De beslissing is rigoureus en opvallend. De universiteit sluit immers niet alleen uploaders af, maar ook downloaders. Het uploaden van beschermd materiaal is in Nederland niet toegestaan, het downloaden wel. Deze beslissing staat haaks op de vrije vergaring van informatie, een waarde die klinkt als een logisch uitgangspunt voor een universiteit. Maar woordvoerder Speekman vindt niet dat de universiteit te ver gaat door een techniek volledig te verbieden omdat hij ook voor onrechtmatige handelingen gebruikt wordt. "In het bittorrent protocol zijn downloaden en uploaden onlosmakelijk met elkaar verbonden", legt hij uit. "Om het downloaden goed op gang te brengen, moet je in elk geval in het begin ook uploaden, anders werkt het niet goed. Het is niet mogelijk om enkel het uploaden van bestanden te blokkeren."
Gisteren werd bekend dat BREIN na Ziggo en XS4ALL ook andere internetproviders voor de rechter daagt om blokkade van torrentsite The Pirate Bay af te dwingen. Volgens Speekman heeft de beslissing van de universiteit niets te maken van de uitspraak in de bodemprocedure. "Wij zijn geen internetprovider, maar een organisatie die een bedrijfsnetwerk verzorgt."
D66 Kamerlid Kees Verhoeven heeft de minister om opheldering gevraagd.
Rijksuniversiteit Groningen sluit bittorrent af in studentenflats
Niet alleen uploaden, maar ook downloaden onmogelijk
De Rijksuniversiteit Groningen gaat het bittorrent protocol in studentenflats blokkeren, zo meldt Tweakers. De universiteit krijgt regelmatig klachten van piraterijbestrijder Stichting BREIN. Tot nu toe handelde de netwerkbeheerder van de universiteit klachten individueel af, maar dat is volgens woordvoerder Jos Speekman te veel werk. "Wij kunnen als universiteit niet tolereren dat beschermd materiaal geüpload wordt."