders zijn bang dat het de vrijheid van het internet zal beperken. Minister Verhagen heeft al eerder aangegeven dat deze zorgen niet terecht zouden zijn.
Update: Zojuist is tijdens de stemmingen in de Tweede Kamer de motie ook officieel aangenomen.